Artikel
‘De Spil kan weer jaren vooruit’

Nieuw dak en zonnepanelen voor dorpshuis De Spil. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan een grondige renovatie van het dak van dorpshuis De Spil in Zweeloo. De werkzaamheden zijn deze week op een haar na afgerond.

Een goed moment dus om even te bellen met bestuurslid Anita Klingenberg.

“Het werd echt tijd voor een nieuw dak”
Het dak van De Spil was sterk verouderd, begint Anita. “We kregen op plekken al te maken met lekkage. Ook zat er asbest op, zoals je meer bij oude gebouwen ziet. Daarnaast was de isolatie nul komma nul. Het werd dus echt tijd voor een nieuw dak.”

Het duurde wel even voordat er met de werkzaamheden begonnen kon worden.

Anita: “We zijn een stichting, die gerund wordt door vrijwilligers en die zichzelf moet bedruipen. Een nieuw dak kost heel veel geld, dus we moesten op zoek naar subsidies en fondsen.” Dat was een hele klus, waar volgens Anita vele uren werk in zit. “Je moet veel informatie aanleveren en je plannen goed onderbouwen. Maar dat mag natuurlijk ook, want het gaat best om grote bedragen.”

Het bestuur van de Spil is terecht trots dat het gelukt is om de financiering rond te krijgen. Dankzij bijdragen van het Oranjefonds (14.000 euro), de gemeente Coevorden (10.000 euro), het VSB-Fonds (10.000 euro), Rabobank Drentse Land en Woonservice Midden-Drenthe (beide 5.000 euro) en een bescheiden beroep op de eigen reserves kon de dakrenovatie van het dorpshuis uiteindelijk gerealiseerd worden.

“De Spil kan weer jaren vooruit”
“We zijn hier echt heel blij mee! De Spil is in de afgelopen jaren al aan de binnenkant gemoderniseerd. Met het nieuwe dak kunnen we echt weer jaren vooruit! En er komen straks ook nog zonnepanelen op het dak. Ook gaan we alle oude lampen vervangen worden door energiezuinige LED-lampen. Daarmee kunnen we flink besparen op onze energielasten.”

Zoals vermeld zijn de werkzaamheden nagenoeg afgerond. Anita: “Een gespecialiseerd bedrijf heeft een aantal weken geleden het asbest verwijderd. Toen was het dorpshuis een weekje gesloten. De firma Westerhof heeft vervolgens de werkzaamheden overgenomen. Ondertussen kan iedereen gewoon weer in De Spil terecht!”

Bijschrift foto:Dorpshuis De Spil kan dankzij een grondige renovatie van het dak weer jaren vooruit. De binnenzijde van het gebouw werd de afgelopen jaren al flink gemoderniseerd. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 oktober 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Staat het duurzaamste huis van Nederland in Meppen?

Er kan nog tot 21 oktober gestemd worden op Mepperstraat 44. Dit najaar gaat de Nationale Duurzame Huizen Route op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Dat huis zou zo maar...

dinsdag, 16 oktober 2018

Lees verder

Fotograaf Ina Brinks opnieuw in de prijzen

'Vakmanschap bij de bouwers én de fotograaf’.  Ina Brinks is opnieuw in de prijzen gevallen bij een fotowedstrijd. De inwoonster van Zweeloo heeft met een bijzondere blik op de kerk en toren van...

dinsdag, 16 oktober 2018

Lees verder

‘Highschool ideale manier om mij voor te bereiden op vervolgstudie’

Je 16-jarige dochter naar Amerika laten gaan is een hele stap. De dochter van Eva en Rob Appeldoorn had het al jaren in haar hoofd: Mellanie wilde graag een jaar in ...

dinsdag, 16 oktober 2018

Lees verder
Willekeurige foto