Artikel
Sprankelend lenteconcert De Loozangers en B.O.M.

Wie dacht dat een fanfareorkest en een koor niet samen zouden kunnen musiceren, weet sinds afgelopen zaterdag wel beter. Het voorjaarsconcert dat de twee oudste, nog springlevende muziekverenigingen van Zweeloo in De Spil gaven, werd een daverend succes.

Gevarieerd reportoire
Het gemengd koor De Loozangers onder leiding van Marjan Okken deed de aftrap met onder meer het prachtige Komm holder Lenz (Kom, lieve lente) uit de Vier Jaargetijden van Joseph Haydn. Een moeilijk te zingen lied, dat veel koren niet aandurven, vanwege de hier en daar extreem hoge sopraanpartij. Maar De Loozangers ging het zo goed af, dat de lente nu met goed fatsoen niet meer kan uitblijven. Het repertoire van het koor bleek heel gevarieerd. Naast het Duitstalige Lentelied bracht het een Russisch, een Frans, een Hebreeuws lied en een Amerikaanse traditional: Morning has broken. Nederlandstalig werk kwam ook aan bod, in delen van de Ramses Shaffy Medley.

Mooi mysterieus
Het laatste lied van de eerste ronde was een apart geval. Samen met enkele muzikanten van muziekvereniging B.O.M. werd het geheimzinnige Adiemus uitgevoerd, een lied van de componist Karl Jenkins uit Wales. De ‘tekst’ bestaat uit puur fonetische, welluidende onzintaal die mooi mysterieus werd ondersteund door Nathalie Touwen op marimba met subtiele bekkenklanken door Reint Kuijer. Ook trompettisten Arjen Kregel en Herbert Ymker mengden zich in het verhaal met ragfijne betoverende noten.

Samenspel
Dit samenspel ging over in een uitvoering van enkele welgekozen stukken door alle muzikanten van B.O.M., onder bekwame leiding van dirigent Gert Webbink. Ook nu viel de variatie op, naast een klassiek stuk als de Canon van Pachelbel ook marsmuziek en een popklassieker als Stand by me. Het laatste nummer voor de pauze was weer iets bijzonders. B.O.M. bracht virtuoos Surfdances ten gehore, een swingende compositie van de componist Harm Evers, die ook de Drenthe-mars op zijn naam heeft staan.

Loterij voor een nieuw dak
B.O.M.-slagwerkwerkman Reint Kuijer transformeerde zich tijdens de pauze op originele wijze tot spreekstalmeester, met een inzamelingsactie voor het nieuwe dak van dorpshuis de Spil. Reint wist voor vijf euro per stuk tientallen portemonnees aan het gretig toestromende publiek te slijten. In sommige van die beurzen had hij een briefje van vijf, tien, twintig of zelfs vijftig euro gestopt. Ze gingen dus als warme broodjes van de hand. Niks nieuws onder de zon voor de enthousiaste aanbieder, maar met een mooie opbrengst voor de Spil, waaraan hij trouwens ook de beurs met het briefje van vijftig aanbood. Na deze enerverende pauze zong het koor weer een aantal liederen, waarbij vooral een Drentse vertaling van het bekende The Rose (Bette Midler) opviel:

Dan zie ik die bloem weer bluien

D’eerste vogel zingt in ’t holt

Nooit zag ik wat mooiers gruien

as de roos zien blad ontvolt

Mede door de stemmige begeleiding van pianiste Tamara Boiko werd deze uitvoering hogelijk gewaardeerd door het publiek.

Bijschrift foto: Het succesvolle voorjaarsconcert werd afgerond met een gezamenlijk optreden van koor en fanfare. Ook het publiek zong uit volle borst mee met ‘In Zweeloo kan alles’, waarvan vooral de laatste regels heel toepasselijk leken: En bent u daarna nog niet moe / Waar kunt u dan naar toe? / Ga dan naar een vereniging / En sla de trom of zing! Klopt als een bus: zowel Muziekvereniging B.O.M. als gemengd koor De Loozangers kunnen nog wel wat aanwas gebruiken. (Foto: Jos Govaarts)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 27 maart 2018.

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Bijzondere stadswandel(z)ing door mannenkoor HEM

Donderdag 20 december wordt er iets heel bijzonders gedaan door Mannenkoor HEM. Dit omdat de roemruchte historie van Coevorden niet zo bij de kersttijd past. Mannenkoor HEM heeft een bijzondere sta...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Voorbereidingen voor ‘Het IJzerkoekenoproer’ zijn in volle gang.

Theatergroep WIJ is onder begeleiding van Theaterbedrijf Maters & Roberti druk bezig met de repetities voor de Het IJzerkoekenoproer van Coevorden. Op 22 december brengen zij de geschiedenis tot leven doo...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Hofpoort Incluis

Hofpoort Incluis, het pop-uptheater aan het Stationsplein/hoek Friesestraat, heeft weer een activiteit op de agenda staan. Op zaterdag 8 december 2018 van 13.00 tot 16.00 uur worden knieperties gebakken met Vrouwen van...

dinsdag, 4 december 2018

Lees verder
Willekeurige foto