.

.

 

.

Wout Ann Botter uit Wezup nauw betrokken bij Humanitas

“Wij zoeken mensen die ons helpen dit werk in stand te houden”. Wout Ann Botter uit Wezup is de enthousiasmerende voorzitter van Humanitas Coevorden. In een reportage van Jos Grootscholten maken we nader kennis met de doelstelling van Humanitas en betrokken wijze waarop Wout Ann al vele jaren bij Humantias betrokken is.

“Humanitas - niet te verwarren met het Humanistisch Verbond - is vlak na WO-2 in Utrecht opgericht om hulpbehoevende burgers, die geen vangnet hadden te voorzien van broodnodige bijstand. In het verzuilde Nederland vantoen was er geen maatschappelijke hulpverlening voor 'buitenkerkelijken”, schetst Wout Ann de beginperiode.Humanitas wilde er volgens de inwoonster van Wezup voor álle mensen zijn; niemand mocht tussen wal en schip belanden. “Nu, in 2018, zijn er ruim tachtig afdelingen door het hele land. De afdeling in Coevorden heeft ongeveer zeventig vrijwilligers uit de hele gemeente Coevorden. De hulp is altijd gratis en is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging.”

Wat is de doelstelling van Humanitas? Wout Ann Botter vertelt ons waarom ze als vrijwilliger bij Humanitas is gaan werken: “De aanpak sprak me aan. Hulp van de vrijwilligers is gelijkwaardig en van mens tot mens. Vrijwilligers staan naast hun deelnemers, nooit erboven. En het doel is om mensen te helpen de regie over hun eigen leven weer te vinden. Iedereen heeft weleens een handje nodig en een vrijwilliger van Humanitas geeft dat handje totdat de persoon in kwestie het zelf weer redt. In alles wat we doen, bieden we aandacht, veiligheid en vertrouwen. We helpen deelnemers een positieve draai aan hun leven te geven.”

Welke activiteiten heeft Humanitas Coevorden? “Humanitas houdt goed in de gaten wat er in de maatschappij leeft. Elke afdeling weet wat er in de eigen regio speelt. Zo heeft de afdeling Coevorden verschillende activiteiten gebaseerd op de behoefte in onze gemeente.”

Wout noemt er aantal van:

- Bezoekgroep - Het kan iedereen overkomen: het gevoel dat het kringetje om je heen steeds kleiner wordt. En soms beperkt een ziekte je in je mogelijkheden om contact te leggen. De Bezoekgroep is er voor iedereen die zich alleen voelt. Vrijwilligers van de Bezoekgroep komen mensen één keer per week thuis opzoeken. Dan gaan ze bijvoorbeeld samen koffiedrinken, spelletjes doen, wandelen, boodschappen doen of mee naar een doktersbezoek.
- Thuisadministratie - De vrijwilligers van deThuisadministratie helpen mensen om hun geldzaken en administratie op orde te brengen en houden.
- Taalmaatjes - Taalmaatjes helpen nieuwe Nederlanders om hun Nederlands te verbeteren en te oefenen. Wout legt uit: “Je kunt aanschuiven bij “Babbelen bij ’n Bakkie” of een taalmaatje kan bij je thuis komen.”

- Steun bij verlies - Na het verlies van werk, gezondheid of een dierbare verandert het leven vaak drastisch. Vrijwilligers van Humanitas helpen je om dit verlies te verwerken en je leven weer op de rails te krijgen.

- Kindervakantieweken - Elk jaar organiseert Humanitas vakanties voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar die door omstandigheden (zoals geldgebrek of gezondheidsproblemen) niet met hun gezin op vakantie kunnen.

- De Leerrotonde - Bij De Leerrotonde kun je gratis nieuwe dingen leren, zoals tuinieren, fietsen, of naaien. Wout geeft een paar concrete voorbeelden: “Stel je hebt een huis met tuin toegewezen gekregen en je weet niet waar te beginnen als het om tuinieren gaat. Wat nu? Humanitas springt bij. Met behulp van vrijwilligers met groene vingers leren wij deelnemers hoe ze hun tuin kunnen aanleggen en onderhouden. Of je bent in Nederland komen wonen en wilt aan het werk. De fiets lijkt het meest geschikte transportmiddel, maar je hebt nog nooit op een fiets gezeten. Om dit probleem te tackelen zet Humanitas goed getrainde vrijwilligers in die deze mensen leren fietsen en hen uitleg geven over de verkeersregels.”

Wil jij bijdragen aan Humanitas? Het woord ‘vrijwilliger’ loopt als een rode draad door deze bijdrage. Een oproep van Wout: “Wij zoeken mensen die ons willen helpen dit werk in stand te houden. Als het werk van Humanitas je net zo aanspreekt als mij, neem dan contact met me op. Bel naar 06-50902893 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Je hoeft geen speciale opleiding of ervaring te hebben. Humanitas begeleidt je goed door middel van een introductietraining, individuele ondersteuning en bijeenkomsten met andere vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen.

Tekst bij de foto’s: Een vrijwilliger van Humanitas biedt altijd een luisterend oor om verder te komen. (Foto Humanitas)

Wout Ann Botter vertelt enthousiast over haar prachtige werk voor Humanitas Coevorden. (Foto: Jos Grootscholten)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 oktober 2018

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel