.

.

 

.

De laatste

Terzijde – column van Hans Terbach. Zoals ik al eerder heb geschreven, is naast het natuurschoon de mentaliteit van de mensen de reden geweest naar Aalden e.o. te komen. Aan twee kenmerken van die geweldige mentaliteit van schouders er onder  kan ik echter moeilijk wennen, omdat ik vind dat daarom kansen verloren gaan. Vanuit de historie snap ik ze echter wel.

1.“Je kunt maar beter geen mening hebben want dan kun je er later last van krijgen. Dus houd je je mening voor je of deelt hem alleen met degenen die je echt vertrouwt. “

Ik begrijp dat vanuit de historie: in de kleine dorpen was je op elkaar aangewezen  en vermeed je zoveel als mogelijk openlijke meningsverschillen. Je moest altijd samen verder!

Voor verenigingen van dorpsbelang maakt dit het namens het dorp spreken echter extra lastig want hoe krijg je meningen boven water? Ook voor politieke partijen is dit moeilijk! Er is veel tijd nodig dit te zien veranderen.

2.“Ik ben helemaal klaar met X”. Meningsverschillen worden niet uitgesproken “want dat helpt toch niet”. Vaak gaat dat om zaken waarvan ik denk : effe om de tafel met een bakkie of borrel en zo nodig een bemiddelaar , dan komen we er toch wel uit! Zelfde verklaring als onder 1. Zwijgen lijkt hier goud…

In mijn ogen zijn het dezelfde kenmerken waarom Groningen zo lang gezwegen heeft over de lasten van Hollands gaslusten! Laat in protest, maar nu wel met succes! Willen we stand houden tegenover de assertieve westerling: geef uw mening, maar we blijven fatsoenlijk! En ga 21 maart stemmen!

Kenmerk 3 – want dat is er toch ook - vergeet ik niet: niet teveel of te lang boven het maaiveld uitsteken. Uitleg? Zie 1.

Vandaar: dit is mijn laatste Terzijde; het ga u allen goed!

Hans Terbach is onder andere voorzitter van Dorpsbelangen Aalden. Hij schreef de columns op persoonlijke titel.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 6 maart 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel