.

.

 

.

‘Dit jaar voor de laatste keer Koningsdag in Zweeloo?’

Koninginnedag en nu Koningsdag is altijd een volksfeest geweest, een initiatief dat door het volk wordt georganiseerd. Dat willen we ook in de voormalige gemeente Zweeloo graag zo houden, maar vanzelfsprekend is dat niet.

De Oranjevereniging in Zweeloo merkt dat het steeds lastiger wordt om, rondom Koningsdag, een evenement te organiseren. Daarnaast is het ook steeds moeilijker om vrijwilligers voor de verschillende activiteiten te vinden.

Bestuur en vrijwilligers van de Oranjevereniging Zweeloo streefden er jarenlang naar om kwalitatief goede evenementen te organiseren. Dit laatste blijkt steeds lastiger en dat is mede een reden om de huidige opzet tegen het licht te houden. ‘Dit jaar voor de laatste keer Koningsdag in Zweeloo? Wie neemt het stokje van ons over?, zo luidde de oproep van het bestuur van de Oranjevereniging Zweeloo in de editie van OEK van 26 maart.

De bestuursleden Jan en Anne-Marie Pieters maken alvast voorzichtig de balans op. ‘We zien de toekomst van de viering van Koningsdag in Zweeloo somber in. Door het teruglopende aantal leden, het wegvallen van de donatie van de Rabobank, de toenemende kosten ten aanzien van de benodigde vergunningen, het groeiend aantal regels waaraan een evenement moet voldoen en het teruglopen van het aantal vrijwilligers zou dit wel eens het laatste jaar kunnen zijn. Het lukt niet meer om het feest kostendekkend te organiseren. Ook het aantal bezoekers zien we de laatste jaren teruglopen,  wat te verklaren is door grotere Koningsdag evenementen in omliggende dorpen en steden’, aldus Jan en Anne-Marie.

Het is volgens hen een teken aan de wand dat kennelijk niemand het stokje wil overnemen. ‘We hebben jammer genoeg geen enkele reactie ontvangen op onze oproep in OEK.’ Het huidige bestuur van de Oranjevereniging Zweeloo bestaat uit Jan Pieters (voorzitter), Nico Westerhuis (penningmeester), Roeli Haddering (secretaris) en Anne-Marie Pieters. Gert Berghuis helpt al een paar jaar bij de organisatie. De vereniging telt nog ongeveer 220 leden. Er zijn tijden geweest dat het er 500 waren.

Op Koningsdag organiseert de Oranjevereniging traditiegetrouw in de middaguren een vrijmarkt, een fietstocht van gemiddeld 25 kilometer, er is muziek op het terrein, er is een horecakraam en allerlei vermaak voor de kinderen. Denk dan aan springkussens, een ballonnenkunstenaar, een sneltekenaar, schminken en een spel waar een prijsje mee te verdienen is.

De Oranjevereniging kon in het recente verleden altijd een beroep doen op een vaste groep vrijwilligers. ‘Sinds een jaar of vier loopt dat aantal flink terug en kost het ons veel moeite om vrijwilligers te vinden die ons willen helpen op de dag zelf. Dat heeft met name gevolgen voor de activiteiten die we op het terrein kunnen organiseren. Daar heb je nu eenmaal vrijwilligers bij nodig, ook als het gaat om toezicht houden op bijvoorbeeld de springkussens.’

Gezien de bovengenoemde ontwikkelingen is het zo goed als zeker dat Koningsdag in Zweeloo in deze vorm ophoudt te bestaan. Hoe de verjaardag van koning Willem-Alexander hier in het vervolg wordt gevierd, zal blijken.

‘Continuïteit organisatie Dodenherdenking heel belangrijk’

De organisatie van de Dodenherdenking op 4 mei staat weliswaar los van de activiteiten van de Oranjevereniging, maar wordt wel door een aantal leden georganiseerd. ‘Het zou wat ons betreft echter wel logischer zijn dat de dorpsbelangenverenigingen deze taak op zich gaan nemen, zoals dat op veel andere plekken binnen onze gemeente het geval is. Daar creëer je ook meer continuïteit mee. We vinden het uiteraard heel belangrijk dat dit ook in de toekomst georganiseerd blijft worden. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dat betekent dat we op 4 mei 2020 een uitgebreidere dodenherdenking zullen organiseren in samenwerking met andere organisaties binnen de voormalige gemeente Zweeloo. Daarna dragen we het stokje graag over’, aldus de woordvoerders van de Oranjevereniging.         

Oes Eig'n Kraantien d.d. 16 april 2019   

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel