.

.

 

.

54ste Expositie van Het Zweeler Palet

Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 26 april tot en met 19 mei 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Aaltje Roorda uit Eesergroen en keramiek van Gerard Molenaar uit Westerbork.

Aaltje Roorda is geboren in Overschild. Vanuit Harderwijk is zij in het jaar 2000 komen wonen in Eesergroen. Haar werd gevraagd: “Wat ga je doen in Eesergroen?” Haar antwoord was: “Dan word ik toch kunstenares”. Zo is het begonnen in 2006. Een kunstopleiding heeft ze niet gehad, ze is zogenaamd autodidact.

Aaltje haalt haar inspiratie uit tijdschriften, omgeving, moderne gebouwen en abstracte vormen. Zij gebruikt verschillende materialen van mandarijnennetjes tot snoepjes papier. Aaltje schildert met acrylverf. Dat vindt zij prettig omdat het snel overschilderbaar is. Schilderen vindt zij leuk omdat je van tevoren niet weet hoe het wordt. Zij heeft in haar hoofd een idee en dat vertaalt zij naar een doek. De schilderijen van Aaltje zijn voornamelijk abstract en kleurrijk.

Gerard Molenaar is sinds hij in 1971 voor het eerst op een schopschijf kroop verknocht aan het pottenbakken. Dit was tijdens zijn militaire dienstplicht op de legerplaats “t Harde. ’s Avonds waren daar diverse ontspannings- mogelijkheden. Daartoe behoorde ook een pottenbakkerij. Vanaf het eerste moment trok de draaischijf zijn aandacht. Met de nodige begeleiding van pottenbakker Jan de Graaf, toenmalig pottenbakker te Elburg, heeft hij daar in één jaar, tussen alle militaire zaken door, de eerste stappen gezet als basis voor zijn latere keramisch werk. Na de militaire dienst heeft hij thuis de “kleidraad” snel kunnen oppakken en nooit meer losgelaten. Nadien heeft hij als autodidact zijn eigen weg gevolgd.

In de keramiek van Gerard wordt uitgegaan van de traditionele kom-, schaal- en vaasvormen. Deze krijgen door een zo simpel mogelijke decoratie een eenvoudige en rustige uitstraling. Hierbij wordt teruggegaan naar de essentie van de schaal- en vaasvormen. Aan deze vormen kan vaak een gebruiksfunctie worden gegeven maar zij staan als object ook op zichzelf. Het glazuren maakt de potten af.

In zijn Drentse atelier aan huis maakt Gerard sinds enkele jaren echter ook geboetseerde portretten (koppen) en kleine sculpturen.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 26 april aanstaande om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 16 april 2019

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel