Artikel
Bettie Oomkens uit Wezup zingt mee in de Toorn van Thunaer

52-jarige inwoonster Wezup kijkt uit naar unieke muziek- en theaterproductie. Over iets minder dan een jaar, op woensdag 4 september 2019, vindt de première plaats van de Drentstalige muziek- en theaterproductie De Toorn van Thunaer.

In het natuurgebied van landgoed De Klencke wordt het muziekspektakel van het duo Harm Dijkstra uit Sleen en Jan Kruimink uit Oosterhesselen in totaal vijf keer opgevoerd (4 t/m 8 september 2019).

Het lijkt nu nog ver weg, maar toch wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan De Toorn van Thunaer. Een jaar voor de eerste opvoering zijn er al werkgroepen actief voor decor, kleding, pr, educatie, voorzieningen en de horeca. En maar liefst 175 muzikanten, zangers, acteurs en figuranten uit de regio weten inmiddels dat ze straks onderdeel zullen zijn van dit grote evenement. Zweeloo is hierbij met bijna 20 deelnemers prima vertegenwoordigd. Bettie Oomkens (52) uit Wezup is een van hen. We gingen vorige week even bij haar langs. Maar laten we eerst nog even kort in herinnering roepen wat we volgend jaar allemaal bij landgoed De Klencke kunnen verwachten.

De Toorn van Thunaer
We gaan 600 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1419. De Toorn van Thunaer is het verhaal over het verleden van de Klinkenberg, de kunstmatige heuvel bij Gees. En van roofridders die onder aanvoering van hun gewelddadige hoofdman Thunaer hierop een kasteel (motte) willen bouwen. Het is het toneel van monniken en de adellijke familie Klencke naar wie de Klinkenberg vernoemd zou zijn. Er is één gemeenschappelijke noemer: allen worden weggejaagd door boze Geeser boeren. Voor het stuk zijn maar liefst 22 muziekstukken door Harm Dijkstra en Jan Kruimink gecomponeerd.

Bettie Oomkens: het zal mij heel veel plezier opleveren
Ze zingt al vanaf 1998 in het vrouwen popkoor Sounds4You (voorheen Happy Sound) uit Oosterhesselen. Het was dirigent Jan Kruimink die de circa 40 leden van het koor attent maakte op De Toorn van Thunaer en het beroep op vele vrijwilligers uit de regio hiervoor in de vorm van acteurs, muzikanten en koorleden.

Auditie bij Harm Dijkstra en Jan Kruimink
Ze was direct enthousiast, vertelt Bettie. “Ik hou erg van zingen, waarom zou ik dan niet meedoen.” Haar inschrijving was dan ook een logische stap. De afgelopen zomer mocht ze samen met een aantal andere kandidaten auditie doen bij Harm en Jan. En ondanks wat zenuwen ging dat haar redelijk goed af, vertelt ze. Dat vonden beide heren blijkbaar ook en dus mag ze straks in september 2019 in het grote koor meezingen.

Natuurlijk beseft ze dat er straks best wel veel gerepeteerd moet worden. “Maar het zal mij ook heel veel plezier opleveren, dat weet ik zeker. Het met elkaar zingen, de grootsheid van de productie, de omgeving en entourage, ik verheug me er nu al ontzettend op.”

In het dagelijks leven werkt Bettie parttime op de dagverzorging van de Korenhof. En oh ja, nieuwe leden blijven welkom bij popkoor Sounds4You. En wilt u op de hoogte blijven van de Toorn van Thunaer, bezoek dan de website www.toornvanthunaer.nl.

Bijschrift foto:Bettie Oomkens speelt mee in het muziekspektakel De Toorn van Thunaer. De 52-jarige inwoonster van Wezup zingt al vanaf 1998 in het vrouwen popkoor Sounds4You (voorheen Happy Sound) uit Oosterhesselen. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 oktober 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Dorpswandeling door Zweeloo en Aalden

Op woensdag 27 februari 2019 organiseert Tourist Info Zweeloo een cultuurhistorische wandeling door het schilderachtige Zweeloo en Aalden. Een gids vertelt over de geschiedenis van beide dor...

donderdag, 14 februari 2019

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort in Coevorden heeft voor de komende tijd, in februari 2019, weer diverse voorstellingen op het programma staan....

dinsdag, 12 februari 2019

Lees verder

Recordaantal bezoekers in het Stedelijk Museum Coevorden

  2018 was een enerverend jaar voor het museum; niet alleen vierde het museum haar vijfjarig jubileum, maar het museum had, met bijna 6.000 bezoekers, ook een recordaantal bezoekers. Afgelopen jaren ble...

zondag, 10 februari 2019

Lees verder
Willekeurige foto