Artikel
Laudate Deo (Looft den Heer) stopt na 112 jaar

‘Spijtig genoeg valt nu definitief het doek’ Er komt na liefst 112 jaar een eind aan de Chr. Gem. Zangvereniging Laudate Deo (Looft den Heer). Met weemoed in hun hart en na een uitgebreide vergadering met de koorleden velde het bestuur het onvermijdelijke oordeel: er is geen basis meer voor de zangvereniging.

Door het alsmaar teruglopend ledental is het niet meer mogelijk de vereniging langer in stand te houden. ‘Het bestuur blijft op haar post zolang als nodig om alle zaken netjes af te handelen. Spijtig genoeg valt daarna definitief het doek’, zegt secretaris Jan van der Stelt uit Aalden.

Hechte gemeenschap
'Zingen tot eer van onze God en Heer', dat was één van de doelen bij de oprichting van het koor in 1906. Dat is altijd een voornaam uitgangspunt van Laudate Deo gebleven. De stem is immers het mooiste instrument om Gods lof te bezingen. Jan van der Stelt, zelf al jarenlang actief voor het zangkoor uit Zweeloo, weet uit eigen ervaring dat koorzang een prachtige hobby is, waaraan veel mensen plezier beleven. ‘De leden, het bestuur en de dirigent vormden door de jaren heen een hechte gemeenschap.’

'Licht en vuur'
We bladeren door de notulen en stuiten op tal van memorabele feiten. 'In 1922 betaalde de zangvereniging voor 'licht en vuur' tien gulden per jaar aan de kerk. Bijna iedereen die nog niet getrouwd was 'ging op de zang' of je nu goed zingen kon of niet, iedereen zong mee en het ging er gezellig aan toe', zo blijkt uit het archiefmateriaal.

'Uitgaansavond'
Vanaf de oprichting van het koor tot de Tweede Wereldoorlog waren de repetities altijd op de zondagavond en zo ging de jeugd iedere zondag dus voor de derde keer naar de kerk. Uit de notulen van 3 december 1928 halen we nog een treffende zinsnede: 'Wordt goed gevonden dat de zangvereeniging Looft den Heer des zondagsavonds de kerk wordt afgestaan om zich daarin te oefenen voor de zoo nuttige zangkunst'. De repetitieavond is lange tijd de enige 'uitgaansavond' voor de jeugd geweest. Na de Tweede Wereldoorlog werd er nog een tijdje geoefend op de zondagavond, maar in de vijftiger jaren ging de wekelijkse repetitieavond naar de maandagavond. Tot op heden is dat onveranderd gebleven.

Klassieke nummers
Het zangkoor verleende medewerking aan kerkdiensten en aan diensten in bejaarden- en verzorgingstehuizen. Laudate Deo was weliswaar een koor met een christelijke inslag, maar dat betekende niet dat er louter christelijke liederen werden gezongen. Aan het repertoire zijn in de loop van de tijd ook andere veelal klassieke nummers toegevoegd. Het koor, dat jarenlang onder leiding stond van dirigent Inge Roelands uit Onnen, telde nog slechts 24 leden.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 30 januari 2018.

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Zuidenveldfeest juli 2019

Op verzoek van OEK verzorgt Nathalie Matijsen, voorzitter van het plaatselijk Zuidenveldcomité, regelmatig een update over het komende Zuidenveldfeest in juli 2019. Hier is haar tweede bij...

dinsdag, 15 januari 2019

Lees verder

"Door mijn lens"

Fotocollectief f8 opent op zaterdag 12 januari 2019 om 16.00 uur de nieuwe foto expositie “Door mijn lens” in de Aelder Meent in Aalden. Een expositie van diversiteit, door een aan...

dinsdag, 8 januari 2019

Lees verder

Historische Vereniging (HVZ) komt met boek over rijke geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo

Het is een enorm cliché, maar toch, de tijd vliegt voorbij. Het lijkt al weer eeuwen geleden dat het sein over en sluiten klonk voor de gemeente Zweeloo. Veel inwoners had...

dinsdag, 8 januari 2019

Lees verder
Willekeurige foto