Artikel
Historische Dag rondom het thema “Opstand”.

Op zaterdag 6 oktober 2018 houdt de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden in het Hervormd Ontmoetingscentrum aan de Kromme Elleboog 10 haar jaarlijkse Historische Dag rondom het thema “Opstand”.

Tussen10.00 uur en 10.30 uur wordt u welkom geheten met een kop koffie, waarna Jan Vinckers, voorzitter van de Historische Vereniging, deze dag openen.

Dr. Henk Kamphuis, historicus, zal deze ochtend een voordracht houden over het leven en de activiteiten van overste Wilhelm Stähle, geboortig van een militair geslacht te Neuenhaus. Als tegenstander van het Nazistische regime sprak Stähle in het Coevordense café Duinkerken vlak voor Kerstmis 1943 met vertegenwoordigers van het Nederlandse verzet over hoe te handelen als een aanslag op Hitler zou slagen. De aanslag mislukte evenwel en in de nasleep daarvan werd Stähle in Berlijn gearresteerd en tot een gevangenisstraf veroordeeld. Kort voor de ineenstorting van het Duitse Derde Rijk werd hij in 1945 alsnog vermoord.    

Hierna zal er een korte wandeling zijn naar het herinneringspaneel (onderdeel van “Scherven van de stad”).

Om ongeveer 11.45 uur zal het morgenprogramma eindigen.

Het middagprogramma begint om 13.30 uur.

Dr. Vilan van de Loo, neerlandica en schrijfster, zal dan een lezing houden over Johannes Benedictus van Heutsz. Van Heutsz is de beroemdste zoon van Coevorden, maar ook de meest omstreden zoon. “Typisch”, zegt zijn biografe Vilan van de Loo. “Van Heutsz is tot held gemaakt en vooral na zijn dood als schurk vertrapt. Geen van twee is terecht. Hij was anders in zijn leven en in zijn handelen dan de meesten denken. Koloniaal? Jazeker. Maar ook op sommige punten verrassend modern. Zijn grootste vijand zat in Den Haag: de bureaucratie. Daartegen kwam hij in opstand,  met wisselend succes”.

Het middagprogramma zal eindigen om 14.15 uur. U kunt hierna nog een bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstelling in museum in het Arsenaal.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Willekeurige foto