Artikel
Veel Vrijwilligers in touw voor Wisper kerstsfeer

Zonder de enthousiaste vrijwilligers van Wezup is een Kerstmarkt van deze omvang niet te realiseren. Terwijl verslaggever Jos Grootscholten bezig is met het schrijven van deze bijdrage, wemelt het al van de vrijwilligers, die de route en de locaties in de bekende Wisper kerstsfeer aan het brengen zijn.

Zojuist hebben 35 vrijwilligers genoten van de ‘Hegen gehaktbal’ bij Wim Hegen en zijn net weer goedgemutst en voortvarend aan de slag gegaan.

Bijschrift foto: 35 vrijwilligers genieten van een welverdiende schaft met de enige echte “Hegen-gehaktbal” (Foto: Cornelia Brugman)

Kniepertjes
Gedurende ruim 2 weken zijn er door 67 mensen 17.250 kniepertjes gebakken. Deze zullen weer gretig aftrek vinden tijdens de kerstmarkt. Ook dan zal er nog gebakken worden.

Verkeersregelaars
Al vrij snel na de start van de kerstmarkt bleek dat door het vele bezoek het verkeer in goede banen moest worden geleid. Dat was zo’n 25 jaar geleden. Jan Reinders (81 jaar) is van meet af aan verkeersregelaar geweest langs de Wezuperstraat vanaf het viaduct tot aan de bebouwde kom. Drie dagen lang was Jan daar zonder onderbreking in soms ijzel en weer en wind te vinden. Hij heeft het al die tijd met veel plezier en toewijding gedaan, maar vond het nu welletjes. Ook Engbert Dijkstra is vanaf het begin in het dorp gedurende de hele kerstmarkt, drie dagen lang verkeersregelaar, evenals zijn zoon Engbert-Jans.

Mark de Jong is 18 jaar voorzitter van de verkeerscommissie geweest. Er hebben zich gedurende die tijd geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Dit jaar is Mark nog één keer als zodanig in actie en hangt dan zijn hesje aan de wilgen. Vrijdagavond a.s. zijn er acht en op zaterdag en zondag vijftien verkeersregelaars aan het werk. 

Wezup maakt zich op voor 28ste Kerstmarkt
Duizenden mensen weten jaarlijks weer de weg te vinden naar Wezup. De unieke kerstmarkt (op 7, 8 en 9 december a.s.) trekt bezoekers uit heel Noord-Nederland en de Duitse grensstreek. Zelfs uit Vlaanderen en de Randstad komen mensen speciaal voor het evenement naar Wezup. Op de voorpagina werd al duidelijk dat de vrijwilligers de motor  is achter het succes van de kerstmarkt. Op deze vervolgpagina nog meer wetenswaardigheden over de rol van de Wisper bij deze traditionele Kerstmarkt.

Overige vrijwilligers

-   Huifkar trekkerchauffeurs. Verspreid over drie dagen zijn er vijf chauffeurs actief

-   Gastdames op de huifkar. Tien dames zullen bij toerbeurt de bezoekers verwelkomen, een routebeschrijving uitdelen en eventuele vragen beantwoorden.

-   Catering voor o.a. de verkeersregelaars. Koffie, thee, snert etc. worden bij de catering van de dorpsvereniging opgehaald en uitgevent bij de verkeersregelaars. Over de hele kerstmarkt houden zo’n acht personen zich hiermee bezig.

-   IJsvereniging “De Boertip”. Gedurende de hele markt zijn er vier tot vijf mannen aanwezig voor het bakken van de poffertjes en het warmen van de worst.

-   Catering Dorpsvereniging. De plek voor traditionele winterkost. Ook hier zijn bij alle shifts vijf mensen aanwezig.

-   Kniepertjes bakken. Gedurende de hele markt is de bakplaats met vier personen bemenst.

-   Ontmanteling. Op maandag na de kerstmarkt gaan ruim 25 mensen op pad om de locaties te ontdoen van de versiering, de verlichting (m.u.v. de bogen, die op oudejaarsdag worden verwijderd). De dranghekken, rijplaten en verkeersbebording worden weer geretourneerd aan de gemeente. Op maandagavond kun je niet meer waarnemen dat er hopelijk ook dit jaar weer een prachtige kerstmarkt in Wezup is geweest.

Wezup sfeervol verlicht met duizenden lampjes en waxinelichtjes.
Ook dit jaar is de kom van het dorp volledig in kerstsfeer. De route door het dorp is verlicht met duizenden lampjes en waxinelichtjes. De 22 authentieke boerderijen en rietgedekte schuren bieden plaats aan ruim 60 standhouders. Zij verkopen onder andere sfeerartikelen, bijzondere wijnen, kazen en gebak, boeken en kerstdecoraties.

Vanuit de muziekkoepel op de Brink brengen muziekgroepen, orkesten en zangers drie dagen lang kerstmuziek ten gehore. Ook op andere plaatsen in het dorp vinden optredens plaats van muzikanten en straatartiesten. En terwijl je je tegoed kan doen aan snert, knieperties of glühwein, klinkt in de verte de midwinterhoorn.

Toegang tot de kerstmarkt is volledig gratis. Er is volop gratis parkeergelegenheid voor de auto, en een huifkar brengt de parkeerders gratis van en naar hun auto. Tijdens de kerstmarkt wordt doorgaand verkeer omgeleid.

Bijschrift foto: Met vereende krachten wordt de bekende boog (met nieuwe ster en verlichting) omhoog gebracht. (Foto: Cornelia Brugman)

Openingstijden 2018:

Vrijdag 7 december van 19 tot 22 uur
Zaterdag 8 december van 14 tot 21 uur
Zondag 9 december van 11 tot 17 uur

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 december 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

CBS De Schutse vraagt aandacht voor het onderwijs.

Afgelopen vrijdag 15 maart waren de deuren van CBS De Schutse gewoon open. Dat we niet gingen staken, wil niet zeggen dat we ons geen zorgen maken over de toekomst van...

dinsdag, 19 maart 2019

Lees verder

Aanschuifmaaltijden

Boeren, Burgers en Buitenlui van de oude gemeente Zweeloo en omstreken! De Horecavereniging Zweeloo nodigt jullie ook dit voorjaar weer uit om aan te schuiven aan de bekende ...

dinsdag, 19 maart 2019

Lees verder

Drentse Bespaarmarkt komt in de gemeente Coevorden

Wilt u ook een energiezuinig huis met een lage energierekening en meer wooncomfort? Op dinsdag 26 maart organiseert de gemeente Coevorden samen met het Drents Energieloket een Bespaarmarkt over het toepass...

dinsdag, 19 maart 2019

Lees verder
Willekeurige foto