.

.

 

.

‘Ooievaar gelukkig weer vaste gast in Zweeler dorpen’

No matter if your black or white. In Zweeloo en omgeving is hij alweer jaren een vaste gast en zien we de majestueuze vogels regelmatig op de warme luchtstromen over de dorpen zweven: de Ooievaar. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de ooievaar bijna helemaal verdwenen, maar dankzij verschillende lokstations, bijvoorbeeld de Lokkerij in De Wijk, en andere projecten is deze zwart-witte vogel met zijn rode snavel en poten weer helemaal terug.

In 20 jaar is het aantal broedparen verdubbeld en is hij, gelukkig, van de Rode lijst verdwenen.

Ondertussen zijn de meeste ooievaars al weer op weg naar Afrika om daar te overwinteren. Echter er zijn ook steeds meer ooievaars die in Nederland blijven. De winters zijn tegenwoordig niet meer zo streng en er is daardoor nog genoeg voedsel te vinden. Dus waarom zou je dan die gevaarlijke lange reis naar Afrika maken? De vogels die wel gaan, vliegen over Spanje en Gibraltar naar Marokko om zich vandaar uit te verspreiden over het westen van Afrika. In februari komen ze via dezelfde route weer terug. De mannetjes zijn net even sneller, dus deze zijn eerder terug. Zij zoeken dan alvast een nest uit.

Het liefst hebben ze elk jaar het zelfde nest of één die flink is onder gescheten. Daar heeft immers al een gezin gewoond en het was er veilig en voedselrijk. Van oorsprong maakte de ooievaar een nest in een vrijstaande boom. Dat zien we tegenwoordig bijna niet meer, want waarom zou je moeite doen als die rare mensen je zomaar een goede plek aanbieden: een stevige schoorsteen, dak of een paal met daarom al een kant-en-klaar nest. Je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt! In tegenstelling van wat de meeste mensen denken zijn ooievaars niet echt partnervast, als het te lang duurt voor zijn ‘oude’ vrouwtje terugkeert uit Afrika, gaat meneer gewoon op zoek naar een ander. Er komt altijd wel een ander af op het geklepper…

De ooievaar doet het dus weer hartstikke goed in Nederland. Maar met vele anderen gaat het minder goed. Dus om met Juffrouw Ooievaar te spreken: ‘laten wij de handen ineen slaan!’ Laten we ook vogels als de grutto, patrijs en kievit redden!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 oktober 2018

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel