.

.

 

.

Fotograaf Ina Brinks opnieuw in de prijzen

'Vakmanschap bij de bouwers én de fotograaf’.  Ina Brinks is opnieuw in de prijzen gevallen bij een fotowedstrijd. De inwoonster van Zweeloo heeft met een bijzondere blik op de kerk en toren van Zeerijp de fotowedstrijd gewonnen, die werd gehouden ten behoeve van de jubileumkalender 2019 van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Het beeld waarmee Ina in de prijzen viel, maakte ze in augustus tijdens een dagtocht langs de Groninger kerkdorpen. Bij de kerk in Zeerijp stond ze meteen op scherp. ‘Het vakmanschap van het kunstig metselwerk en het al even kundige smeedijzer maakte direct veel indruk. Ik ben er een half uurtje om heen gelopen en heb vanuit allerlei standpunten foto's gemaakt. Dit beeld was voor mij hét beeld.’

Zeker intrigerend
De fotowedstrijd van de SOGK leverde een groot aantal gevarieerde foto’s, maar de jury onder leiding van vakfotograaf Duncan Wijting selecteerde toch twaalf heel diverse platen voor de kalender. Wijting over de winnende foto van Ina Brinks:  De winnaar: een ongewoon beeld. De kerk te Zeerijp. Vakmanschap bij de bouwers en de fotograaf. De foto is niet perfect, het beeld soms chaotisch maar zeker intrigerend en laat de schoonheid zien van de oude meesters. Hulde.’ De winnende foto van Ina prijkt op de cover van de jubileumkalender 2019 van de SOGK.

Inmiddels vijf eervolle prijzen
Het is al weer het vijfde beeld waarmee Ina Brinks succesvol was. Eerder al werd ze winnaar van de fotowedstrijd van het internationale dansfestival SIVO in Odoorn. Daarvoor won ze de Rijksmonumenten-fotowedstrijd van de gemeente Coevorden. In 2016 maakte de gepassioneerd amateurfotograaf de mooiste foto van stichting Estoel Anloo en eind vorige maand schreef Ina ook de fotowedstrijd ter ere van het lustrumfeest van Zweeloo Kunstenaarsdorp op haar naam.

De kunst om naar details te kijken
Gewapend met haar spiegelreflexcamera of Panasonic superzoom, maar vooral een oog voor detail. Zo gaat Ina op pad. ‘Het toestel is niet de bepalende factor voor een goede foto. Je hoeft dus echt niet de beste en nieuwste camera te hebben. Het gaat erom wat je met de apparatuur doet’, weet Ina uit ruime ervaring. Ze is bijna als vanzelf het ‘vak’ ingerold. Eigenlijk zonder het in de gaten te hebben. Het was nog in de tijd van de analoge foto’s en de fotorolletjes. ‘Fotografie is voor mij al meer dan 45 jaar een boeiende hobby. Dankzij de digitale fotografie zijn de mogelijkheden tegenwoordig onbegrensd, maar details fotograferen blijft een kunst op zich’, aldus Ina. Zelf verstaat ze in ieder geval de kunst om naar die details te kijken. Dat heeft ze inmiddels ruimschoots bewezen.

Talrijke foto's en films van Ina hebben inmiddels hun weg gevonden naar diverse websites. Haar werk is onder meer te zien op de Facebookpagina ‘Van Aalden tot Zweeloo en verder door Drenthe’.

Bijschrift foto: Met de bijzondere foto van de kerk van Zeerijp maakte Ina Brinks tijdens de fotowedstrijd van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) veel indruk.(Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 16 oktober 2018

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel