Artikel
Afghaans gezin mag in Aalden blijven

‘Dit gezin wordt echt omarmd door de lokale gemeenschap’. Het Afghaanse gezin Khodadadi uit Aalden mag in Nederland blijven. Het uitgeprocedeerde gezin werd met uitzetting bedreigd, maar afgelopen vrijdag kwam er na zeven jaar van onzekerheid, twijfel en angst dan eindelijk het verlossende bericht van staatssecretaris Harbers van departement Justitie en Veiligheid: “Wij zijn genegen een verblijfsvergunning te verstrekken aan het Afghaanse gezin Khodadadi”.

Ontzettend blij
Gilbert Mulder heeft zich samen met vele dorpsgenoten en instanties de afgelopen jaren sterk gemaakt om het gezin in Aalden te houden. ‘We zijn ontzettend blij met dit positieve bericht. Het gezin heeft jarenlang onder grote spanning geleefd: procedures werden gewonnen, maar ook weer verloren. En dan vlak voor de zomervakantie dan toch dit fantastische bericht. Mooier kan niet!’, zegt een glunderende Mulder.

Vastberadenheid
Dit alles mede en vooral dankzij de vastberadenheid van de advocaat van de familie én burgemeester Bert Bouwmeester. Hij liet van zich horen en schreef een brief aan de staatssecretaris waarin hij betoogde dat het gezin in Nederland thuishoort. De brief van de burgemeester werd in volle omvang door velen uit het dorp gesteund: "Het gezin wordt echt omarmd door de lokale gemeenschap. Het toont aan dat een klein dorp groot kan zijn", staat er onder meer in de brief te lezen.

Ondenkbaar
Uitzetting van het gezin Khodadadi was volgens Mulder ondenkbaar. ‘Het gezin liep bij terugkeer naar Afghanistan het grote risico wederom ontheemd te raken vanwege het aanhoudende geweld. Ook een reeks andere factoren speelde een rol.  Zo mogen meisjes van 12 jaar en ouder in Afghanistan vrijwel helemaal niet meer naar school. Uithuwelijken is heel normaal en dan nog maar niet te denken aan alle andere bedreigingen.

Volop meedoen
Gilbert Mulder is trots op de wijze hoe de Zweeler gemeenschap het gezin in de voorbije jaren heeft gesteund, maar ook hoe het gezin zich in de voor hen zo stressvolle jaren zelf heeft gemanifesteerd. ‘Contact maken met de dorpsbewoners hebben ze nooit als lastig ervaren. Ze hebben moeten vechten om een bestaan in Nederland op te kunnen bouwen, maar hoe zwaar dat ook was: Aalden sluiten ze voor altijd in hun hart. Ze hebben veel vrienden gemaakt en die hebben op allerlei manieren hun sympathie voor dit hechte gezin getoond. Op deze wijze konden ze volop meedoen op school en het verenigingsleven.'

Wie kent het gezin niet....!
Dat ‘meedoen’ is meer dan gelukt, want wie kent Siamoui (moeder), Aziz (vader), Parisa, Parsa en Sina nu niet. Op school, op ’t Alterbarg bij v.v. Sweel, in het zwembad en op streetdance bij gymvereniging Dalen.

Parisa, bijna 12 jaar, gaat komend schooljaar naar de Boermarkeweg en gaat in de selectie Streetdance van de gymvereniging Dalen haar veelzijdig talent laten zien.

Parsa, 9 jaar, heeft afgelopen zaterdag zijn zwemdiploma-A gehaald en gaat in het nieuwe schooljaar naar groep 6 van o.b.s. De Anwende en de drie-jarige Sina staat aan het begin van zijn periode op de basisschool.

Zorgeloze toekomst
Voor het gezin breekt er nu een periode van inburgering aan, maar Gilbert Mulder is vol vertrouwen dat dit gaat slagen. Sterker: het gezin is al ingeburgerd!  Een zorgeloze toekomst is binnen handbereik: met uitzicht op werk, studie voor de kinderen én vooral een leven zonder de angst om zomaar teruggestuurd te kunnen worden naar een door oorlog en geweld verscheurd land.

Bijschrift foto: Het in Aalden woonachtige gezin Khodadadi mag in ons land blijven. Na jarenlange strijd heeft het Afghaanse gezin een verblijfsvergunning gekregen. Parisa, Parsa en Sina kunnen samen met moeder Siamoui en vader Aziz hun geluk niet op. Dat geldt ook voor Gilbert Mulder, die zich met vele dorpsgenoten heeft ingespannen om het gezin in Aalden te houden. Voor Parsa was het overigens dubbelfeest, want hij behaalde zaterdagmiddag ook zijn zwemdiplma A. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 juli 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Glasvezel, nu of nooit

“Dat klinkt wel heel zwart wit”, zult u nu misschien denken. “Nu of nooit, zo’n vaart zal het toch niet lopen?” Maar zo’n vaart loopt het wel. Daarom durven wij dit...

dinsdag, 19 februari 2019

Lees verder

Van ver naar Zweel: Ellen van der Linde

 ‘Ik heb een perfecte keuze gemaakt’ Ruim twee jaar geleden was Ellen van der Linde als orthopedagoog (leer- en gedragsproblematiek) beroepshalve aan het observeren in een groep 1 van het bas...

dinsdag, 19 februari 2019

Lees verder

Tijdelijk restaurant ‘De Snoeppot’ van De Schutse een groot succes

News image

De afgelopen weken hebben de leerlingen van groep 1,2 en 3 van CBS De Schutse gewerkt over het thema ‘aan tafel’. Na veel gespeeld en geleerd te hebben over dit the...

dinsdag, 19 februari 2019

Lees verder
Willekeurige foto