Artikel
Historische Vereniging (HVZ) komt met boek over rijke geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo

Het is een enorm cliché, maar toch, de tijd vliegt voorbij. Het lijkt al weer eeuwen geleden dat het sein over en sluiten klonk voor de gemeente Zweeloo. Veel inwoners hadden de tijd graag even willen vasthouden, maar de tijd laat zich niet van de wijs laat brengen. Die loopt gewoon door naar de werkelijkheid van vandaag. En die werkelijkheid is dat Zweeloo als gemeente nu al 21 jaar niet meer bestaat. Inderdaad, de tijd vliegt, het cliché is waar.

De gemeente Zweeloo mag dan al een poosje verleden tijd zijn, dat wil niet zeggen dat hiermee ook de geschiedenis verdwenen is. Het verleden blijft immers altijd bestaan.
In de archieven is echter nergens een boek te bekennen waarin de rijke historie van Zweeloo is vastgelegd. Tijd voor actie, vindt de Historische Vereniging Zweeloo (HVZ).

Initiatief Historische Vereniging Zweeloo
“Je hebt steeds minder mensen die zich nog iets van herinneren van de geschiedenis van de gemeente Zweeloo, laat staan daar onderzoek naar doen”, vertelt Egbert Hidding (voorzitter van de HVZ). “Tegenwoordig leven we in een tijd waarin de binding met de omgeving steeds minder wordt en de grenzen vervagen. Het is nu het goede moment om die rijke en bijzondere geschiedenis vast te leggen in een voor ieder leesbaar historisch boek.”

Maar er is toch al veel geschreven over de geschiedenis van Zweeloo, zult u denken.

Klopt helemaal, u heeft gelijk, maar dat is nu juist de crux. Al die mooie boeken, boekwerkjes en verdere publicaties behandelen veelal maar een stukje van die lange geschiedenis.

Een allesomvattend boek dat recht doet aan de brede geschiedenis van Zweeloo én ook nog eens toegankelijk is voor een groot publiek, dat ontbreekt nog in de boekenkast.

 “Als Historische Vereniging Zweeloo gaan wij de uitdaging van het uitgeven van zo’n meesterwerk aan”, vertelt Egbert Hidding enthousiast.

Met deze opdracht in het achterhoofd is inmiddels een projectteam van de Historische Vereniging aan de slag gegaan. Het team bestaat uit Roelof Schuiling, Dick de Kleuver, Jan Warmolts, Jan Brinks en eindredacteur Boudewijn Chorus.

 

Schrijvers zijn welkom
Misschien wel de grootste uitdaging waarvoor het projectteam staat, is het vinden van voldoende bekwame (amateur)schrijvers. We praten immers over een tijdspad van de vroegste geschiedenis tot aan de herindeling van 1 januari 1998. Men kan zich voorstellen dat hiervoor nogal wat inzet en kennis nodig is. Een aantal potentiële schrijvers is reeds benaderd, maar het projectteam laat nadrukkelijk weten dat alle hulp welkom is. Dus mocht u ook uw steentje willen bijdragen als schrijver cq kenner van de Zweeler historie, of wilt u gewoon wat meer informatie, aarzel dan niet en zoek contact met het secretariaat van de HVZ: telefoon 0591-850100 of email Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Een eerste informatieavond is inmiddels gepland op donderdag 24 januari 2019 (HCR Hegen, 19.30 uur).

Het boek wordt in co-productie met uitgeverij Het Drentse Boek in Beilen uitgegeven en zal naar verwachting eind 2019 / begin 2020 te koop zijn.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 januari 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Nieuwsbrief Zuidenveld

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Zuidenveld. De komende weken zal deze vaker in het OEK verschijnen met informatie over de voortgang van de organisatie en alle versieringen en ...

woensdag, 20 maart 2019

Lees verder

Veur Folk veur Folk én vrijwilligersfeest

Op zaterdag 30 maart krijgen we alvast een voorproefje van de 25e editie van het Folk veur Volk festival. Tijdens het zogenaamde Veur Folk veur Folk Festival kunnen Folk-liefhebbers alvast weer in...

dinsdag, 19 maart 2019

Lees verder

Tekencursus: Stilleven met Garnizoenssoldaat

In het kader van het Rembrandtjaar en geïnspireerd door de grote Meester, biedt het Stedelijk Museum Coevorden een driedelige workshop houtskooltechnieken aan. Tijdens les één en les twee wordt de dee...

zaterdag, 16 maart 2019

Lees verder
Willekeurige foto