Artikel
Voorbereidingen voor ‘Het IJzerkoekenoproer’ zijn in volle gang.

Theatergroep WIJ is onder begeleiding van Theaterbedrijf Maters & Roberti druk bezig met de repetities voor de Het IJzerkoekenoproer van Coevorden. Op 22 december brengen zij de geschiedenis tot leven door het verhaal van deze oproer te vertellen tijdens een optocht door het centrum van Coevorden en twee muzikale theatervoorstellingen in Theater Hofpoort.


Opening en optocht
Vanaf 13.00 is iedereen tijdens de opening welkom in het Stedelijk Museum Coevorden om onder het genot van lekkere drankjes en nieuwjaarskoeken, ter plekke gebakken door de Vrouwen van Nu, het evenement te vieren. Het Drentsche Gebakkraam voorziet de bezoekers van een lekkere oliebol. Museumdirecteur Stefanie Ottens en Burgemeester Bert Bouwmeester zullen een openingswoord houden. Er zijn daarnaast filmpjes te bekijken over kniepterties bakken tijdens de jaren 30 en 50, die ter beschikking zijn gesteld door het Drents Archief. Studio BallonKarton Coevorden toont daarnaast een animatie, waarin een stel ganzen verteld over het ijzerkoekenoproer uit 1770. Het museum is vanaf 13:00 gratis toegankelijk. Intussen zullen er verschillende historische figuren zich mengen in het publiek en wordt er gestart met de ‘oproer’. Een eerste optreden zal voor het museum zijn, daarna wordt de optocht voortgezet naar de Nederlands Hervormde Kerk, de Winkeltjeswinkel (oude raadhuis) en de Markt om ten slotte te eindigen bij  de ingang van het gemeentehuis en Theater Hofpoort. Zowel Stichting Garnizoensstad Coevorden als In2dance zullen een bijdrage leveren tijdens de optocht.

Muzikale theatervoorstellingen
Theatergroep WIJ speelt daarnaast op 22 december twee voorstellingen in Theater Hofpoort over ‘Het ijzerkoekenoproer van Coevorden’.Deze voorstelling, gemaakt door en onder regie van Maters & Roberti, is gebaseerd op de historische feiten rondom het ijzerkoekenoproer en wordt hét kerstverhaal van Coevorden. Op een muzikale en eigentijdse wijze wordt het verhaal van het oproer gecombineerd met actuele kwesties. Oud en nieuw komen in het verhaal letterlijk en figuurlijk samen. Voor aanvang van de eerste voorstelling van 16:00 zal in de ontvangsthal kinderkoor Osewiesewose een aantal kerstliederen ten gehore brengen. Voor de ontvangst van de tweede voorstelling wordt er een collectieobject uit het depot van het museum gehaald. Middels een oude grammofoonplaat zullen de klanken van Symfonie no. 38 gecomponeerd door Mozart de bezoekers verwelkomen. Mozart was in de 18e eeuw ongekend populair en zijn muziek zal ook terugkomen in de voorstelling. Kaarten voor deze twee voorstellingen zijn verkrijgbaar via Theater Hofpoort.

Het verhaal
Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan werd een protestbijeenkomst verboden. Echter, dit verergerde alleen maar de zaken. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

De voorstelling is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden, Theater Hofpoort, Maters & Roberti en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Coevorden, Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, Compenta en Ons Coevorden. Sponsors van het evenement zijn Coop Coevorden Oldengarm en Het Drentsche Gebakkraam.

 


Acteurs van theatergroep WIJ aan het repeteren onder begeleiding van theaterbedrijf Maters en Roberti.

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Nieuwsbrief Zuidenveld

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Zuidenveld. De komende weken zal deze vaker in het OEK verschijnen met informatie over de voortgang van de organisatie en alle versieringen en ...

woensdag, 20 maart 2019

Lees verder

Veur Folk veur Folk én vrijwilligersfeest

Op zaterdag 30 maart krijgen we alvast een voorproefje van de 25e editie van het Folk veur Volk festival. Tijdens het zogenaamde Veur Folk veur Folk Festival kunnen Folk-liefhebbers alvast weer in...

dinsdag, 19 maart 2019

Lees verder

Tekencursus: Stilleven met Garnizoenssoldaat

In het kader van het Rembrandtjaar en geïnspireerd door de grote Meester, biedt het Stedelijk Museum Coevorden een driedelige workshop houtskooltechnieken aan. Tijdens les één en les twee wordt de dee...

zaterdag, 16 maart 2019

Lees verder
Willekeurige foto