Artikel
Komen, gaan en blijven

In OEK staat regelmatig iets te lezen over mensen die ‘van elders’ in één van onze dorpen zijn komen wonen. In OEK staat regelmatig iets te lezen over mensen die, tijdelijk of voor altijd, onze dorpen verlaten. In OEK staat niet (vaak) iets te lezen, zo attendeerde een lezeres ons, over mensen die in onze dorpen zijn geboren en getogen én hier blijven wonen! In de eerste aflevering komen Arno en Lilianne Renting aan het woord.

Arno en Lilianne Renting bouwen toekomst op in Meppen
In hun tijdelijke containerwoning, of beter gezegd, zoals Arno het noemde ‘schottenkeet’, spraken we met de twee Meppenaren over het verleden, heden en de toekomst. Ze kiezen heel bewust voor een toekomst in Meppen, een dorp met een lokaal netwerk van betrokken inwoners. Veel ruimte in en om het huis. Voor Arno en Lilianne het ultieme antwoord op de behoefte om in de vertrouwde omgeving groen en ruim te wonen.

Arno is geboren en getogen in Meppen. Zoon van Ad Renting en Gea Renting-Sturing. Arno koos na zijn schooltijd voor een opleiding in de landbouwtechniek, in Apeldoorn, en werkte op dat gebied tien jaar bij Kort in Erica.

Weinig sociale contacten
Hij bleef wel altijd betrokken bij het bouwbedrijf van zijn ouders. Hij leerde Lilianne Huizer, uit Heerjansdam, kennen. Iemand ‘uit het westen’, niet zozeer uit een grote stad (Rotterdam in de buurt, dat wel), maar zij wilden rustig aan bekijken of het Drentse leven haar, en hen samen, zou bevallen. Ze vonden een woning in de stad Coevorden. De woning werd stevig onder handen genomen. Handige handen te over. Al wonend daar merkten ze dat Drenthe een goed gevoel gaf. Maar het ‘stadse leven’ beviel hen minder. Weinig sociale contacten. En daar hun banden met mensen in Meppen en de overige dorpen nog steeds stevig waren, gingen ze steeds meer neigen naar een plek hier.

‘Handige handen’
Voor starters is het nog niet zo makkelijk iets (betaalbaars) te vinden. De ‘handige handen’ speelden ook een rol: iets verbouwen? Of misschien iets bouwen? Ze betrokken een woning aan de Toenakkers, en begonnen zo in Meppen. In die periode werden zij ouders van een prachtige dochter: Saar.

Beiden hebben ze hun werk. Lilianne is oncologieverpleegkundige in Emmen, en Arno is werkzaam in het bedrijf van zijn vader. “Ik kan me geen betere leermeester dan mijn vader bedenken,” zijn Arno’s woorden. En op een gegeven moment kwam een kavel aan de Mepperdennenweg in zicht. De boerderij van “Jan Martha”, door oudgedienden zo genoemd, was gekocht door ‘een investeerder’. Zowel de boerderij als de stal die daarachter stond. Die stal werd afgebroken en er ontstond een huisplaats. Er was een tekening, die ook al door de gemeente was goedgekeurd. Arno en Lilianne overlegden; alle voors en tegens kwamen aan bod.

Goedgekeurde woning
En uiteindelijk werd het een ‘ja’ tegen die plek, en ook, grotendeels, tegen de al door de gemeente goedgekeurde woning. Zij zouden niet Arno en Lilianne zijn als er niet toch nog wat veranderingen werden aangebracht….. Maar in december 2015 werd ‘de schottenkeet’, ergens in het hoge noorden als een bouwpakket op de kop getikt, op de kavel gemonteerd, van gas, water en licht voorzien, ingericht, en betrokken. En, dat mag worden gezegd, het is geen behelpen….

Zo leven Arno en Lilianne en Saar in hun comfortabele tijdelijke woning, waarbij elk vrij moment gebruikt wordt aan hun droomhuis te werken. “Zo makkelijk dat we zo dichtbij wonen, we kunnen zó even een klusje doen.” Nu is het bouwen van een huis méér dan ‘een klusje’, en er moeten heel wat uren in gestoken worden. Maar niet álle vrije tijd gaat aan de bouw op. “We hebben, en maken, tijd voor de buur(t)contacten, er is een jonge buurt ontstaan, en we doen graag mee aan bijvoorbeeld toneel bij Toneka en bij het Openluchtspel. En we hebben een práchtige plek, met uitzicht op bos, wei en reeën; we genieten er nu al van”, aldus het stel.

Zo komen werken en leven mooi bij elkaar, een combinatie die Arno, Lilianne en Saar zochten en vonden. OEK wenst hen vele goede jaren in Meppen toe.

Bijschrift foto: Arno en Lilianne Renting bouwen samen met hun dochter Saar een toekomst op in Meppen. (Foto: Gerda Looije)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 13 februari 2018.

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Joop Westendorp: ‘Wees sterk en optimistisch’

Het levensverhaal van Joop Westendorp begint in Rotterdam, een bruisende wereldstad met ruim 600.000 inwoners. Joop denkt er nog vaak aan terug. De Rotterdamse mentaliteit wordt geroemd vanwege de open hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Derde editie van het Zweeler Kerstrondje

Het Zweeler Kerstrondje aanstaande vrijdag is een winters warm welkom bij een vijftal thuiswinkeltjes aan het Klooster en de Schapendijk in Zweeloo. Een achttal enthousiaste en (zeer) creatieve dames openen dan...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Bevolking Zweeloo smeedt plannen voor Zuidenveld

Afgelopen zaterdagavond konden de inwoners van Zweeloo in dorpshuis De Spil bepalen welke boog en welke praalwagens de eer van het dorp bij de Zuidenveldtentoonstelling in juli 2019 hoog zullen hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder
Willekeurige foto