Artikel
Kleikoel’n in Benneveld wolfwerend gemaakt

. Bestrijding reuzenberenklauw natuurgebied De Kleikoel’n loopt op rolletjes
· Wolven rukken op: omheining van schrikdraad moet schapen bescherming bieden

De bestrijding van de reuzenberenklauw in het natuurgebied De Kleikoel’n bij Benneveld verloopt dankzij de inzet van de Drents Heideschapen op rolletjes. Voor de schapen blijkt het terrein een eldorado: de reuzenberenklauw is een ware delicatesse voor de dieren. Het succesverhaal kent echter ook een keerzijde, want de schaapskudde van Gijsbert Six loopt serieus gevaar door langslopende wolven.

Tot nu toe was het steeds een enkele wolf die opdook in onze regio. De kans dat een roedel zich vestigt neemt toe. ‘Benneveld ligt midden op een wolvencorridor’, weet Gijsbert Six. ‘We moeten ons dus serieus voorbereiden op de wolf. Tegenhouden is geen optie. Afschieten evenmin. De wolf als soort is namelijk beschermd. Het enige wat erop zit is de schapen te beschermen.’ Met schrikdraad bijvoorbeeld. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.

Geen halve maatregelen
Samen met vrijwilligers van Wolf-Fencing nam Gijsbert Six geen halve maatregelen: rond het geheel door de reuzenberenklauw overwoekerde gebied aan de oostzijde van De Kleikoel’n werd zaterdag een vaste omheining met schrikdraad geplaatst. Dat gebeurde volgens de Duitse norm: zes draden tot een hoogte van 1 meter 20, waar elektrische spanning op komt te staan. Dankzij de omheining met schrikdraad is het natuurgebied nu wolfwerend gemaakt. De vrijlevende schaapskudde van Six kan er nu een stuk veiliger grazen. ‘Een 100% bescherming bestaat echter niet. Er blijft altijd een kans dat de wolf er toch doorheen komt, alleen is die kans nu een stuk kleiner’, zo is Six zich bewust.

Schapen gedood
De maatregelen om wolven te weren zijn bepaald niet zonder reden. In april van dit jaar werden In Oosterhesselen vier schapen gedood en in Benneveld werden er liefst zes gepakt. Gijsbert Six heeft die beelden nog vers op zijn netvlies staan. ‘Ik heb met mijn kudde geluk gehad dat ik de dans ben ontsprongen. Het is nu al een paar maanden rustig, maar het is een kwestie van tijd voor de wolf weer opnieuw schapen te grazen neemt.’

Stimuleringsfonds en Boermarke
Het ongeveer twee hectare omvattend natuurgebied De Kleikoel’n kwam de afgelopen jaren steeds meer in het gedrang door de reuzenberenklauw. De planten zorgen voor veel overlast omdat ze sterk woekeren en moeilijk te bestrijden zijn. Overheden en grondeigenaren hebben met ingang van augustus 2017 een bestrijdingsplicht. Schapenbegrazing van het overwoekerde gebied bleek een gouden greep. De gemeente Coevorden verleende in het kader van het Stimuleringsfonds 10.000 euro subsidie en de Boermarke tekende voor zelfwerkzaamheid. De natuurwaarde wordt vergoot en door de ontsluiting van het eerste eiland kunnen passanten een kijkje nemen in het gebied.

De Kleikoel’n is een natuurgebied van ongeveer twee hectare en ligt even buiten het dorp Benneveld. Eigenaar is de Boermarke Benneveld. Het heeft een rijke historie. Generaties Bennevelders voelen zich nauw verbonden met dit gebied.

Bijschrift foto: Samen met vrijwilligers van Wolf-Fencing is Gijsbert Six (rechts) in het natuurgebied de Kleikoel’n druk bezig met het aanbrengen van een vaste omheining met schrikdraad. De vrijlevende schaapskudde van Six kan zich nu een stuk beter beschermd tegen wolven tegoed doen aan de reuzenberenklauw, waarmee het natuurgebied is overwoekerd. (Foto’s: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 september 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Open huis De Korenhof

Op woensdag 30 januari bent u tussen 14.30 en 16.30 uur van harte welkom bij het open huis van woonwijkcentrum De Korenhof aan de Korenhof 1 in Aalden. Onze medewerkers staan v...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder

Veel opknapwerk verricht bij grafonderhoud in Zweeloo

De werkgroep onderhoud oude graven is al weer enige jaren enthousiast bezig met het restaureren en opknappen van oude graven op de openbare begraafplaats bij het kerkje van Sweel. We vro...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder

Indienen aanvraag dorpsbudger Aalden 2018/2019

Zoals u misschien al heeft gelezen of gehoord, heeft Dorpsbelangen Aalden van de Gemeente wederom een budget van € 20.000,-- ontvangen ter verdere verbetering van de leefbaarheid in het dor...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder
Willekeurige foto