.

.

 

.

Zeventig jaar oude boom buigt voor 800 jaar oude kerk van Zweeloo

De uit de kluiten gewassen Douglasspar heeft uiteindelijk toch de strijd verloren van het 800 jaar oude kerkje van Zweeloo. Ruim tien jaar geleden vroeg de Kerkenraad al een kapvergunning aan, maar toen waren er steekhoudende argumenten om 'het nog niet te doen' , nu dus wel.

Het is u misschien al opgevallen, rijdend vanuit Noord-Sleen naar Zweeloo ziet u al van verre het godshuis. Eerder ging de kerk grotendeels schuil achter de ruim zeventig jaar oude 'Douglasspar'. Het ooit als kerstboom geplant boompje werd dusdanig groot dat ook de onder en bijgelegen graven gevaar liepen.

Daarbij kwam dat ook de kerk de gevolgen voelde van de forse boom. De takken schuurden langs de muren en de kerk kon op deze manier niet meer goed drogen. Dat is van wezenlijk belang, immers de kerk heeft grotendeels massieve muren die eigenlijk als een spons werken.

Dankzij het kappen van de boom heeft de kerk nu niets meer te duchten van de takken en is weer duidelijk zichtbaar. Als u vanuit het oosten komt dan ziet u het kerkje met de toren al van verre  opdoemen aan de horizon….dan weet u….. Sweel is niet ver meer.

Bijschrift foto: Dankzij het kappen van de Douglasspar heeft de kerk nu niets meer te duchten van de takken en is weer duidelijk zichtbaar. Overigens staat de kerk op dit moment in de steigers. Er worden herstelwerkzaamheden aan de nokpannen en het loopwerk van het dak uitgevoerd. Ook wordt het voegwerk gerepareerd. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 oktober 2018

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel