.

.

 

.

Dick van Bruggen: ‘Weidevogels hebben bescherming nodig’

Weidevogelbeschermers zoeken vrijwilligers voor het traceren van nesten. Het is vijf voor twaalf voor de weidevogel. De populatie van bekende soorten als kievit, grutto, wulp en scholekster slinkt in onze regio nog elk seizoen. De weidevogelgroep Oosterhesselen e.o. probeert daarom nieuwe vrijwilligers te werven om boeren te helpen bij de bescherming van nesten.

Het aantal akkers waar broedende weidevogels zoveel mogelijk bescherming krijgen is afgelopen jaar in onze regio uitgebreid met 500 hectare. In totaal beheert de weidevogelgroep nu ruim 3.000 hectare land. Dit alles in nauwe samenwerking met de Boermarken van Gees, Meppen, Oosterhesselen en Zwinderen en zeventig agrariërs en melkveehouders.

Gewapend met verrekijker
Eén van de leden van de weidevogelgroep is Dick van Bruggen uit Aalden. Het broedseizoen nadert met rasse schreden. Tijd om samen met Dick vooruit te blikken. Hij neemt ons mee naar een paar broedlocaties die de komende periode bij de weidevogelbeschermers weer in the picture komen. ‘We gaan dan gewapend met een verrekijker nauwgezet kijken of de akkers in trek zijn bij weidevogels die hun ei kwijt willen. De betreffende boeren hebben via de boermarken toestemming gegeven om in de lente op hun akkers aan de slag te gaan.’

Nesten worden gemarkeerd
Dick wijst naar het boerenland. ‘Soorten als kievit, scholekster, grutto en wulp moeten er nestelen, broeden en hun jongen groot brengen. Het voorjaar is echter ook de tijd dat op het land allerlei werkzaamheden plaatsvinden en dat het vee de wei ingaat. Om te zorgen dat zoveel mogelijk eieren uitkomen en kuikens kunnen uitvliegen is onze weidevogelgroep samen met de boeren bezig met bescherming. Nesten worden gezocht en gemarkeerd. Bij de landbewerking ziet de boer hierdoor de nesten en kan hij deze ontzien. Mede door onze inspanning is het verlies door landbewerking teruggebracht tot 4%.’

Veel factoren spelen een rol
Dick constateert een afname van het aantal broedsels in onze regio. ‘Dit is al jaren gaande en lijkt zich nog niet te stabiliseren. De oorzaak hiervan is niet eensluidend, meerdere factoren spelen hierbij een rol, zoals predatie, veranderd voedselaanbod door intensievere landbouw, klimaatsverandering, gewijzigd natuurbeheer, het grondwaterniveau en overlevingskans in de winter.’ Niet alleen de jongen, die uit de onaangetaste nesten komen,hebben last van predatie: 40% van de eieren wordt gepredeerd.‘Dit komt vooral door hongerige kraaien en vossen. Dat zijn de belangrijkste predatoren, maar ook werkzaamheden en weersinvloeden spelen een rol van betekenis. De kievit legt vroeg in het seizoen en is dus extra gevoelig voor weersinvloeden. Tja, dat is ook de natuur...’

Kieviten
In totaal hebben de vrijwilligers in het afgelopen seizoen 132 weidevogellegsels gevonden en beschermd. In vergelijking met 2017 is dat 9% minder toen we 145 nesten hebben gevonden. Kieviten zijn de meest voorkomende weidevogels in ons gebied, 86% van de gevonden legsels betrof dan ook kieviten, ook werden scholeksters (11 nesten) en wulpen (4 nesten) gevonden.

Dick van Bruggen beseft dat nestbescherming een specialistisch werk is. ‘Ervaring is wenselijk, maar nieuwe vrijwilligers kunnen rekenen op een goede begeleiding.'

Wilt u meer informatie over weidevogelnestbescherming? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0524 581331.

Bijschrift foto: Dick van Bruggen is in deze regio actief als weidevogelbeschermer. (Foto’s: Fenna Duin-Huizing)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 12 maart 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel