Artikel
Wereldreis Sanne Hofsteenge eindigt in Guatemala

Sanne Hofsteenge (26) besloot tijdens haar wereldreis het leven een wending te geven en Nederland achter zich te laten: het Centraal-Amerikaanse Guatemala is haar nieuwe thuis. Een reportage van de hand van haar ouders Joyce en Gerard Hofsteenge.

Sanne is de dochter van Gerard en Joyce Hofsteenge, die sinds oktober 2016 in Wezup wonen. Sanne is de middelste dochter van 26 jaar. Ze heeft twee broers van 24 en 28. Als klein meisje riep ze al dat ze later ‘als ze groot’ was, weg zou gaan…arme kinderen helpen of…..? Dat heeft ze gedaan! Sanne was er helemaal klaar voor en begon in juli 2014 aan een onvergetelijke wereldreis.

Wijde wereld
Na een afscheidsfestival in Portugal met vrienden, is Sanne alleen verder de wijde wereld in getrokken. Met NIETS! Sanne had een rugzak met wat kleren en een ‘heeeel’ klein beetje geld. Als ouders hebben we destijds gedacht ‘hoe kun je de wereld door willen trekken met niets?’ Sanne heeft ons laten zien dat zij dit kan. Veel heeft ze niet nodig! Sanne gelooft in de goedheid van de mensen, er zijn voor elkaar!

Helemaal niets….
Tijdens het afscheid van haar vrienden in Portugal, zijn al Sanne haar belangrijke documenten en geld gestolen: paspoort, rijbewijs, mobiele telefoon….dus ook geen contact met het thuisfront. Sanne heeft kort overwogen om op dat moment weer naar huis te gaan, maar……ze wilde dit al zo lang, zou ze nu niet verder gaan zou ze waarschijnlijk nooit meer gaan! Verdrietig, zonder geld en legitimatie, maar dapper is Sanne in Portugal gebleven met nu echt helemaal NIETS!

Slapen in een tentje
Een karweitje voor iemand doen in ruil voor eten en-/ of een slaapplek. Zo gebeurde het! Sanne bleef voor langere tijd in Portugal, bij een geweldige host die haar die hele periode heeft bijgestaan, tot ze een nieuw paspoort had. In die tijd heeft ze zichzelf Spaans aangeleerd met Bert & Ernie J

Sanne heeft 2 broers, maar wilde altijd graag een zusje. In Portugal heeft ze die gevonden in een Duitse soulmate. Met haar is ze in een zeilboot de Atlantische oceaan overgestoken. Vanuit Portugal, Las Palmas via Gran Canaria, Sao Vincente Kaapverdië naar Brazilië. Met twee andere zeilers aan boord. Zowel voor Sanne als de achterblijvers een unieke, maar ook intensieve en zeer spannende oversteek. Er kon geen contact worden gelegd met het thuisfront en met totaal geen ervaring als zeiler was het een pittige, zware oversteek met stormen, dolfijnen en haaien!

Verschrikkelijk veel meegemaakt
In Brazilië scheiden de wegen van Sanne en haar ‘zusje’, ieder gaat weer zijn eigen weg. Ze zijn en blijven voor altijd soulmates en in contact. Sanne voelde zich in Brazilië niet op haar gemak en met een ticket van ons is ze naar Amerika, Houston, gevlogen. Vanuit daar is Sanne alle staten van Noord-Amerika door getrokken. Sanne doet alles liftend, veelal in laadruimtes van pick-ups. Echter haar meest bijzondere vervoersmiddel was paard ‘Feliz!’

De reis ging verder. Vanuit de VS lopend de grens over bij El Paso naar Mexico. In Mexico heeft Sanne de op twee na hoogste monorock van de wereld de ‘Pena del Bernal’ beklommen. Vanuit Mexico naar Guatemala, waar Sanne sinds 2016 verblijft. Vanuit Guatemala heeft ze alle landen in Midden-Amerika bezocht (Belize, Honduras, El Salvador, Nicaraqua, Costa Rica en Panama).

Ingezet voor bouw weeshuis
Guatemala is haar nieuwe thuis! Hier heeft ze zich ingezet voor de opbouw van een weeshuis, in het arme gedeelte van Guatemala. Het contrast is erg groot tussen rijk en arm in Guatemala. De rijken behandelen de armen als vuil, zij storten letterlijk hun huisvuil in de tuinen van de armen.

Sanne is goed voor alle inwoners
Guatemala is een multicultureel land. De bevolking bestaat uit directe afstammelingen van de Maya’s, uit mestiezen (Ladinos), blanken en Garífunas. Sanne is goed voor alle inwoners die het minder hebben en de vele zwerfhonden. Kinderen, hoe jong ook, worden in Guatemala de straat op gestuurd om bijvoorbeeld armbandjes te verkopen. Ze mogen niet eerder naar huis dan wanneer alle armbandjes verkocht zijn. Wanneer Sanne een jong kind nog laat op straat ziet lopen, met nog heel veel armbandjes, koopt Sanne de armbandjes van het kind zodat het naar huis kan. Ook bewaard ze alle restjes eten om aan de zwerfhonden te geven. Problemen worden er niet door opgelost, maar zo is Sanne…….!

Vulkaan “El Fuego” én Wezup helpt….
Begin juni 2018 is de vulkaan “El Fuego” in Guatemala uitgebarsten. Sanne en haar vrienden zijn meteen in actie gekomen. Ze zamelen medicatie, kleding, voedsel e.d. in. Momenteel gaat Sanne de shelters bij langs om de slachtoffers, waar mogelijk, te ondersteunen.  Tijdens de snuffelmarkt op 7 juli j.l. in Wezup georganiseerd ten behoeve van de slachtoffers, opgezet door betrokken buren, is er voor 550,00 euro aan donaties opgehaald!

Het weerzien met Sanne……
Sanne heeft verschrikkelijk veel meegemaakt, tijdens haar reizen, veel mooie bijzondere momenten gekend. Veel mooie en goede mensen ontmoet, maar ook vervelende en verdrietige dingen meegemaakt. Zo is ze onder andere beroofd met een pistool tegen haar hoofd.  Wij, als ouders, hebben Sanne na elkaar 2,5 jaar niet gezien te hebben, opgezocht in Guatemala.  Het weerzien was meer dan fantastisch, maar het afscheid was vreselijk!

Lastig
Sanne heet in Guatemala “Zaya”, omdat niemand Sanne kan uitspreken. Ze spreekt vloeiend Spaans en Engels. Nederlands spreken is soms al lastig! Een aparte gewaarwording om je Nederlandse dochter Sanne in het buitenland te zien rondlopen als een Spaans pratende Zaya! Aan alles voelend dat ze daar THUIS is!

Groot gemis
Sanne is een prachtmens en wij zijn trots op wat ze doet en hoe ze het doet! Blij dat ze haar geluk gevonden heeft, al is het niet met ons. Het gemis is er iedere dag! Elkaar niet kunnen vasthouden en knuffelen blijft een groot gemis. Eigenlijk is het met en toch zonder elkaar leven! Jammer dat het merendeels lastig is om goed contact te hebben. Contact via social media met Guatemala is voor het overgrote deel slecht. Daar komt bij dat Sanne geen mobiel heeft.

Ondertussen heeft Sanne haar neefje van 2,5 jaar nog nooit gezien. Haar nichtje heeft ze t/m haar eerste levensjaar meegemaakt. De rest van de familie heeft ze 4 jaar geleden voor het laatst gezien.

De nieuwe woonomgeving van ons in Wezup heeft ze nooit ‘echt’ gezien.

We hopen ooit dat Sanne, al is het maar voor even, terugkeert naar Nederland. Om iedereen weer eens te zien en te kunnen vasthouden en knuffelen; haar nichtje en neefje, oma’s van 87 en 97, broers, tantes, ooms, vrienden, papa en mama, ……

~ Gerard en Joyce Hofsteenge ~

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 augustus 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Paasbult vakkundig in de hens

De droogte dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar de paasvuren in onze dorpen konden eerste en tweede Paasdag gewoon doorgang vinden. Een mooi gegeven, want deze aloude ...

woensdag, 24 april 2019

Lees verder

Pluk&Deel verkoopt gedroogde appelstukjes ....

.... op vrijmarkt in Zweeloo voor het zwembad. Onlangs werd bekend dat de L.E.E.F. fair die al 6 jaar in Zweeloo gehouden werd ten bate van het Zwembad Zweeloo dit jaa...

dinsdag, 23 april 2019

Lees verder

Paaseieren zoeken Zweeloo

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd organiseerde Dorpsbelangen Sweel op Paaszaterdag het traditionele Paaseieren zoeken met een extra cadeautje voor de vinder van het gouden ei. Paashaas Jansje zorgde voor een gro...

dinsdag, 23 april 2019

Lees verder
Willekeurige foto