Artikel
Straat van de maand: Veentiesweg in Meppen

Logische naam, onlogische nummering. Komend over de Brinken in Meppen, richting de Lange Möpper, is naar rechts het straatnaambordje “Veentiesweg” te zien.

Een logische naam. Want ook al voordat op 9 mei 1988 de raad van de gemeente Zweeloo instemde met het geven van die naam, stond het (toenmalige) ‘zandpad tussen Brinken en Bosrand’ op de wegenlegger als zodanig genoemd. Aldus de officiële raadsstukken.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Ook een logische naam, omdat verdergaand het bos in het zandweggetje doorloopt tot het Twientiesveen.

Geen woningen toen nog, maar de nieuwste nieuwbouw van Meppen werd aan die weg gepland. Vandaar het bouwrijp maken en de naamgeving.

De woningen aan de Bosrand stonden er toen al. Vanaf de Middenddorpsstraat tot en met de nummers 10 en 12, die de bocht om, richting bos stonden. Het voorstel van de gemeente was toen echter deze beide woningen niet meer het adres Bosrand, maar Veentiesweg te geven.

Geen Bospad of Boerhoorn, maar Veentiesweg
De bewoners van deze woningen schreven nog een brief aan de Raad, met het voorstel niet de naam Veentiesweg te kiezen, maar Bospad of Boerhoorn. Dit verzoek, dat een beetje te laat binnen kwam om bij de stukken gevoegd te kunnen worden, werd daarom voorgelezen in de vergadering van 9 mei 1988, maar de raad blijft desondanks bij de naam Veentiesweg; en de betrokkenen zullen ingelicht worden. Dit alles staat onder de brief, die nog in het gemeentearchief gevonden werd, te lezen.

Niet bepaald een mooie naam…..
Dat vraagt natuurlijk om een verificatie. En wel bij één van de destijds betrokken families. Zij verhuisden na enige tijd, en wonen nu weer in Aalden. En ja, het komt weer in de herinnering boven. Eén van de bezwaren was dat men “Veentiesweg” nou niet bepaald een mooie naam vond, en graag de Bosrand als adressering wilde houden. “Maar,” werd er aan toegevoegd, “we vonden dat mooier klinken, maar zo’n groot punt was het nou ook weer niet, en iedereen is er wel aan gewend geraakt.”

Niet meer te achterhalen
Dat dus wat betreft de naamgeving van de straat. Verder met de nummering van de huizen.

Hoe het gegaan is, is niet meer te achterhalen. De oneven zijde loopt normaal op, vanuit de dorpskant, met 1, 3 en 5. Maar aan de even kant begint het met nummer 6. En daarna over de, royale, kruising met de Bosrand, komt dan nummer 4. Destijds Bosrand nummer 10. En tot slot komt nummer 2, het laatste huis rechts vanuit het dorp gezien.

Familie en vrienden weten de bewoners van 4 en 2 wel te vinden. Ook de bekende postbezorgers hebben er geen moeite mee. Maar in deze internetbesteltijd zal het voor wisselende pakketbezorgers soms even zoeken zijn. Dank zij…. eeeehhhhh….. geen logica.

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 februari 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Foto's Zuidenveld 2019, dressuur en springwedstrijden

Justin Scheffer uit Aalden paradeert tijdens de Zuidenveldkeuring met twee Welsh pon...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Foto's Zuidenveld 2019

Joop Timmer en andere liefhebbers zetten de schouders eronder, met als resultaat een schapenkeuring op zaterdag, compleet met een keurmeester die speciaal vanuit Schotland was ing...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Bedankt

Waar een klein dorp groot in kan zijn! Wij blikken met een trots gevoel terug op een zeer geslaagd Zuidenveldfestival. Een geslaagd Zuidenveld krijg je alleen maar als je betrokken inwoners heb...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder
Willekeurige foto