Artikel
Wijnanda Hulsegge zingt Mama Martje in de Toorn van Thunaer

‘Indrukwekkend om in zo’n groot koor mee te mogen zingen’. Met nog maar zeven maanden te gaan, komt de première van de Drentstalige muziek- en theaterproductie De Toorn van Thunaer snel naderbij. In de eerste week van september 2019 zal het muziekspektakel van het duo Harm Dijkstra en Jan Kruimink in totaal vijf keer worden opgevoerd in het natuurgebied van landgoed De Klencke.

Mocht u de data nog niet genoteerd hebben, pak de agenda en omcirkel woensdag 4 tot en met zondag 8 september 2019.

De eerste koor- en toneelrepetities zijn inmiddels achter de rug. Het grote werk voor de initiatiefnemers en medewerkers begint nu echt. Harm Dijkstra verwoordde het bij de eerste repetitie mooi: “de bevruchting hef west, de geboorte van het stuk begunt nou zo’n beetie.”

Wijnanda Hulsegge: zingen in het Drents is mooi
Een tijdje geleden mochten wij u al voorstellen aan Bettie Oomkens uit Wezup als een van de 14 deelnemers uit Zweeloo. Vandaag gaan we op bezoek bij Wijnanda Hulsegge (43) in Meppen. In de Toorn van Thunaer speelt ze de rol van de kloeke dorpsvrouw Mama Martje, of beter gezegd: ze zingt de rol van Mama Martje. “Zingen in het Drents is mooi, maar vraag me als geboren Sallandse niet om het ook te spreken. Dat zou te geforceerd overkomen.”

Drents “praoten” hoeft ze dus niet in de Toorn van Thunaer, zingen des te meer. Niet alleen veelvuldig samen met het grote koor (het stuk kent ruim 20 liedteksten), maar ook solo mag ze haar zangtalent etaleren met een liedje waarin ze de bange kinderen probeert gerust te stellen voor de enge roofridders. Hoe haar ongetwijfeld prachtige (alt)stem klinkt, mochten we bij ons bezoek nog niet ervaren. Dat geheim bewaart ze terecht voor ons tot september.

“Het is indrukwekkend om in zo’n groot koor mee te mogen zingen”
Zoals eerder al vermeld zijn de koorrepetities (op de website www.toornvanthunaer.nl steevast op z’n Drèentsrippetities genoemd) inmiddels begonnen. Ze heeft ervan genoten, vertelt Wijnanda. “Het is indrukwekkend om in zo’n groot koor mee te mogen zingen. Je merkt dat iedereen razend enthousiast is en dat het nu al goed klinkt. Met dank ook aan onze dirigent Jan Kruimink uit Oosterhesselen, bij wie we met zijn vakkennis en enthousiasme in heel goede handen zijn. We oefenen nu nog 1x per maand, maar in de loop van het jaar worden de repetities steeds intensiever. Daarnaast kunnen we ons thuis prima voorbereiden omdat alle ingezongen partijen op de website zijn gezet.”

Ze houdt ervan om projectmatig in koren te zingen, vertelt Wijnanda. Tot dusver waren dat veelal kleinere projecten. De Toorn van Thunaer is echter van een geheel andere orde. Groots, professioneel, bijna 200 vrijwilligers en op locatie in een mooi natuurlandschap. Het zijn deze toverwoorden, die Wijnanda als muziek- en natuurliefhebber (daarover straks meer) deden besluiten om mee te zingen in dit project. “Uniek om mee te maken, heel tof.”

“Wij voelen ons helemaal thuis in Meppen”
Samen met haar partner Wilco woont ze nu alweer ruim drie jaar met veel plezier aan de Bosrand in Meppen. Opgegroeid tussen de boerderijen in Salland (Heino) was de stap naar Drenthe niet groot. “Wij voelen ons helemaal thuis in Meppen.”

Bijna vier jaar werkt Wijnanda inmiddels als ecologisch adviseur bij Buro Bakker in Assen. Met de Wet natuurbescherming in de hand en veelal in opdracht van bv. Woningstichtingen, gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren onderzoekt ze op locatie de aan- of afwezigheid van beschermde dieren en planten (bv. vleermuizen en kikkers ) en schrijft vervolgens adviezen hierover.

Met het ruim 100 pagina's tellend script van De Toorn van Thunaer in haar handen, neemt Wijnanda Hulsegge alvast een kijkje op de unieke locatie waar het in september allemaal gaat gebeuren. (Foto: Ina Brinks)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 februari 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

61e editie Openluchtspel Zweeloo staat weer garant voor vier spetterende voorstellingen

.  Nieuw dit jaar: Een zondag met openluchtspel is een mooie zondag ! .  Voorstelling op 20 en 21 juli en 24 en 31 augustus a.s...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Zweeloo heeft Van Goghpad

Vincent van Gogh is in Zweeloo nog altijd tastbaar aanwezig. Afgelopen woensdagavond kreeg dat nog eens extra cachet met het door wethouder Jeroen Huizing onthulde Van Goghpad. Een wandelpad tussen de Hoofdstraat en het ...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Wildfotografen Jesse en Sanne exposeren tijdens Zuidenveld

Bijzondere foto’s van onder meer panters, leeuwen en arenden. Jesse en Sanne Bijlsma hebben de afgelopen jaren tijdens reizen door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe veel wilde dieren op de gevoelige plaat vastgelegd.&...

dinsdag, 9 juli 2019

Lees verder
Willekeurige foto