Artikel
Zeventig jaar oude boom buigt voor 800 jaar oude kerk van Zweeloo

De uit de kluiten gewassen Douglasspar heeft uiteindelijk toch de strijd verloren van het 800 jaar oude kerkje van Zweeloo. Ruim tien jaar geleden vroeg de Kerkenraad al een kapvergunning aan, maar toen waren er steekhoudende argumenten om 'het nog niet te doen' , nu dus wel.

Het is u misschien al opgevallen, rijdend vanuit Noord-Sleen naar Zweeloo ziet u al van verre het godshuis. Eerder ging de kerk grotendeels schuil achter de ruim zeventig jaar oude 'Douglasspar'. Het ooit als kerstboom geplant boompje werd dusdanig groot dat ook de onder en bijgelegen graven gevaar liepen.

Daarbij kwam dat ook de kerk de gevolgen voelde van de forse boom. De takken schuurden langs de muren en de kerk kon op deze manier niet meer goed drogen. Dat is van wezenlijk belang, immers de kerk heeft grotendeels massieve muren die eigenlijk als een spons werken.

Dankzij het kappen van de boom heeft de kerk nu niets meer te duchten van de takken en is weer duidelijk zichtbaar. Als u vanuit het oosten komt dan ziet u het kerkje met de toren al van verre  opdoemen aan de horizon….dan weet u….. Sweel is niet ver meer.

Bijschrift foto: Dankzij het kappen van de Douglasspar heeft de kerk nu niets meer te duchten van de takken en is weer duidelijk zichtbaar. Overigens staat de kerk op dit moment in de steigers. Er worden herstelwerkzaamheden aan de nokpannen en het loopwerk van het dak uitgevoerd. Ook wordt het voegwerk gerepareerd. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 oktober 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Joop Westendorp: ‘Wees sterk en optimistisch’

Het levensverhaal van Joop Westendorp begint in Rotterdam, een bruisende wereldstad met ruim 600.000 inwoners. Joop denkt er nog vaak aan terug. De Rotterdamse mentaliteit wordt geroemd vanwege de open hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Derde editie van het Zweeler Kerstrondje

Het Zweeler Kerstrondje aanstaande vrijdag is een winters warm welkom bij een vijftal thuiswinkeltjes aan het Klooster en de Schapendijk in Zweeloo. Een achttal enthousiaste en (zeer) creatieve dames openen dan...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Bevolking Zweeloo smeedt plannen voor Zuidenveld

Afgelopen zaterdagavond konden de inwoners van Zweeloo in dorpshuis De Spil bepalen welke boog en welke praalwagens de eer van het dorp bij de Zuidenveldtentoonstelling in juli 2019 hoog zullen hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder
Willekeurige foto