.

.

 

.

Geslaagd, de vlag kan uit!

 ‘Timmerman was al van jongs af aan een droom’. Na jaren van crisis hebben bedrijven in de bouwsector nu andere zorgen. Ze staan te springen om goed opgeleide bouwvakkers. Kiezen voor de bouw levert een hoge baanzekerheid op.

                                                         TIM POPKEN

Kiezen voor de bouw deed ook Tim Popken. De 18-jarige Aaldenaar heeft afgelopen maand aan het Drenthe College in Emmen de opleiding Basis Timmerman (MBO-niveau 2/ BBL) met goed gevolg afgerond.

Klussen zit in zijn bloed en Tim is een echte doener. Voor hem was de keuze simpel. Hij houdt niet van boeken en theorie. En hij is goed met hout en kan veel met zijn handen doen. 'Het is gewoon mooi om dingen te maken die bestendig zijn, waar mensen in kunnen wonen, werken en prettig kunnen verblijven. Dat is wat anders dan een kantoorbaan’, weet Tim inmiddels uit ervaring.

Timmerman was eigenlijk al van jongs af aan een droom van hem. Tim houdt ervan om in de buitenlucht bezig te zijn in plaats van de hele dag achter een bureau te zitten. Hij is handig met zijn handen. ‘Er zijn maar weinig beroepen waar al het werk dat je verricht zo’n zichtbaar resultaat oplevert.’

Tim volgde een 2-jarige leerwerkopleiding. ‘Ik ging één dag per week naar school en de overige vier dagen was ik werkzaam bij een leerbedrijf. Naast de normale vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap, werd op school uiteraard vooral de nadruk gelegd op het timmermanschap. Wat ik via theoretische kennis op school leerde, kon ik weer op het leerwerkbedrijf in praktijk toepassen. Alles valt te leren, maar dan wel door te doen…!’

Tijdens de opleiding leerde Tim hoe hij de bouwtekeningen moest lezen en leerde werken met verschillende timmergereedschappen. Hij maakte profielen en kozijnen en stelde bekistingen om een eenvoudige betonconstructie te kunnen storten. Timmerde een ruimte af, maakte dakwerk, scheidingswanden en plafonds, monteerde deuren en ramen en hing ze af. ‘Verder voerde ik ook herstelwerkzaamheden en eenvoudige machinale timmerwerkzaamheden uit.’

Tim gaat voorlopig niet verder met een vervolgopleiding, maar gaat eerst aan de slag bij een bouwbedrijf. ‘Ik wil de komende periode meer ervaring op gaan doen en dan kijken of ik me nog verder kan specialiseren. Er zijn genoeg mogelijkheden in de bouwwereld.’

Bijschrift foto: Tim Popken (18) uit Aalden slaagde afgelopen maand voor de MBO-opleiding Basis Timmerman. ‘Wat is er mooier dan iets te kunnen maken? Of het nu gaat om een reparatie of  iets nieuws. Alles valt te leren, maar dan wel door te doen…!’ (Foto: Gerda Looije)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 augustus 2018

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel