.

.

 

.

Julia Oldengarm geniet met volle teugen van avontuurlijke stage in Suriname

Julia Oldengarm stapte eind februari voor ruim vier maanden in een heel andere wereld. De 21-jarige studente logopedie helpt kinderen tijdens haar stage in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo met spraak- en taalproblemen. Vanuit Suriname vertelt Julia over haar ervaringen en leermomenten.

“Het is alweer bijna drie maand geleden dat ik in het vliegtuig richting Paramaribo stapte. Na een maandenlange voorbereiding ging het dan eindelijk gebeuren; vier maanden stage lopen in Suriname. Inmiddels voel ik me hier al helemaal thuis, ik heb een fijn huis met leuke huisgenoten, de bevolking is enorm aardig, het eten is lekker en het land is prachtig!

Nu ik dit verhaal voor OEK aan het typen ben, vanuit de hangmat in de tuin, heb ik even een korte vakantie. De basisscholen waar ik stage loop zijn vrij, dus mijn medestudent en ik hebben ook vakantie. We zijn bezig met een project op zes basisscholen. We moeten logopedische screeningsformulieren ontwikkelen. Daarvoor zijn we eerst aan het observeren hoe het in de klassen gaat, wat voor stoornissen en beperkingen op het gebied van spraak – en taalontwikkeling er zijn en wat wij kunnen doen en helpen.

Contrast met Nederland
Het contrast met Nederland is enorm: om 8.00 uur staan alle kinderen in schooluniform klaar om het volkslied te zingen en de Surinaamse vlag te hijsen. Het is ‘ja juffrouw’ ‘nee juffrouw’, en als ze dat niet doen schreeuwt de juffrouw dat ze dat wel moeten doen….. Ik vond de manier van lesgeven best heftig, ik werd bijna bang voor de juf en voelde een soort medelijden naar de kinderen toe. Wat mogen wij dan blij zijn met het onderwijs in Nederland!

Naast ons project maken we veel tripjes naar de vele mooie plekken die Suriname te bieden heeft. Met onze groep van 14 personen zijn we al naar verschillende toeristische locaties geweest; de berg Blakka Watra, Parabello en Overbridge om te watersporten, een dagje naar de jungle om te barbecueën en nog veel meer.

Hoogtepunten
Het hoogtepunt tot nu toe waren de Paasdagen, we gingen met een grote groep mensen naar Apiapaati, een eiland midden op de Suriname rivier. We moesten drie uur met de bus en vier uur op een korjaal (boot) voordat we eindelijk op het eiland aankwamen. We hebben de Ananasberg beklommen, gewaterskied, geraft, gezwommen en veel gevaren. Paasdagen om nooit te vergeten!  Begin april hebben we onze eerste salsalessen gehad, zodat we net zo goed kunnen dansen als de Surinamers… want die kunnen goed dansen! Elke keer als we uitgaan naar een grote club verbaas ik me weer enorm over de danskunsten van de Surinaamse mannen en vrouwen.

Fietsen in Paramaribo
Omdat we echte Nederlanders zijn hebben we natuurlijk ook fietsen gekocht. En de eerste keer op de fiets door Paramaribo was nogal spannend. In Suriname kennen ze geen fietspaden, de auto’s rijden heel hard, ze toeteren om alles en ze rijden hier links. Jullie hadden mij echt moeten zien fietsen, het was heel grappig geweest waarschijnlijk. Maar het is ideaal om een fiets te hebben, omdat je anders altijd met de taxi moet.

Qua eten kun je alles kopen wat je in Nederland ook kunt krijgen: ik ontbijt met een broodje kaas, een cracker met hagelslag en kiwi’s. S ’avonds eten we pasta, halen we bami, bestellen we pizza of gaan lekker uiteten. 

Verder heb ik eigenlijk een heel chill leven hier: we gaan vaak zwemmen, in de hangmat liggen of bezienswaardigheden bekijken. Begin deze maand hebben mijn ouders en broer Thijs ook een bezoek aan Suriname gebracht. Het was heel mooi, om ver van huis, toch even samen te zijn.’

Bijschrift foto: Julia Oldengarm (21) doet vanuit de hangmat in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo verslag van haar stage. ‘Het is spannend, leerzaam, uitdagend en een weg naar zelfredzaamheid. Het is echt een enorm mooie ervaring om voor langere tijd in een ander land te wonen.’

Bijschrift foto: Eén van de persoonlijke hoogtepunten tot dusverre was de komst van Julia’s ouders Jans en Irma en broer Thijs. Het viertal genoot begin deze maand met volle teugen van het samenzijn in Paramaribo: de bruisende stad, vol pittoreske straatjes, mooie uitgaansgelegenheden en lekkere restaurantjes.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 22 mei 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ‘

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel