.

.

 

.

“Genieten is ook een kunst…”

Terugblik op het 1e lustrum van stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo en de activiteiten in de vijf dorpen. Dat Kunstenaarsdorp Zweeloo dit jaar 5 jaar bestaat zal hopelijk velen van u niet ontgaan zijn.

Dankzij de inzet van een kleine honderd vrijwilligers, diverse organisaties, ondernemers en een bijdrage van de gemeente Coevorden kunnen we terugkijken op een heel geslaagde lustrummaand in september jl.

De 5 in het lustrumlogo en de 5 ballonnen slaan niet alleen op de 5 jaar dat Kunstenaarsdorp bestaat. Ze staan ook symbool voor de 5 brinkdorpen Aalden – Benneveld – Meppen – Wezup – Zweeloo die samen Kunstenaarsdorp Zweeloo vormen.

De 5 zaterdagen in september werden daarom steeds in een van deze dorpen vormgegeven door en met kunstzinnige en creatieve activiteiten van de lokale bewoners. 

Bijzondere quilt en Eva
De quilt, in 2007 gemaakt door de quiltgroep Schots en Scheef, fungeerde als verbindend element en ontlokte veel enthousiaste reacties. Van dichtbij een verzameling bontgekleurde lapjes, van verderaf wordt de afbeelding van het schilderij de Bleek van Max Liebermann zichtbaar, met op de achtergrond de Herbergh van Zweel. Hier logeerde Liebermann in 1882 en momenteel bevindt zich in dit pand Bistro Tante Sweel én onze Kunstenaarsherberg. Zo vormt deze quilt ook mooi de verbinding tussen heden en verleden. Een promotieteam, bestaande uit diverse EVA’s, het Sweeler boerenmeisje, eveneens door Max Liebermann naast de Herbergh geschilderd, liet met een omgekeerde verrekijker de kijkers naar de quilt het juiste beeld zien.

Foto’s en film
Voor wie wil nagenieten maar ook voor wie het gemist heeft: gelukkig hebben we de foto’s nog! Een korte sfeerimpressie per dorp is te zien via onze website: http://kunstenaarsdorpzweeloo.nl/1e-lustrum-2018/sfeer-impressies-lustrumdagen/. Een filmpje met een fotocollage van het hele lustrum is te vinden op ons eigen YouTubekanaal via deze link: https://www.youtube.com/channel/UCO1bUFPm_KDsfB75bk73UiA. Daar treft u ook de film aan met het verhaal van de prinses van Zweeloo, verteld door Jan Warmolts.

Zweeloo Art Collectie
Ook te vinden op Internet, de collectie schilderijen die door de eeuwen heen in onze woonomgeving geschilderd zijn (www.collectie.kunstenaaarsdorpzweeloo.nl). Een website in ontwikkeling die we ook graag internationaal toegankelijk willen maken. Daarvoor zoeken we vertalers die de (korte) teksten bij

de schilders (in gedeelten) willen vertalen naar het Engels en Duits. Iets voor u?

Vriend worden of meedoen?
Heeft u vragen of ideeën of wilt u op een of andere manier een bijdrage leveren? Neem dan gerust vrijblijvend contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of… wordt vriend!

Dan helpt u mee om activiteiten en aandacht voor Kunstenaarsdorp blijvend mogelijk te maken. En natuurlijk doen we iets terug. Meer informatie en aanmelden kan via onze website: http://kunstenaarsdorpzweeloo.nl/onze-vrienden/.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 november 2018

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel