.

.

 

.

Ralph Meijer (15) doet in Zuid-Afrika bijzondere ontdekking :

Ver van huis en toch thuis in Zweelo’s Restaurant. Ralph Meijer uit Zweeloo bracht onlangs een bezoek aan zijn grootouders in Zuid-Afrika. Het was al weer de zesde keer dat de 15-jarige inwoner van Zweeloo op het vliegtuig stapte naar de andere kant van de wereld. Ralph deed dit keer tijdens zijn bezoek een bijzondere ontdekking.

Hij stuitte in Zuid-Afrika op een culinair stukje Zweeloo: welkom in Zweelo’s Restaurant….! Ralph doet verslag van zijn bijzondere reis.

“Anders dan de restaurants in de Zweeler dorpen ligt zijn Zuid-Afrikaanse tegenhanger in de subtropische stad Mbombela met een ongerept wildleven. Een sfeervol stadje met een bescheiden uitgaansleven. Er valt veel te zien en te doen. De olifanten en giraffen paraderen in de achtertuin van mijn opa Bert en oma Josephine. In de zomer schieten de temperaturen gemakkelijk richting de 40 graden. De  stad vormt niet alleen de stedelijke toegangspoort tot het beroemde nationaal park Kruger, maar biedt ook prachtige botanische tuinen. Je kunt er heerlijk winkelen en lekker eten……..vooral in restaurant Zweelo’s. Echt waar! De eigenaar heet Mike van Zweel. Zijn voorouders komen uit Zweeloo. Daarom heeft hij zijn restaurant “Zweelo’s” genoemd. Leuk toch…..!? En bovendien was mijn T-bone steak van Zweeloo’s erg lekker. Je kunt echt proeven dat de koeien in Zuid-Afrika het hele jaar door in de wei lopen.”

Foto: Moniique Jonkman

Op duizenden kilometers van Zweeloo waande Ralph zich even thuis….. ‘De naam wordt weliswaar een beetje anders gespeld dan ‘ons’ dorp Zweeloo. De Afrikaanse spelling, een taal die grotendeels op het Nederlands is gebaseerd, is anders dan de Nederlandse taal. ‘Ons eet’ betekent bijvoorbeeld ‘wij eten’. Hoe dan ook : In Zuid-Afrika is de Nederlandse aanwezigheid onuitwisbaar, alle drie hoofdsteden die het land rijk is zijn door de Nederlanders en hun nazaten gesticht. De Nederlandse invloeden zijn dan ook nog steeds goed terug te zien. De belangrijkste is de taal, maar wat ik vooral heel leuk vond is om ineens onderweg een Nederlandstalige plaatsnaam op de borden te zien. Erg grappig om aan de andere kant van de wereld toch langs Alkmaar (vlak om de hoek bij opa en oma) Middelburg en Amsterdam te rijden.”

Mike van Zweel is nog nooit in het ‘echte’ Zweeloo geweest
Voor Ralph Meijer was het helemaal bijzonder om in Zweelo’s Restaurant een maaltijd te nuttigen en kennis te maken met Mike van Zweel. “Ja, samen met zijn vrouw Lee-Ann en het personeel werd ik hartelijk welkom geheten in Zweelo’s Restaurant. Het is een familie georiënteerd restaurant met entertainment voor het hele gezin. Met meer dan genoeg ruimte voor de kinderen om vrijuit te rennen en te spelen in een veilige natuurlijke omgeving. Uiteraard prima service en heerlijke gerechten….net zoals bij onze restaurants in de Zweeler dorpen!’

Mike van Zweel is nog nooit in het ‘echte’ Zweeloo geweest. Hij heeft echter beloofd dat hij ons binnenkort komt opzoeken in “Het Buytenhof”, de B & B van mijn ouders aan de Hoofdstraat 24 in Zweeloo”, aldus het mooie verslag van Ralph Meijer, derdejaars leerling van het Esdal College in Oosterhesselen.     

Ouders van Simone Meijer
De ouders van Simone Meijer emigreerden in 1998 naar Zuid-Afrika. Bert en Josephine voelen zich er na al die jaren inmiddels echt thuis. De locatie waar ze wonen is werkelijk uniek: in een natuurpark met ongerept wildleven. Hoewel vrienden en familieleden niet binnen handbereik zijn, staan z gelukkig dankzij Skype en Facebook wel direct met hen in contact. Er is veel veranderd vergeleken bij de tijd dat er louter per telefoon gecommuniceerd werd.

Ze spreken thuis wel Nederlands met elkaar, maar Bert en Josephine zijn toch meer wereldburger geworden. De weg naar Nederland terug ligt voor hen open. Ze hebben onlangs een appartement in Oosterhesselen gekocht. Het echtpaar weet echter niet of ze ooit naar Nederland zullen teruggaan. In Zuid-Afrika genieten ze intens van het leven. Ze beseffen dat ze in Nederland moeten omschakelen, al zijn de medische voorzieningen in ons land beduidend beter. Als ze het Zuid-Afrikaanse klimaat zouden kunnen meenemen, was de keuze wellicht een stuk eenvoudiger……..

Foto: Ralph Meijer werd tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika aangenaam verrast: de 15-jarige Zweeler maakte kennis met Zweelo’s Restaurant van Mike van Zweel.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 26 maart 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel