Artikel
Resten Bentheimer Poort in Coevorden gevonden

Opnieuw een heel bijzondere vondst in Coevorden vandaag. Tijdens archeologisch onderzoek aan de Oostersingel en Bentheimerstraat vonden de archeologen resten van de Bentheimer poort. De vondsten komen uit de 17e eeuw.

Hiermee is één van de belangrijkste historische verschijnselen van de stad opeens weer zichtbaar.

Inwoners van Coevorden en andere geïnteresseerden kunnen aanstaande zaterdag 6 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje nemen. De archeologen zijn dan aanwezig om een toelichting te geven of vragen te beantwoorden.

Toegangspoort
De Bentheimer poort is in de 17e eeuw gebouwd en vormde vroeger de Zuidelijke toegang tot de stad. De poort is rond 1870 afgebroken. De vestingwerken van Coevorden werden toen verwijderd, de wallen vlak gemaakt, de poorten gesloopt en de militaire gebouwen afgebroken. Twee kazerneblokken en het militair magazijn bleven staan. De gevonden resten bestaan uit zware funderingen van de binnenkant (stadszijde) en van de buitenzijde (grachtzijde) van de poort. De voet van de buitenzijde van de poort stond in de gracht. Van deze voet is nu een indrukwekkend muurwerk zichtbaar.

Meer vondsten

De archeologische werkzaamheden zijn een voorbereiding op een nieuwbouwproject in Coevorden (Bogaslocatie). Van te voren hielden de archeologen al rekening met het vinden van resten van deze poort. De resten van de Bentheimer poort liggen dichtbij de overblijfselen van de commandeurswoning. Die werd bij eerder onderzoek aangetroffen. Ook is er een beerput gevonden die belangrijke informatie van de gebruikers heeft opgeleverd. Zo is er kostbaar glaswerk gevonden, lakzegels, een perkamenten fragment van een document en ook etensresten zoals talloze kersenpitten. De gemeente wil een aantal van deze bodemvondsten gaan exposeren.

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Willekeurige foto