Artikel
‘De Spil kan weer jaren vooruit’

Nieuw dak en zonnepanelen voor dorpshuis De Spil. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan een grondige renovatie van het dak van dorpshuis De Spil in Zweeloo. De werkzaamheden zijn deze week op een haar na afgerond.

Een goed moment dus om even te bellen met bestuurslid Anita Klingenberg.

“Het werd echt tijd voor een nieuw dak”
Het dak van De Spil was sterk verouderd, begint Anita. “We kregen op plekken al te maken met lekkage. Ook zat er asbest op, zoals je meer bij oude gebouwen ziet. Daarnaast was de isolatie nul komma nul. Het werd dus echt tijd voor een nieuw dak.”

Het duurde wel even voordat er met de werkzaamheden begonnen kon worden.

Anita: “We zijn een stichting, die gerund wordt door vrijwilligers en die zichzelf moet bedruipen. Een nieuw dak kost heel veel geld, dus we moesten op zoek naar subsidies en fondsen.” Dat was een hele klus, waar volgens Anita vele uren werk in zit. “Je moet veel informatie aanleveren en je plannen goed onderbouwen. Maar dat mag natuurlijk ook, want het gaat best om grote bedragen.”

Het bestuur van de Spil is terecht trots dat het gelukt is om de financiering rond te krijgen. Dankzij bijdragen van het Oranjefonds (14.000 euro), de gemeente Coevorden (10.000 euro), het VSB-Fonds (10.000 euro), Rabobank Drentse Land en Woonservice Midden-Drenthe (beide 5.000 euro) en een bescheiden beroep op de eigen reserves kon de dakrenovatie van het dorpshuis uiteindelijk gerealiseerd worden.

“De Spil kan weer jaren vooruit”
“We zijn hier echt heel blij mee! De Spil is in de afgelopen jaren al aan de binnenkant gemoderniseerd. Met het nieuwe dak kunnen we echt weer jaren vooruit! En er komen straks ook nog zonnepanelen op het dak. Ook gaan we alle oude lampen vervangen worden door energiezuinige LED-lampen. Daarmee kunnen we flink besparen op onze energielasten.”

Zoals vermeld zijn de werkzaamheden nagenoeg afgerond. Anita: “Een gespecialiseerd bedrijf heeft een aantal weken geleden het asbest verwijderd. Toen was het dorpshuis een weekje gesloten. De firma Westerhof heeft vervolgens de werkzaamheden overgenomen. Ondertussen kan iedereen gewoon weer in De Spil terecht!”

Bijschrift foto:Dorpshuis De Spil kan dankzij een grondige renovatie van het dak weer jaren vooruit. De binnenzijde van het gebouw werd de afgelopen jaren al flink gemoderniseerd. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 oktober 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Joop Westendorp: ‘Wees sterk en optimistisch’

Het levensverhaal van Joop Westendorp begint in Rotterdam, een bruisende wereldstad met ruim 600.000 inwoners. Joop denkt er nog vaak aan terug. De Rotterdamse mentaliteit wordt geroemd vanwege de open hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Derde editie van het Zweeler Kerstrondje

Het Zweeler Kerstrondje aanstaande vrijdag is een winters warm welkom bij een vijftal thuiswinkeltjes aan het Klooster en de Schapendijk in Zweeloo. Een achttal enthousiaste en (zeer) creatieve dames openen dan...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder

Bevolking Zweeloo smeedt plannen voor Zuidenveld

Afgelopen zaterdagavond konden de inwoners van Zweeloo in dorpshuis De Spil bepalen welke boog en welke praalwagens de eer van het dorp bij de Zuidenveldtentoonstelling in juli 2019 hoog zullen hou...

dinsdag, 11 december 2018

Lees verder
Willekeurige foto