Artikel
Ina Been en Gineke Kolk: de ongekroonde koninginnen “achter het toneel”

Ze noemen het een prachtige tijd. Ruim 40 jaar waren ze de koninginnen van het Zweeler toneel. Weliswaar niet op het toneel, maar nadrukkelijk erachter als de dames van de grime. Honderden toneelspelers veranderden ze in al die jaren met hun grote vakkennis om tot een geheel ander persoon. In 1975 hadden ze hun debuut bij Rederijkerskamer Ontwikkeling. Nu, 43 jaar later, gaan ze op afscheidstournee langs de Zweeler theaters. Te beginnen bij de jubileumuitvoering (125 jaar) van Ontwikkeling (nog te bewonderen komende vrijdag en zaterdag bij Bistro Tante Sweel).

Nooit ruzie
Op kosten van Rederijkerskamer Ontwikkeling mochten Ina (80) en Gineke (77) in 1975 een 2-jarige (winter)cursus grimeren in Assen volgen. Met name in het begin was de leerstof best pittig, kunnen ze zich herinneren. Maar allengs bleken ze over voldoende creatief talent te beschikken en werden Ina en Gineke een niet meer weg te denken vast duo bij de uitvoeringen van Ontwikkeling. Het bleef niet bij Ontwikkeling. Ook Toneka, De Echo,Tiedverdrief, het Openluchtspel en Sinterklaas en Zwarte Piet wisten de vrolijke dames te vinden voor een jarenlange samenwerking. En altijd met veel plezier, benadrukken Ina en Gineke: “we voelen ons bij iedereen thuis.” En over hun eigen samenwerking willen ze nog wel kwijt dat ze in al die 43 jaren nog nooit ruzie hebben gehad. Dat u het maar weet!

De toverdoos
De koffer met grime- en schminkspullen komt tijdens het gesprek op de tafel. Niet alleen voor de foto, maar vooral ook om onze nieuwsgierigheid naar de inhoud te bevredigen. Wat we zien is een grote “toverdoos” met een bonte verzameling van schmink in allerlei kleuren, penselen, kwasten, poeders, kwastjes, spelden, kunstsnorren, sikjes, afschminkolie etc., etc.

En dan hebben we het nog niet eens over de minstens 75 pruiken, waarvan er vanmiddag eentje pontificaal voor ons wordt tentoongesteld. Een verkorte cursus grimeren vervolmaakt de middag. We leren dat een transformatie qua uiterlijk van jong naar oud een stuk gemakkelijker is dan een verandering van oud naar jong. En dat het bewerken van een smal gezicht meestal in de categorie gemakkelijk kan worden geplaatst. In dit opzicht zullen we het maar als een compliment beschouwen dat het uiterlijk van uw OEK-medewerker door Gineke als een makkie wordt aangemerkt.

Afscheid
De leeftijd en niks meer een niks minder gaf de doorslag bij hun besluit om het grimewerk dit jaar te beëindigen. “De jongeren zijn aan de beurt”, benadrukken beiden eensgezind.

Is hun duoschap, hun hechte samenwerking dan nu voorbij? Nee hoor, Ina en Gineke blijven dikke vriendinnen en hebben nog een paar gezamenlijke hobby’s, die ze lekker voortzetten: bridgen en zwemmen. En…. als oud-spelers van Ontwikkeling (plus trouw lid, Ina al 57 jaar en Gineke 55) hebben ze vrijdag en zaterdag voorafgaand aan de jubileumuitvoering nog een verrassing in petto. Wat en hoe? Dat blijft voorlopig nog even het geheim van beide dames.

En de toverdoos? Tja, de bestemming hiervan is nog niet duidelijk. Wellicht naar hun opvolgers, wie dat ook mogen zijn? Marktplaats? We zullen zien, de tijd zal het leren.

Foto: Gerda Looije

Oes Eig’n Kraantien d.d. 30 januari 2018.

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Zuidenveldfeest juli 2019

Op verzoek van OEK verzorgt Nathalie Matijsen, voorzitter van het plaatselijk Zuidenveldcomité, regelmatig een update over het komende Zuidenveldfeest in juli 2019. Hier is haar tweede bij...

dinsdag, 15 januari 2019

Lees verder

"Door mijn lens"

Fotocollectief f8 opent op zaterdag 12 januari 2019 om 16.00 uur de nieuwe foto expositie “Door mijn lens” in de Aelder Meent in Aalden. Een expositie van diversiteit, door een aan...

dinsdag, 8 januari 2019

Lees verder

Historische Vereniging (HVZ) komt met boek over rijke geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo

Het is een enorm cliché, maar toch, de tijd vliegt voorbij. Het lijkt al weer eeuwen geleden dat het sein over en sluiten klonk voor de gemeente Zweeloo. Veel inwoners had...

dinsdag, 8 januari 2019

Lees verder
Willekeurige foto