Artikel
Zeeuws Meisje in Drenthe

Betsie Verberk: Zeeuws Meisje in Drenthe…..Ze geeft les in Emmen, ze houdt van wandelen, hardlopen, cultuur en natuur en vertelt op deze plaats regelmatig iets over haar ervaringen op het Drentse platteland. Vandaag de dertiende bijdrage van het Zeeuws Meisje in Drenthe. Dit keer brengt ze een bezoek aan S.V Willem Tell….

Zeeuws meisje schiet in de roos
Een poosje geleden kregen de man en ik een uitnodiging voor een 25-jarig huwelijksfeestje. Of we ons maar wilden melden bij ‘Willem Tell’ in Zweeloo. De man en ik keken elkaar aan: ‘Willem Tell’, dat is toch die vereniging waar geschoten wordt? Dáár moest een 25-jarig huwelijksfeest gevierd worden? Moesten we nog even een goed gesprek met deze echtelieden aangaan, voor we ons zouden storten in een schietfeest?

We besloten dat het paar tot nog toe redelijk verstandig was gebleken, dus we moesten ons verder maar niet al te veel zorgen maken. We zouden het wel zien. De man en ik waren nog nooit in het clubhuis geweest en we keken onze ogen er dan ook uit. Er was een barretje, iets wat op een indoor barbecue leek, er was een terras, en...jawel: een schietbaan.

Vier pronte heren stonden elk bij een schietgat te wachten om ons uitleg te geven over de geheimen van de kruisboog. Ik luisterde heel goed naar mijn instructeur en probeerde de boog in bedwang te houden. Zo’n ding is behoorlijk zwaar. In de verte hing een schietschijf in een soort van hokje en links van me zag ik hoe precies zo’n schietschijf met een enorme vaart naar de schutter toe kwam gegleden via een ingenieus bedacht systeem. Zo hoefde je niet naar de schijf toe te lopen en dat was maar goed ook. We stonden namelijk best dicht op elkaar, en we schoten niet allemaal even recht.

Intussen richtte ik de boog op de schijf. Van rechts kwamen nog wat aanwijzingen. Ik haalde de trekker over. ‘Niet!’ klonk het achter me. ‘Jawel!’ Zeeuws meisje schoot de eerste de beste keer dat ze een kruisboog in handen had, midden in de roos. Het was beginnersgeluk, en ik heb dat kunstje niet meer kunnen herhalen, maar toch... Vanaf het terras heb ik nog eens zitten kijken hoe de andere feestneuzen hun pijlen richtten en schoten, en ik bedacht dat kruisboogschieten toch een mooie metafoor is voor het huwelijk. Je richt op de roos, maar het is nooit zeker waar je pijlen terechtkomen. Toch is het niet erg om een misser te maken, zolang je maar probeert steeds beter te worden in het spel. Tsja. Dan kom je al snel in de buurt van een 25-jarig jubileum. Eigenlijk helemaal geen gekke plek dus, een schietvereniging, om zo’n feestje te vieren.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 6 november 2018

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Foto's Zuidenveld 2019, dressuur en springwedstrijden

Justin Scheffer uit Aalden paradeert tijdens de Zuidenveldkeuring met twee Welsh pon...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Foto's Zuidenveld 2019

Joop Timmer en andere liefhebbers zetten de schouders eronder, met als resultaat een schapenkeuring op zaterdag, compleet met een keurmeester die speciaal vanuit Schotland was ing...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Bedankt

Waar een klein dorp groot in kan zijn! Wij blikken met een trots gevoel terug op een zeer geslaagd Zuidenveldfestival. Een geslaagd Zuidenveld krijg je alleen maar als je betrokken inwoners heb...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder
Willekeurige foto