Artikel
De Gazelle komt thuis met blauwe bessen

De nieuwe laag asfalt op de weg naar Wezup oogt deze vrijdagmiddag als een racecircuit. Met de nodige fantasie veranderen de bloemrijke akkerranden achter onze zonnebril zelfs in vangrails. Misschien is Highway wel een treffender benaming voor deze weg, bedenken we mijmerend. De Willem Perkaan Highway of zoiets.

Warm en droog
De indrukwekkende beregeningsinstallaties rechts van ons maken overuren. We laten ons deze zonnige middag verrassen door de snelheid en het grote bereik van de sproeier. Een flinke koude douche op het fietspad is dan ook ons deel. “Maar goed, waar praten we over”, sprak de Gazelle, “we zijn niet van suiker en bovendien, regen gaat niet verder dan je vel.”

Het zijn trouwens niet de laatste installaties die we deze middag zien. Door de aanhoudende droogte zien we onderweg talloze waterkanonnen hun liters water over de gewassen storten. Het heeft wel iets fascinerends, bedenken we, al die dansende watermassa’s in de verte en dichtbij. Zoals dat ook de tractor is, die met een grote stofwolk achter zich over het weiland dendert. Ook daarvan krijgen we ons deel.

De stilte van Wezup wordt slechts onderbroken door het gelach van kinderen op een springkussen. Verder is het er rustig. Zoals ook de Wezuperweg tussen Wezup en Orvelte deze middag relatief rustig is. Maar dat kan zomaar veranderen in angstaanjagende horror als we het gele waarschuwingsbord moeten geloven: Let Op, Broedend Roofvogelpaar, Vertoont Aanvalsgedrag. Veiligheidshalve slaan we linksaf de Bosweg op naar Witteveen.

De Bosweg
Tot de gemeentelijke herindeling van 1998 behoorde de Bosweg tot de oude gemeente Zweeloo. Daarna werd de weg toebedeeld aan de gemeente Midden-Drenthe. We tellen er zes redelijk op elkaar lijkende boerderijen. Hoe dachten de bewoners toentertijd eigenlijk over die gedwongen verhuizing naar Midden-Drenthe, vragen we ons af. Teleurgesteld, tevreden of werd het gewoon lijdzaam geaccepteerd? Hoe dan ook, één voordeeltje hebben ze nu wel: de gemeentelijke woonlasten. Die zijn in Midden-Drenthe een stuk lager dan in Coevorden, lazen we onlangs in de krant.

“Thoes in’t Groen”
Over de jaren heen verandert er een hoop. In onze jonge jaren gingen we het liefst met een wijde boog om Witteveen heen vanwege het risico van onschuldige vechtpartijtjes met onze leeftijdgenoten (die altijd veel groter en ouder leken). Dat werd al beter toen de Witteveners het voetbal in Sweel ontdekten en in grote aantallen lid werden van v.v. ZBC.

En we gingen massaal naar partycentrum “Onder de Hoge Dennen” voor bruiloften, feesten en vermaak rondom de befaamde kegel- en bowlingbanen. Datzelfde partycentrum wordt nu getransformeerd tot een woon-zorg voorziening waar je U tegen zegt. Totaal dertien appartementen komen er, lezen we op de grote informatieborden. Allen geschikt voor zelfstandig wonende senioren die wat zorg nodig hebben. “Thoes in’t Groen” heet het ambitieuze project en zowaar, het oogt en klinkt aantrekkelijk. Wie weet, filosoferen we, als we er later aan toe zijn, misschien ……..

Blauwe bessen tegen de veroudering
Even buiten Witteveen wandelen we een kwartiertje over we de mooie natuurbegraafplaats. We zijn er alleen, de stilte en rust zijn aangenaam. Met een soort pluk-de-dag gevoel fietsen we verder naar het Oldeveen en vervolgens linksaf de Mepperdennenweg op. Bij de Mepperstraat no. 16 kopen we een bakje blauwe bessen. Waarom? Omdat ze natuurlijk gewoon lekker zijn én …. blauwe bessen bevatten antioxidanten. En laten dat nu juist stoffen zijn, die het verouderingsproces tegengaan. Witteveen is nog een beetje te vroeg!

Oes Eig'n Kraantien d.d.14 augustus 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Foto's Zuidenveld 2019, dressuur en springwedstrijden

Justin Scheffer uit Aalden paradeert tijdens de Zuidenveldkeuring met twee Welsh pon...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Foto's Zuidenveld 2019

Joop Timmer en andere liefhebbers zetten de schouders eronder, met als resultaat een schapenkeuring op zaterdag, compleet met een keurmeester die speciaal vanuit Schotland was ing...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Bedankt

Waar een klein dorp groot in kan zijn! Wij blikken met een trots gevoel terug op een zeer geslaagd Zuidenveldfestival. Een geslaagd Zuidenveld krijg je alleen maar als je betrokken inwoners heb...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder
Willekeurige foto