Artikel
‘De Laatste Eer’ neemt afscheid van Albert Kuipers als uitvaartleider

Nog een paar weekjes en dan is het echt zover. Na een periode van 45 jaar, waarvan 38 jaar als uitvaartleider, neemt Albert Kuipers op 1 april a.s. afscheid van uitvaartvereniging De Laatste Eer. Voor veel Zweelers zal dit even wennen zijn, gezichtsbepalend als hij is voor de uitvaartbegeleiding in Zweeloo.

De titel “fenomeen” is misschien iets teveel eer, feit is wel dat Albert met zijn respectvolle benadering van de overledene en de nabestaanden voor velen een grote steun en een onmisbaar houvast is geweest.

72 jaar
Hij had nog wel wat jaartjes kunnen en willen doorgaan, vertelt Albert ons aan de keukentafel bij hem thuis in Meppen. Het woord “dankbaar” valt vervolgens, een woord wat we tijdens ons gesprek regelmatig horen: “het is zo mooi en dankbaar werk.” Een roeping, een innerlijke drang, zo zou je het misschien ook kunnen noemen, vervolgt Albert. “Een innerlijke drang om een familie zo goed en respectvol mogelijk te helpen bij het afscheid nemen. Niet zo lang geleden zag ik op een begraafplaats in Bergen een grafsteen van een huisartsenechtpaar met daarop de tekst “En zij waren hun roeping getrouw”. Een mooie tekst, waarvan ik dacht: die zou ook bij mij passen.”

Hij is nu 72 jaar en die leeftijd betekent voor de medewerkers van de uitvaartvereniging einde oefening. En regels zijn er niet voor niets, beseft ook Albert. “Wat dat betreft heb ik er geen moeite mee om te stoppen. Die 45 jaren waren een fijne en dankbare tijd en ik ga het zeker missen. Er is immers geen dankbaarder werk dan mensen te helpen in zware tijden.”

Oom Klaas
Het was oom Klaas Kuipers, toentertijd een gezien uitvaartleider, die hem in 1972 vroeg om drager te worden. Na wat aarzelingen - is dat wel wat voor mij, met zo’n hoge zwarte hoed lopen - won ook nu weer de drang om dienstbaar te kunnen en mogen zijn.

In november 1980 nam hij op 34-jarige leeftijd de functie van uitvaarleider over van oom Klaas. Op voorspraak van toenmalig huisarts Zwagers, horen we van Albert. Ook nu waren er eerst de nodige aarzelingen. Kan ik dat mentaal wel aan, hoe moet dat dan met de boerderij etc. etc. Legitieme bedenkingen uiteraard, maar het antwoord van dokter Zwagers was helder: “je kunt niet altijd voor moeilijke dingen weglopen.”

Ik kan het’
Voor dit werk bestaat weliswaar een opleiding, maar het moet wel in je zitten, zegt Albert. “Als dat niet zo is, dan moet je er niet aan beginnen. Na die opmerking van dokter Zwagers bedacht ik: ja, ik kan het, ik heb de kracht om dit te kunnen, ik loop er niet voor weg. Waar die kracht vandaan komt? Die haal ik vanuit mijn geloof, karakter en instelling. In al die jaren heb ik nooit tegen mijn werk opgezien of ben ik angstig geweest voor het onbekende.”

Even wat aantallen
Natuurlijk ontkomen we er niet aan om wat aantallen te noemen. Daar komen ze: in al die 38 jaar als uitvaartleider begeleidde Albert in totaal 984 begrafenissen en crematies van Zweeler ingezetenen. Tellen we daarbij de inwoners van buiten de voormalige gemeente Zweeloo op, dan praten we zelfs over een aantal van 2.650 begrafenissen en crematies.

Patrijzen
Tenslotte nog even het verhaal van de patrijzen. Het gebeurde bij de begrafenis van wijlen Rieks Renting (van het badhuis). Tijdens de gang naar het graf liepen er plotseling twee patrijzen voor de stoet uit. Tot het graf welteverstaan, waarna ze weer opvlogen. Enkele jaren later kwam een familielid van Rieks hierop terug. Kon Albert een verklaring geven voor dit merkwaardig tafereel? Die verklaring was simpel, volgens Albert. De patrijzen, de hazen en de konijnen in het veld hadden gehoord dat jager Rieks Renting overleden was.

In gezamenlijk overleg hadden ze overlegd dat er een afvaardiging naar de begrafenis moest. De uitkomst is bekend, de patrijzen waren het haasje. U mag zelf bepalen wat u er van moet denken. Vergeet niet dat Albert jarenlang veelal komische toneelrollen heeft gespeeld bij onder andere het Openluchtspel Zweeloo.

Bij de foto: Albert Kuipers (72) op de zitbank bij zijn huis aan de Middendorpsstraat in Meppen. (Foto: Ina Brinks)

Bij de foto: Voor Albert Kuipers is De Palms één van zijn favoriete plekjes. Het unieke natuurgebied met heide en vooral veel  jeneverbessen ligt in de achtertuin van de 72-jarige Meppenaar. (Foto: Ina Brinks)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 maart 2019

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Henk, Tineke en Fenrik Hegen emigreren naar Duitsland

- Regelgeving maakt eind aan 80 jaar boeren door familie Hegen aan Brugstraat  - Gezin start in Anderlingen met een schone lei een nieuw mel...

dinsdag, 21 mei 2019

Lees verder

De Gazelle is ontwaakt

“Kent u die uitdrukking?”, zou dominee Gremdaat vragen, “even een zetje nodig hebben.” Aan de dominee moesten we denken toen het ongeduld van onze redactiecoördinator over het uitblijven van de Gaz...

dinsdag, 21 mei 2019

Lees verder

Zaterdag ‘Lelijke eenden’ bij de Aeldermeul

Op zaterdag 25 mei a.s. komen er zo’n 30 lelijke eenden naar de Jantina Hellingmolen. Ze komen niet vliegen maar rijden. Het zijn namelijk de 2 CV’s van de 2CV Clu...

dinsdag, 21 mei 2019

Lees verder
Willekeurige foto