Artikel
Veel opknapwerk verricht bij grafonderhoud in Zweeloo

De werkgroep onderhoud oude graven is al weer enige jaren enthousiast bezig met het restaureren en opknappen van oude graven op de openbare begraafplaats bij het kerkje van Sweel. We vroegen de werkgroep even terug te blikken op 2018

Veel opknapwerk verricht bij grafonderhoud in Zweeloo
Elke dinsdagmiddag vanaf april kwam de ploeg (soms 9 personen tegelijk) voor het onderhoud van de graven in Zweeloo in actie. Daarbij werden opnieuw een aantal hekwerken geschilderd, hersteld en soms opnieuw geplaatst. Daarmee zien de meeste er weer prachtig uit.

Een groot hekwerk vereiste veel deskundigheid: niet alleen het hek was in verval, maar een van de twee grafstenen was zelfs gebroken. Deze steen is zorgvuldig gelijmd en versterkt. Geen geringe klus!

Natuurlijk zijn er ook weer grafschriften bijgeschilderd, zoals de stenen aan de wegkant naast de kerk. Op enkele grafmonumenten werden tegels schoongemaakt, opnieuw geplaatst en waar nodig vervangen. En overal moest oprukkend onkruid worden verwijderd.

En dan was er het huisje, dat zeer bouwvallig was. De gemeente wilde het afbreken, maar door ons aanbod kon -met materiaal van de gemeente- het huisje behouden blijven. Deskundige timmerlieden uit onze gelederen zijn weken belangeloos bezig geweest om het weer stevig op te zetten.

De aula werd in dit jaar ook verbouwd, zodat we beperkt gebruik konden maken van de ruimte om te pauzeren. En aan het eind van zomer werd de gigantische boom aan de achterzijde van de kerk neergehaald. Natuurlijk was dat noodzakelijk, omdat hij te groot werd, maar het ziet er nu toch wel erg kaal uit.

Het was dus een bijzonder jaar waarin weer veel opknapwerk verricht is.

Vanaf april zult u ons weer elke dinsdag aan het werk zien.

Stichting ter Bevordering Grafonderhoud Zweeloo: telefoon 0591 850100

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 januari 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Zuidenveld Nieuwsbrief 6

Beste inwoners, de voorverkoop van de feestavond op de zaterdag is gestart. Als je nu een kaartje koopt, ben je 5 euro goedkoper uit dan aan de kassa. Afgelopen week heb...

woensdag, 26 juni 2019

Lees verder

Drie generaties de luchtballon in

Bijzonder kado voor Geesje Hagting-Elving. Vorig jaar maart werd Geesje Hagting-Elving 80 jaar. Als oud-Wisper woont ze nu al geruime tijd in Aal...

dinsdag, 25 juni 2019

Lees verder

Vrijdag heropening jeugdsoos in Zweeloo

Van 17.00 uur tot 20.00 uur open huis. Vanaf vrijdag 28 juni kunnen de jongeren uit Zweeler dorpen elke week weer bij elkaar komen in de jeugdsoos ‘nieuwe stijl’. De afgelopen wek...

dinsdag, 25 juni 2019

Lees verder
Willekeurige foto