.

.

 

.

Glasvezel voor elke inwoner van Coevorden

De gemeenteraad van Coevorden stemde vanavond, 18 december 2018, in met een financiële bijdrage aan de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Coevorden. De gemeente neemt voor 1,5 miljoen euro deel in de Glasvezel Zuidenveld BV en verstrekt een lening van 2,9 miljoen in de totale investering van ruim 14 miljoen.

Ook het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe stemde vandaag in met een lening van 5,6 miljoen euro. Daarnaast levert Rendo een bijdrage aan de BV die is opgericht vanuit de zes inwonersinitiatieven.
Een kwalitatief goede internetverbinding is een basisvoorwaarde voor de agrarische sector, toerisme, andere ondernemers én particulieren die met meerdere apparaten tegelijk van internet gebruik maken. Ook draagt glasvezel bij aan een goed vestigingsklimaat voor zowel nieuwe bedrijven als inwoners.
Inwonerinitiatieven
Vanaf 2015 ontstonden in de gemeente Coevorden verschillende inwonerinitiatieven die in 2017 zijn gaan samenwerken in één stichting: de stichting Glasvezel Zuidenveld. Deze stichting richt samen met Rendo en de gemeente Coevorden een BV op. Rendo en de gemeente Coevorden worden medeaandeelhouders. De BV zorgt voor de aanleg van de glasvezelkabel in de hele gemeente Coevorden.
Belangrijke samenwerking
Volgens wethouder Jan Zwiers is dit een grote en belangrijke stap. “Het is geweldig dat onze inwoners zich op deze manier inzetten voor het realiseren van glasvezel. Dat de zes initiatieven van inwoners uitmonden in deze BV met een goed businessplan, dat wekt veel vertrouwen. De samenwerking tussen inwoners, provincie, Rendo en gemeente is goed. Ieder ziet het belang, we hebben kunnen leren van eerdere initiatieven en hebben een stevige organisatie staan. Geweldig.”
Gedeputeerde Henk Jumelet: “We hebben veel waardering voor het doorzettingsvermogen van alle vrijwilligers van de initiatieven in de gemeente Coevorden. Door te willen samenwerken aan snel internet voor alle inwoners is het hun gelukt. Uiteraard werken we hier als college graag aan mee en we kijken uit naar de eerste schop in de grond.”
Hoe verder?
Met het besluit van de raad kan de Glasvezel Zuidenveld BV opgericht. Dat gebeurt in de loop van deze week. Snel daarna komt de BV met een voorstel voor een aantal aanbieders. Inwoners kunnen een abonnement afsluiten dat ingaat op het moment dat de aansluiting er is en werkt. 72% van de inwoners tekende al een intentieverklaring; op 1 april moet 40% van de inwoners echt hebben getekend voor een abonnement om de aanleg te kunnen starten. Vrijwillige ambassadeurs gaan de dorpen in. Kijk voor meer informatie op www.glasvezelzuidenveld.nl
 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel