Artikel
Galerie KunstSpieker heeft de vlag definitief gestreken

Marthe en Guus beschouwen vertrek als afsluiting van boeiende periode. Na bijna vijf mooie en intensieve jaren hebben Marthe van Benthem en Guus Elzinga onlangs de deuren van hun Galerie KunstSpieker aan de Kruisstraat in Zweeloo gesloten. Voor velen wellicht een verrassing, maar voor Marthe en Guus zelf allerminst.

Na al die jaren vinden ze het tijd voor wat anders. “Nog even weer wat anders, nog een keer een nieuwe uitdaging in een andere omgeving”, lichten ze toe. “Misschien is het wel een soort permanente drang in ons naar iets nieuws, gezien de talloze verhuizingen die we al achter de rug hebben”, voegen beide zestigers er veelbetekenend aan toe.

Uitwaaien op de dijk
Het pand aan de Kruisstraat is inmiddels verkocht en medio december verhuizen ze naar een huurwoning in een dorpje nabij Harlingen. Naar zee, de Waddenzee in dit geval. “Lekker wandelen en uitwaaien op de dijk en regelmatig een overtocht naar de eilanden, dat is iets waar we het al jaren over hebben”, vertellen ze enthousiast over hun nieuwe bestemming.

En die nieuwe uitdaging dan? Daarover zijn ze stellig: “We gaan eerst rustig op zoek naar een mooie eigen woning in Harlingen en we zien dan wel wat daar de mogelijkheden zijn. We hebben nu nog geen enkel idee wat we gaan doen, wat die uitdaging inhoudt. Maar het zal ongetwijfeld iets worden dat tegen de kunst aanschuurt.”

Een mooie en dankbare hobby
In maart 2014 opende Galerie KunstSpieker haar deuren met een expositie van werken van leden van de AKE (Amateur Kunstenaars Emmen). Bijna vijf jaar later en achttien exposities verder, werd op zondag 21 oktober 2018 de vlag gestreken. De laatste expositie, geheel gewijd aan de Prinses van Zweeloo, bleek nog een groot succes te zijn.

We vragen Marthe en Guus of Galerie KunstSpieker in haar 5-jarig bestaan geworden is wat ze ervan verwacht hadden, te weten een mooi podium voor regionaal talent. Het antwoord van beide is duidelijk: Ja. “We schatten dat rond de 150 (amateur)kunstenaars in onze galerie geëxposeerd hebben, waaronder een aantal uit Zweeloo. Schilders, keramisten, beeldhouwers, edelsmeden, fotografen, glaskunstenaars, alle vormen van beeldende kunst zijn wel voorbij gekomen. Voor ons hoefden de werken niet persé te passen bij onze smaak. Wat we wel wilden zien was vakmanschap en talent van de kunstenaar.”

Genoeg kunstenaars dus en ook de publieke belangstelling was in al die jaren prima. De galerie wist een publiek te bereiken tot ver buiten de omgeving van Zweeloo. Wat wel tegenviel, daar zijn ze eerlijk in, was de verkoop van de geëxposeerde werken. Een reden hiervoor kunnen ze zo een-twee-drie niet noemen. “Voor het geld hoef je dus zoiets niet te doen”, vertellen Marthe en Guus. “Dat was ook niet onze intentie, voor ons was de galerie niet meer dan een prachtige en dankbare hobby.”

Kunstenaarsdorp met een grote K.
Ruim 18 jaar hebben ze met plezier in Zweeloo gewoond. “Ik beschouw ons vertrek als een afsluiting van een boeiende periode”, vertelt Marthe. “Maar ik kijk liever vooruit, ik hou niet zo van terugkijken.” Tot slot heeft ze nog wel een goedbedoeld advies of liever gezegd een stille hoop: “Ik zou willen dat Zweeloo zich nog meer profileert als hét Kunstenaarsdorp bij uitstek. Kijk, ik weet ook wel dat het een utopie is, dat bij wijze van spreken in de helft van alle panden een galerie of kunstwerkplaats is gevestigd. Maar stimuleer in ieder geval wel dat de huidige ateliers hun deuren zoveel mogelijk open zetten en dan met name in het weekend (met de nadruk op dezondag). De borden bij de toegang van het dorp geven immers niet voor niets aan dat je in een kunstenaarsdorp bent met een grote K.

Bijschrift foto: Marthe en Guus poseren bij het prinsessenkleed van Wibbina van Ginkel uit Benneveld, één van de blikvangers van de laatste expositie (gewijd aan de Prinses van Zweeloo). (Foto: Hans Jansen)

Bijschrift foto:  Met het vertrek van Marthe van Benthem en Guus Elzinga komt er ook een eind aan Galerie KunstSpieker. Het echtpaar vertrekt naar Friesland. Op de foto wordt de vlag van de galerie gestreken. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 november 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Recordaantal bezoekers op 25e Folk Veur Volk

Een recordaantal folkliefhebbers verzamelde zich zaterdag in de Hof van Schepers voor de 25e editie van Folk Veur Volk. Voor het eerst kwamen er meer dan 1.100 bezoekers op het festiva...

dinsdag, 25 juni 2019

Lees verder

Spitten naar pareltjes uit archief gemeente Zweeloo

Henk Reinds, Fokko Kuipers, Ton van den Oever en Bea Kool zijn sinds vorig najaar bezig aan een monsterklus. De vier leden van de Historische Vereniging Zweeloo (HVZ) helpen de gem...

dinsdag, 18 juni 2019

Lees verder

Aftrap zomerprogrammering Weeshuisweide door Bert Visscher met Noordpoolorkest

Kom luisteren en dansen op 21 juni. ‘Organiseer activiteiten en evenementen op de Weeshuisweide’ werd vaak als idee genoemd in bijeenkomsten over de toekomst van de binnenstad van Coevorden. Zo’n moo...

zaterdag, 15 juni 2019

Lees verder
Willekeurige foto