Artikel
Openbaar vervoer in Zweeloo krijgt flinke impuls

Hub Zweelo hub! Goed nieuws voor de hele gemeente Coevorden. Bushalte Zweeloo wordt een hub! Wordt een wat?
Een hub, oftewel een centraal knooppunt in een netwerk. En heb je het over een hub in het openbaar vervoer, dan wordt hiermee een plek bedoeld waar je je reis prettig start, voortzet of beëindigt.

Een plek waar je kunt overstappen van je fiets, de auto, een hubtaxi, Publiek Vervoer (PV) enz… naar het Openbaar Vervoer (OV). Eigenlijk was Zweeloo al een soort hub. Vanuit Zweeloo zijn er namelijk directe busverbindingen met maar liefst 5 stations, Emmen, Hoogeveen, Coevorden, Beilen en Assen.

Wat gaat er dan veranderen?
Doordat de bushalte Zweeloo officieel is aangewezen als hub is er budget om extra faciliteiten aan te schaffen. Zo komt er een taxibaan voor de hubtaxi, die m.i.v. 9 april de regiotaxi gaat vervangen. Voor de hubtaxi betaal je 5x het OV-tarief als je reist van deur tot deur. Maar … reis je van of naar een hub dan betaal je slechts 2x het OV-tarief. Handig dus voor alle inwoners en bezoekers van de dorpen rond hub Zweeloo. Maar er zouden ook andere faciliteiten kunnen komen. En daar kunnen wij over meepraten! Heb je een goed idee over hoe de bushalte aantrekkelijker gemaakt kan worden voor lokale inwoners en toeristen? Laat het weten via onderstaande contactgegevens.

Aanpassingen dienstregeling teruggedraaid
Wie regelmatig met de bus reist heeft het waarschijnlijk gemerkt. Het OV-bureau stelde medio december 2017 een nieuwe dienstregeling in. Veel ritten van en naar Zweeloo in met name de avonduren kwamen hierdoor te vervallen. Wie vanuit Zwolle kwam had in plaats van elk half uur, nu bijvoorbeeld nog maar 1 keer in de 2 uur een aansluiting naar Zweeloo. Ook de rijtijden van lijn 25 (Zweeloo-Coevorden) verschoven waardoor reizigers of de bus niet op tijd konden halen, of scholieren geen goede aansluiting hadden op hun schooltijden. Gelukkig werden de aanpassingen in de dienstregeling van lijn 25 al snel weer teruggedraaid en rijdt er vanaf 4 maart ’s avonds elk uur een bus vanuit Assen/Beilen naar Zweeloo. Nu kun je ’s avonds ook weer met het openbaar vervoer van en naar zowel Groningen als Zwolle. (kijk op de site van Qbuzz voor de exacte vertrek- en aankomsttijden)

Bedankt!
U raadde het misschien al, dit ging niet vanzelf. Van alle kanten werd protest aangetekend. Diverse dorpsbelangenorganisaties, scholieren en andere reizigers uit Zweeloo, Aalden en omliggende dorpen klommen in de pen. Ook bestuur (gemeente Coevorden) en politiek, met name de PvdA, namen contact op met het OV-bureau. Graag willen we iedereen die zich hiervoor in heeft gezet hartelijk bedanken. Dankzij jullie heeft Zweeloo nu weer redelijk goede aansluitingen (nog niet optimaal, maar wel stukken beter).
Klagen heeft zin!
En hoewel Zweeloo nu dus weer betere connecties heeft met de rest van Drenthe en ver daarbuiten, is er altijd ruimte voor verbetering. Deze acties hebben bewezen dat klagen zin heeft. Dus, wat let ons? Goed openbaar vervoer heeft een positieve invloed op de lokale economie doordat toeristen onze regio beter kunnen bereiken en zorgt er ook voor dat mensen van hier niet geïsoleerd raken. Hoe meer mensen met het openbaar vervoer gaan, hoe beter het wordt, ook voor het milieu. Dus …. pak eens wat vaker de bus.
Ook ideeën over het OV?
Of voor de hub? Stuur dan een mailtje naar Dorpsbelangen Sweel via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bijschrift foto: Niet alleen de bereikbaarheid, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van het openbaar vervoer in Zweeloo krijgt een flinke impuls. Het busstation in Zweeloo is opgewaardeerd tot een centraal knooppunt. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 13 maart 2018.

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Arnon de Vries (21) heeft geen seconde spijt van opleiding in verpleegkunde

De zorg komt veel mensen te kort. Er werken vooral weinig mannen in. In O.E.K. drie portretten van mannen die toch voor de verpleging kozen. Eerder kwamen Jeroen Kalsbeek uit Aalden ...

dinsdag, 12 februari 2019

Lees verder

Paula Wijtmans uit Wezup krijgt hulp bij het nagenoeg “wolf-proof” maken van haar schapenland

  Onlangs hebben een achttal vrijwilligers van Wolf Fencing een schapenraster in Wezup helpen aanpassen om het wolfwerend te maken. Schapenhoudster Paula Wijtmans uit Wezup heeft Wolf Fencing om advies gevraagd, nad...

dinsdag, 12 februari 2019

Lees verder

Ideeën gezocht voor facelift Busstation Zweeloo

Dinsdag 26 februari inloopmiddag dorpshuis De Spil. Je stapt met je twee kinderen uit de bus. Het is warm en je gaat onder een bijzondere kunstboom met zonnepanelen op een moo...

dinsdag, 12 februari 2019

Lees verder
Willekeurige foto