Artikel
‘Weet u wel dat u mantelzorger bent? En hoe gaat het eigenlijk met u?’

Veel mantelzorgers weten niet wat ze kunnen regelen en waar ze een beroep op kunnen doen. Jan Broekema van Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC), maakte  een redactionele bijdrage over mantelzorg en wat de mogelijkheden vanuit het steunpunt zijn.

Eén op de 15 mensen is mantelzorger. Zorgt voor een zieke partner, verzorgt haar gehandicapt kind of ondersteunt de licht dementerende buurvrouw. Veel mensen beschouwen dit als vanzelfsprekend. “Dat doe je voor elkaar”. En het is mooi wanneer dit lukt, wanneer je op een goede manier voor elkaar kunt zorgen, samen kunt (blijven) wonen, en in balans kunt blijven. Maar wat doe je als dat (even) niet lukt. Als het je zwaar valt. Lastig wordt of je de juiste weg niet kunt vinden. Weet u dan waar u terecht kunt?

Daarvoor is in de gemeente Coevorden het Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van Maatschappelijk Welzijn Coevorden, beschikbaar.

“Weet u wel dat u mantelzorger bent? En hoe gaat het eigenlijk met u?”, zijn vragen die daar centraal staan. Het Steunpunt vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren dat ze mantelzorger zijn. Want hoe eerder een persoon zichzelf herkent als mantelzorger, hoe eerder ze, wanneer dat nodig is, steun zoeken en hoe beter overbelasting voorkomen kan worden.

Het Steunpunt Mantelzorg heeft op verschillende manieren aandacht voor alle mantelzorgers in de gemeente Coevorden:

1. De blijk van waardering: de gemeente stelt voor elke mantelzorger die aan de voorwaarden voldoet een bedrag van 100 euro en een presentje beschikbaar dat bij het Steunpunt kan worden aangevraagd. Dit is als waardering, als compliment bedoeld voor hen die vaak lange tijd als mantelzorger voor iemand zorgen.

2. Individuele aandacht: door gesprekken, meedenken en luisteren probeert het Steunpunt er voor de mantelzorger te zijn. Dit kan heel praktisch: door iemand naar de juiste zorgverlener door te verwijzen of te helpen met het invullen van formulieren, tot aan emotionele ondersteuning of het verwerken van moeilijke gebeurtenissen.

3. Workshops: het steunpunt biedt meerdere workshops aan die voor mantelzorgers interessant kunnen zijn: van financiële regelingen: wat is er veranderd, waar heb ik mee te maken of misschien wel recht op tot aan: “hoe blijf ik in balans”.

4. Activiteiten: een ontspannen respijtweekend, de dag van de mantelzorg zijn voorbeelden van mogelijkheden om even te ontzorgen, aandacht te krijgen, elkaar te ontmoeten.

Wanneer mensen zich inschrijven als mantelzorger ontvangen ze over bovenstaande zaken informatie. Bent u een mantelzorger? Kent u iemand die mantelzorger is? Neem dan vooral en vrijblijvend contact op met het Steunpunt.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website: www.mwcoevorden.nl/mantelzorg of bel naar 085 – 27 35 256

Oes Eig'n Kraantien d.d. 24 december 2018

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Open huis De Korenhof

Op woensdag 30 januari bent u tussen 14.30 en 16.30 uur van harte welkom bij het open huis van woonwijkcentrum De Korenhof aan de Korenhof 1 in Aalden. Onze medewerkers staan v...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder

Veel opknapwerk verricht bij grafonderhoud in Zweeloo

De werkgroep onderhoud oude graven is al weer enige jaren enthousiast bezig met het restaureren en opknappen van oude graven op de openbare begraafplaats bij het kerkje van Sweel. We vro...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder

Indienen aanvraag dorpsbudger Aalden 2018/2019

Zoals u misschien al heeft gelezen of gehoord, heeft Dorpsbelangen Aalden van de Gemeente wederom een budget van € 20.000,-- ontvangen ter verdere verbetering van de leefbaarheid in het dor...

dinsdag, 22 januari 2019

Lees verder
Willekeurige foto