Artikel
Openluchtspel Zweeloo maakt zich op voor diamanten jubileum

· Komende zaterdag premièrevoorstelling 60e editie openluchtspel

· Speciale combikorting voor “Schots en Schief” én Harm & Roelof  

Goede tradities zijn er om te koesteren. Zeker in een tijd waarin tradities door allerlei oorzaken onder druk staan of zelfs het loodje hebben gelegd. Helaas ook in Sweel met als recente voorbeelden de Zweelermarkt en het Masterspringen. Alle reden dus om ze te koesteren en er zuinig op te zijn.

Dit geldt zeker voor de jaarlijkse uitvoeringen van het Openluchtspel Zweeloo. Komende zaterdag gaan de acteurs op voor de premièrevoorstelling van alweer de zestigste (!) editie. Een diamanten jubileum noemen we dit en u kunt, wat ons betreft, het bestuur en de spelers niet beter feliciteren door massaal de komende voorstellingen te bezoeken.

Vier voorstellingen
Komende zaterdag is dus de eerste voorstelling van het blijspel “Schots en Schief”, een blijspel in drie bedrijven van Anne Doornbos en uitgegeven door het Huus van de Taol. Zoals altijd is het prachtige Openluchttheater in Aalden de plek waar het allemaal gebeurt. Na de première van 14 juli volgen nog voorstellingen op 21 juli, 25 augustus en 1 september. Alle uitvoeringen beginnen steeds om 20.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 7,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 3,00.

Hilarisch blijspel
“Schots en Schief”is een blijspel vol hilarische momenten, verrassende wendingen en fraaie types. Het verhaal speelt zich af bij café Martens, waar een vergadering plaatsvindt over een grondruil tussen Natuurmonumenten en boer Hofsteenge. Dat overleg begint zuiver zakelijk, maar loopt al gauw totaal anders dan verwacht mocht worden. De chaos begint als de gevreesde Schotse Mekkerziekte uitbreekt. Om verdere besmetting te voorkomen moet iedereen in het café blijven en daar ook overnachten. U begrijpt dat dit voor de nodige verwarring zorgt. Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed….. en zegeviert zelfs de liefde. Het is en blijft tenslotte een blijspel.

Aart Schouten kruipt in de huid van boer Hofsteenge
De rol van boer Hofsteenge, een dominante man die niets moet weten van “vogeltiesvolk”, wordt vervuld door Aart Schouten (49) uit Meppen. Het virus toneelspelen zit hem in zijn bloed. Niet alleen het Openluchtspel maakt hier dankbaar gebruik van (inmiddels al voor de 4ekeer), maar ook toneelvereniging “De Echo” kan al jarenlang op hem rekenen. “Lekker iemand anders zijn zoals boer Hofsteenge. En met een stel gezellige mensen een leuk stuk neerzetten waarmee je de toeschouwers een plezier kunt doen. Dat is wat toneelspelen zo leuk maakt”, vertelt Aart. “En ja, het vraagt wat planning en discipline (Aart leidt een bedrijf voor industriële dienstverlening met Zwaagstra als grootste klant), maar daar krijg je ook veel voor terug: namelijk een te gekke tijd met elkaar en een groot applaus van het publiek.” Improviseren is zijn kracht, vervolgt hij. En dan het liefst in een rol waarin je wat gek kunt doen. Een leuk, grappig typetje dus. “Dat improviseren van mij is soms best wel lastig voor de overige spelers, dat besef ik terdege. Maar goed, daar vinden we dan meestal wel weer een middenweg voor.”

Combikorting met bezoek optreden Harm en Roelof
Nieuw dit jaar is de aanbieding van een combikorting voor twee voorstellingen. Hiermee bezoekt u een voorstelling van “Schots en Schief” én……… een optreden van het Drentstalige cabaretduo Harm en Roelof op vrijdag 14 september a.s. in het Openluchttheater. De combikaart kost € 15,00 in de voorverkoop. Het telefonisch reserveren van kaarten kan via het telefoonnummer 06-46229280.Voor eventuele verdere info kunt u de website www.openluchtspelzweeloo.nl raadplegen.

Bijschrift foto: Bij Aart Schouten (49) uit Meppen zit het virus van toneelspelen in zijn bloed. ‘Lekker iemand anders zijn, zoals boer Hofsteenge.’ (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Bijschrift foto: Ook de 60e (!) editie van het Openluchtspel Zweeloo staat weer bol van humor. Dit jaar voert het plaatselijk toneelgezelschap het blijspel ‘Schots en Schief’ op. Het acteergezelschap wordt geformeerd door Aart Schouten, Marcel Bleijleven, Laura Nijman, Bertha Volders, Mark Holman, Wilma Visser, Tienus Evenhuis, Tonny van de Wetering, Alida Eising, Aaltje Bos en Albert Hilbrands. Souffleuse: Annie Holman. Regie met dank aan Theo Bruinsma.(Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 juli 2018.

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Lex van Keulen exposeert in Aelder Meent

In de Aelder Meent is een bijzondere expositie ingericht met tekeningen van Lex van Keulen. De tentoonstelling telt veertig werken met IJslandse paarden en een aantal tekeningen van klassieke zeilschepen en ...

dinsdag, 13 november 2018

Lees verder

Martijn Kardol met ‘Bang’

Als eerste ooit won Martijn Kardol in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaretfestival en het Groninger Studentencabaretfestival. Met zijn debuut ‘Bang’ lost hij de verwachtingen moeiteloos in....

dinsdag, 6 november 2018

Lees verder

Paul de Munnik met een try-out van ‘Goed jaar’

Paul de Munnik komt na zijn geprezen solodebuut ‘Nieuw’ op vrijdag 16 november naar Theater Hofpoort met een try-out van zijn nieuwe album ‘Goed jaa...

dinsdag, 6 november 2018

Lees verder
Willekeurige foto