.

.

 

.

Sinds 1992 is ook de vlinderpopulatie met 40% afgenomen!

Het Grune Mannegie is een nieuwe rubriek in OEK. Hierin worden regelmatig tuinwetenswaardigheden met de lezer gedeeld.           Dramatische bijen- en insectensterfte.
Het zal weinigen ontgaan zijn dat er regelmatig berichten in het nieuws verschijnen over de ernstige insectensterfte, zowel in Nederland als in de naburige landen. Ook de recente insectentellingen op het Dwingelderveld gaven een soortgelijk resultaat.

Sinds 1989 is driekwart van de vliegende insecten verdwenen. Dit kan mogelijkerwijs grote problemen (gaan) opleveren voor de biodiversiteit én de voedselproductie.

Als mogelijke oorzaken worden door de deskundigen genoemd:

-  De toepassing van een nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen: neonicotinoïden.

-  Monoculturen

-  Inteelt

-  Klimaatverandering

Een ander belangrijk knelpunt is het grote tekort aan nectar en stuifmeel in het vroege voorjaar en in het najaar. Daar kunnen wij allemaal hulp bieden door planten die het tekort aan nectar en stuifmeel kunnen aanvullen in onze tuinen aan te planten. Daarover later meer.

Bij-effect
Wist u bijvoorbeeld dat zo’n 65% van de land- en tuinbouwgewassen bestoven moeten worden door bijen, hommels en andere insecten om vrucht te kunnen zetten? Dit geldt dus ook voor de meeste groenten in uw moestuin! Uitzonderingen zijn o.a. de granen, die door de wind bestoven worden en aardappelen, die ondergronds gedijen. Maar wist u ook dat bepaalde planten door één soort bij worden bestoven? Indien zo’n bij uitsterft dan is de plant ook gedoemd om uit te sterven. Dat zou toch dramatisch zijn voor de biodiversiteit!

Provincies, gemeenten en natuurbewuste burgers herzien gezamenlijk het bermonderhoud

Honey Highway: Dit is een initiatief om de bermen van verscheidene rijkswegen, spoordijken, waterdijken etc. in te zaaien met diverse soorten bloemenzadenmengsels om er een natuurlijk evenwicht te realiseren met als resultaat voedselrijke bermen met veel nectar en stuifmeel waar  bijen, hommels en vlinders kunnen foerageren en bijen tevens kunnen overwinteren. Inmiddels zijn er al vele succesvolle Honey Highways gerealiseerd. O.a. in Midden Delfland langs de A4 van Delft naar Schiedam. En dit jaar bijv. de N32 bij Leeuwarden. Een initiatief van de HBO-studenten van Van Hall Larenstein, maar nog op veel meer locaties zijn  en worden er Honey Highways gerealiseerd.

Ecologisch bermbeheer: Tot voor kort werden de meeste bermen in Drenthe gemaaid met de klepelmaaier. Na het maaien liet men het maaisel veelal liggen. Hierdoor ontstonden zeer voedselrijke bermen met een eenzijdige vegetatie, waar bijv. brandnetels welig konden tieren. Met de verschraling van de bermen door het maaisel af te voeren ontstaat er een meer gevarieerde vegetatie en wordt de berm bloemrijker. Het initiatief in Benneveld om het bermbeheer in eigen regie uit te voeren (Bloeiend Benneveld) blijkt succesvol en gaat in de andere dorpen ook worden opgepakt. In Wezup heeft akkerbouwer Gerrit Haddering alvast het voortouw genomen en de akkerranden rondom zijn bietenakker ingezaaid met het FAB (Functionele Agro Biodiversiteit)-mengsel. Dit zaadmengsel draagt bij aan een beter evenwicht tussen productie, natuur en de omgeving.

Zelfwerkzaamheid: Alle bijtjes helpen. In de eigen tuin kunnen we ook een belangrijke bijdrage leveren aan herstel van de insectenpopulatie. Inventariseer eens welke planten u in de tuin heeft en welke bijvoorbeeld nectarminnend en vlinderlokkend zijn. Zijn er daar onvoldoende van, google dan eens op het internet. Daar is met de juiste zoektermen een schat aan informatie te vinden over de juiste planten, die van het vroege voorjaar tot in de late herfst de bijen van nectar en stuifmeel kunnen voorzien. Starten kan met de Krokus, plant ze in het gazon en laat ze vervolgens verwilderen. Niet maaien voordat de energie weer terug is in het knolletje. Het gras zal inmiddels ook bloeien wat ook weer voedsel voor de bijen oplevert. Zo zijn er voorbeelden te over om voor voldoende voedsel te zorgen. De doelstelling is klip en klaar: het voorbestaan van bijen en andere nectarminnende planten wordt ernstig bedreigd. Zorg ervoor dat er gedurende het jaar voldoende stuifmeel en nectar beschikbaar is!

                  

Bijschrift foto: De krokus bloeit al in februari-maart. Hier kunnen de bijen na de winter hun eerste voedsel vinden.

Bijschrift foto: Deze Symphytum azureum (blauwe smeerwortel) levert gedurende de maanden april-mei volop nectar aan vele kleine bijen. (Foto: Jos Grootscholten)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 juni.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel