Artikel
Marthe Efftink geniet met volle teugen van stage in Japan

· Zware aardbeving Japan voor Marthe Efftink geen ‘ver-van-mijn-bed-show.’
· Als je open staat voor nieuwe ervaringen, is Japan een geweldige bestemming.
· 22-jarige inwoonster Zweeloo ontdekt tijdens stage het land van de rijzende zon

Op maandag 18 juni j.l. was er een stevige aardbeving in Japan. Een flink eind van óns bed. Maar voor Marthe Efftink uit Zweeloo geen ‘ver-van-mijn-bed-show.’  Marthe was namelijk dicht bij het epicentrum van deze beving in Osaka Takasuki. Zoals zij schreef: “Dit heb ik dus ook mee gekregen aangezien we behoorlijk dicht bij Osaka wonen. De aardbeving had een kracht van 6.1 wat wordt omschreven als een krachtige aardbeving. Op de tijd van de aardbeving lag ik nog in mijn bed en werd er door wakker geschud. Ik zag de muren bewegen, spullen vielen van mijn bureau af en de koffers die ik opgestapeld had vielen om.”

Luchtalarm
“Het rommelde alsof het keihard onweerde.  Twee seconden later realiseerde ik me dat het een aardbeving was. Buiten hoorde je mensen schreeuwen, het luchtalarm ging af en er werden dingen omgeroepen vanuit luidsprekers. Vanuit mijn bed ben ik in één keer onder mijn bureau gedoken. Na ongeveer een minuut hield de aardbeving op. Er werd gelukkig geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. De treinen hebben de hele dag niet gereden en de lessen voor die dag zijn geschrapt. De schade in Nishinomiya valt gelukkig mee en in en om het huis bij ons is geen schade ontstaan.”

Tot zover een gedeelte uit de mailwisseling met de 22-jarige Marthe, die wij startten omdat bekend werd dat zij momenteel een studie van vier maanden volgt in Japan. Vragen heen, antwoorden terug, en zo ontstond het volgende beeld:

Heel graag naar Japan
Marthe Efftink studeert ‘Communication & Multimedia Design’ aan de Hanzehogeschool in Groningen. Zij wilde voor een tussenstudie heel graag naar Japan en die wens werd vervuld: “De studierichting die ik gedurende een periode van vier maanden volg in Japan is de Modern Japan track. In deze lessen krijgen we informatie over Japan, de cultuur, geschiedenis en taal. Deze vakken helpen ons bij het leven in Japan, maar ook om het land en de mensen beter te begrijpen en om eventueel in de toekomst in Japan te wonen of werken.” (Vervolg op pagina 3)

Gastgezin
Ze werd ingeloot voor de Kwansei Gakuin University. Deze Universiteit zorgde ook voor een gastgezin, waarover Marthe schrijft: “Tijdens het aanmeldproces voor Japan heb ik onwijs veel papieren moeten invullen waaronder ook informatie over mijzelf zodat een passend gastgezin voor mij gezocht kon worden. Dat is ze goed gelukt, want ik denk dat ik geen betere plek terecht had kunnen komen. Het zijn onwijs lieve mensen.”

De voertaal is Engels, maar Marthe leert ook wel Japans. エフィティンク マルテ, Marthe’s naam in de, voor ons, ingewikkelde Japanse karakters. “Ik word meestal alleen met mijn voornaam aangesproken. Thuis is het Marute-chan en op school Marute-San”, vertelt zij.

Bijzondere ervaringen
Naar bijzondere ervaringen gevraagd schrijft Marthe: “Elke ervaring hier in Japan is mooi en bijzonder. Ik denk dat ik pas achteraf in Nederland kan zeggen wat mij het meest is bijgebleven. Zowat alles in Japan is anders dan in Nederland. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de cultuur, bijhorende gewoontes en het land zelf. De omgeving hier in Japan kan je met niks vergelijken in Nederland. Ook de mensen en de tradities zijn anders. Een van die dingen is dat Japanners vrijwel nooit direct uit zeggen wat ze van dingen vinden, ze praten eigenlijk om het probleem heen. Je moet zelf aanvoelen of iets wel of niet kan. Terwijl we in Nederland behoorlijk bot en direct kunnen zijn. Japanners proberen vooral discussies en meningen te vermijden.”

Trots op eten
Verder is het eten in Japan volgens Marthe ook heel anders dan in Nederland. “We eten bijna elke dag rijst op verschillende manieren. Japanners zijn ook heel trots op hun eten. De eerste vraag die ik meestal krijg als ik met Japanse studenten praat is “Wat is je favoriete Japanse eten”. Dat is trouwens Takoyaki, dat zijn een soort van grote poffertjes met octopus, takoyaki saus en Japanse mayo. Verder ben ik gek op Mitarashi dango. Dat zijn balletjes gemaakt van rijstebloem op een stokje in zoete soya saus.”

Duidelijk is wel dat Marthe het bijzonder naar haar zin heeft in Japan. Haar plannen hierna zijn de studie af te ronden en daarna hopelijk aan het werk binnen een leuk grafisch bedrijf. Waaraan ze toevoegt: “Het zou mooi meegenomen zijn als ik mijn ervaringen in Japan uiteindelijk ook kan toepassen in mijn werk.” Eind deze maand keert Marthe terug naar Nederland.

Bijschrift foto: Marthe Efftink wilde eindelijk horen, proeven, ruiken, voelen en zien hoe en wat het Japan was waarover ze zoveel hoorde. Tijdens de vier maand durende stage wordt de studente Communication & Multimedia Design’ op haar wenken bediend.

Bijschrift foto: Marthe Efftink beleefde op 18 juni spannende momenten toen het zuiden van Japan werd getroffen door een sterke aardbeving. ‘Op het tijdstip van de aardbeving lag ik nog in mijn bed en werd er door wakker geschud. Ik zag de muren bewegen……..na een minuut hield de beving gelukkig op….’ Overigens wordt het Peace-teken door Japanners bij vrijwel elke fotogelegenheid gebruikt. Op de foto maakt Marthe een verwijzing naar hét teken van Japanners.

Bijschrift foto: Marthe had het met het gastgezin niet beter kunnen wensen: Toyohiko (73) en Chikako (69) zijn zeer hartelijke mensen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 juli 2018.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Paasbult vakkundig in de hens

De droogte dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar de paasvuren in onze dorpen konden eerste en tweede Paasdag gewoon doorgang vinden. Een mooi gegeven, want deze aloude ...

woensdag, 24 april 2019

Lees verder

Pluk&Deel verkoopt gedroogde appelstukjes ....

.... op vrijmarkt in Zweeloo voor het zwembad. Onlangs werd bekend dat de L.E.E.F. fair die al 6 jaar in Zweeloo gehouden werd ten bate van het Zwembad Zweeloo dit jaa...

dinsdag, 23 april 2019

Lees verder

Paaseieren zoeken Zweeloo

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd organiseerde Dorpsbelangen Sweel op Paaszaterdag het traditionele Paaseieren zoeken met een extra cadeautje voor de vinder van het gouden ei. Paashaas Jansje zorgde voor een gro...

dinsdag, 23 april 2019

Lees verder
Willekeurige foto