.

.

 

.

Henrico Schonewille excelleert in Drenthe200

Brons voor 45-jarige Aaldenaar in loeizware mountainbiketocht. Uitdaging. Dat zoekt mountainbiker Henrico Schonewille. Eind december werd de 45-jarige Aaldenaar als deelnemer aan de Drenthe200 op zijn wenken bediend. De loeizware mountainbiketocht door onze provincie geldt als één van Nederlands meest extreme eendaagse MTB-marathons.

Henrico maakte indruk en voltooide de Drenthe200 in een sublieme tijd van 8 uur, 20 minuten en 49 seconden. Daarmee eindigde de duursporter in de categorie ‘niet-licentiehouders’ op een zeer verdienstelijke derde plaats. In het totaalklassement prijkte zijn naam op de 48e plaats. Er kwamen in Roden meer dan 550 renners aan de start.

Eerste wave
Drenthe200: een rit over 200 kilometer door bos en over zand, op een mountainbike. Het was voor de vierde keer dat deze ultramarathon werd verreden. Denk niet dat Henrico zich maanden geleden al had ingeschreven voor de Drenthe200 om te kunnen starten in de eerste wave. Hij blikt terug: ‘Nee, het was eigenlijk per toeval. Ik kreeg een seintje van dorpsgenoot Emiel Mensinga. Ik mocht zijn startbewijs overnemen en zo stond ik op 28 december, samen met dorpsgenoten Wilfried Reuvers en Bart Koekoek, in Roden aan de start.’

In 2015 en 2016 ook aan start
Drenthe200 was voor hem trouwens geen nieuw fenomeen, want in 2015 en 2016 verwierf Henrico zich ook al een startbewijs. ‘Vorig jaar was ik als toeschouwer van de partij. Achteraf had ik daar eigenlijk helemaal geen spijt van, want de omstandigheden waren toen werkelijk bar en boos. Het was toen ploeteren door de blub.’

Keihard werken
Het parcours lag er eind december aanzienlijk beter bij dan een jaar geleden. De tocht werd onder prima weersomstandigheden verreden. Door de bossen, over mooie trails en onverharde paden. Als mountainbiker moest Schonewille niettemin meer dan 8 uur keihard werken om de brede banden rond te krijgen op het ruig terrein, maar dat deed hij met veel verve. De doorkomsttijd in Balloo, na 1 uur en 21 minuten en een gemiddelde snelheid van 28,36 kilometer, gaf al vertrouwen. In Schoonloo klokte hij 3.11.11 (24.05 km/per uur) en bij de laatste doorkomst bij het befaamde JANPAD in Westervelde was de gemiddelde snelheid zelfs opgelopen tot 25,45 km./per uur. Op de eindstreep in Roden klokte Henrico uiteindelijk een knappe eindtijd van 8.20,49 en een gemiddelde snelheid van 25,76 km./per uur. De gevleugelde mountainbiker uit Aalden leverde daarmee niet alleen het bewijs heel explosief te zijn, maar ook over een ongelooflijk grote motor te beschikken.

‘Echte doe-sport’
Het fietsplezier spat ervan af als Henrico over het parcours dendert. 'Mountainbiken is goudeerlijk. Een echte doe-sport', herhaalt hij nog maar eens. Henrico houdt van de mountainbike, met z’n dikke banden en rechte stuur. De fiets als speelgoed. Stunten met vering in de voorvork. ‘Remmen, houding, schakelen, sturen, klimmen of afdalen- het zijn allemaal zaken waarmee je tijdens het mountainbiken rekening moet houden’, brengt Henrico de veelzijdigheid van deze tak van wielersport onder woorden.

Actief lid MTV-vereniging Bushbikers
Henrico is lid van MTV-vereniging Bushbikers in Sleen en neemt jaarlijks deel aan diverse winter- en zomercompetities van het ICW Noord. Vorige week maakte hij op het parcours rond de Kibbelkoele nog indruk met een verdienstelijke zesde plaats tijdens de negende wedstrijd van de ICW-wintercompetitie. Bovendien maakt Henrico ook regelmatig uitstapjes naar het buitenland. ‘Er gaat toch niets boven een mountainbikeparcours met  pittige beklimmingen. Kijken hoe hoog je kunt komen. Van de gebaande paden af. Dat kan alleen met een mountainbike. Machtig om te doen’, glimlacht Henrico.

Bijschrift foto:Bij sportman Henrico Schonewille spat het plezier er echt van af. De 45-jarige Aaldenaar leverde tijdens de Drenthe200 een uitstekende prestatie. Op de foto krijgt hij de complimenten van Jeroen de Geus van De Bushbikers. De MTB-vereniging uit Sleen waar Henrico nauw aan verbonden is. (Foto: Harry van der Veen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 januari 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel