.

.

 

.

Terugblik gemeenteraadsverkiezingen 2018

· Ongeveer 35% van alle stemmen voor BBC2014: van zes naar negen raadszetels
· PvdA, CDA en VVD consolideren hun vier raadszetels
Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) kan nu doorpakken

Ontkend kan niet worden dat de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in onze gemeente op zijn minst opmerkelijk mag worden genoemd. Dat Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) als collegepartij er nog eens 3 raadszetels bij kreeg, is op zijn minst verrassend te noemen. Liefst 35 % van alle kiezers schaarde zich woensdag achter BBC2014. Op verzoek van OEK maakte ervaringsdeskundige Hans Terbach een analyse van de verkiezingsuitslag.

De cijfers
‘Een winst van 3 zetels bovenop de 6 voor een collegepartij mag verrassend, ja uniek genoemd worden’, is de eerste reactie van Terbach, die als oud-raadslid (PvdA) van de gemeente Lelystad veel politieke ervaring heeft. ‘BBC2014 slaagde erin het percentage stemmers in Coevorden-stad van 3 % in 2014 te verhogen naar 13.6 %. En waar de partij al best groot was, is BBC2014 erin geslaagd dit al hoge percentage verder te verhogen. In Aalden bijvoorbeeld van 64 naar 66.6 %’, zo analyseert Terbach de verkiezingsuitslag.

Kandidatenlijst legt partij geen windeieren
Ook het op de kandidatenlijst plaatsen van veel mensen uit de verschillende dorpen heeft de partij volgens Terbach geen windeieren gelegd. Zo kreeg Thieno Nijenbanning in Dalen de sympathie van veel kiezers. Partijvoorzitter Ton Soppe uit Steenwijksmoer zorgde er mede voor dat BBC2014 in zijn dorp van 17 % naar ruim 60 % ging. In Oosterhesselen, Schoonoord en Sleen speelde hetzelfde effect.

Opvallend noemt de oud-politicus ook het feit dat de beide andere collegepartijen CDA en PvdA nagenoeg stabiel bleven en hetzelfde aantal zetels houden: beide 4. Zeker voor de PvdA een opsteker gezien het landelijke verlies. Ook de VVD bleef in zetels gelijk (4).

Teleurstelling bij oppositie
Welke partijen hebben dan samen de 3 zetels verloren? Progressief Akkoord Coevorden (PAC), Gemeentebelangen en D66. Voor alle drie toch een teleurstelling. Hans Terbach zegt daarover: ‘Vooral voor Anne Schepers (Aalden) van D66 is het wrang. Anne kreeg ruim voldoende voorkeurstemmen voor een zetel, maar omdat haar lijsttrekker Lars Hoedemaker (Wezup) er wat meer kreeg en de partij maar 1 zetel behaalde, vist zij achter het net. Gilbert Mulder (Aalden) van de PvdA werd voorbijgestreefd door raadslid Nina Jasperse en moet nu afwachten of de PvdA weer aan het college gaat deelnemen. Wordt Joop Brink weer wethouder, dan komt hij alsnog in de Raad.

Terbach is uiterst content met het feit dat de zes dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo opnieuw goed zijn vertegenwoordigd in de nieuwe gemeenteraad. ‘En dat is voor onze inwoners prettig in verband met het leggen van contacten.’

Jan Zwiers krijgt waardering voor nieuwe bestuurscultuur
Lijsttrekkers krijgen volgens Hans Terbach veel minder vanzelfsprekend stemmen dan vroeger, er wordt gerichter gekeken. ‘Kiezers willen de kandidaten kennen en daarom was het van BBC2014 een erg goede zet om kandidaten uit veel verschillende dorpen te werven en op de kandidatenlijst te plaatsen. In totaal zijn er ook maar liefst vier kandidaten met voorkeurstemmen in de Raad gekomen en wel van 4 verschillende partijen.’

‘JAN ZWIERS’-effect : ‘Over het persoonlijke aspect gesproken. Bij BBC2014 is toch zeker ook sprake geweest van een ‘Jan Zwiers’-effect. Zijn keuze voor een andere politiek, waar hij de andere collegepartijen in mee kreeg (zie onder), het tussen de mensen willen staan, en zeker ook zijn kennis van zaken, hebben Jan veel waardering en stemmen opgeleverd’, aldus oud-politicus Terbach.

NIEUWE BENADERING VAN POLITIEK BLIJKT SUCCESVOL: De collegepartijen BBC2014, CDA en PvdA zijn naar het oordeel van Terbach zeker ook beloond – en dan dus vooral BBC2014 -  voor hun nieuwe bestuurscultuur. ‘Beloning voor inzet, werkwijze en behaalde resultaten, echte onderlinge samenwerking en echte samenwerking tussen gemeente en bewoners, het daadwerkelijk luisteren naar bewoners, het vooral buiten het stadhuis zichtbaar zijn. Inwoners zien dat deze aanpak werkt en voelen zich meer betrokken. “Kiezers snakken naar aandacht”, aldus de Volkskrant van 24 maart. Gemeenteraden moeten zich echt meer naar buiten richten. En lokale partijen doen dat goed!’

EN NU?: ‘Het was al bekend dat de 3 J’s ( Jan Zwiers, Joop Brink en Jeroen Huizing) erg goed met elkaar door één deur kunnen. Voortzetting van het bestaande college van B&W ligt daarom voor de hand’, zo is de verwachting van Hans Terbach. In de woorden van Jan Zwiers: ”We blijven met gezond verstand, opgestroopte mouwen en vanuit het hart doorwerken. Lekker tussen de mensen”.

Bijschrift foto: De partij van lijsttrekker Jan Zwiers boekte afgelopen week een eclatante overwinning. BBC2014 haalde met 5.447 stemmen maar liefst negen zetels binnen: drie meer dan vier jaar geleden. (Foto: Dagblad van het Noorden)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 27 maart 2018.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel