Artikel
Tweede leven voor Auto- en Borrelclub Zweeloo (ABCZ)

Passie voor oldtimers nog lang niet geblust. De Auto- en Borrelclub Zweeloo (ABCZ) wordt nieuw leven ingeblazen. Mede in het kader van de komende Zuidenveldtentoonstelling willen de toenmalige oprichters  weer een aantal activiteiten organiseren.

Op donderdag 18 april a.s. zal de herstart van ABCZ worden beklonken met een bijeenkomst bij Han Geisler in Benneveld. Oldtimerliefhebbers uit de voormalige gemeente Zweeloo zijn hierbij van harte welkom.

De herstart van de ABCZ is een initiatief van Jan Mensinga, Jan Piet Heederik, Jan Tubben, Han Geisler en Bert Feunekes. Met het Zuidenveldfeest in het verschiet wil het vijftal de vergane autoglorie graag weer pontificaal onder de aandacht brengen. ‘Het Zuidenveld is een mooie gelegenheid om de ABCZ weer een tweede leven te geven. Bij voldoende belangstelling zouden we kunnen overwegen om een puzzelrit of een eenvoudig 'Court de Elegance' te organiseren’, licht Jan Piet Heederik de plannen toe.

Zeldzame exemplaren
Het gevoel van vroeger, dat is wat de mannen zo fascineert. Hun generatie is met de Kever en de Fiat 600 opgegroeid. ‘Onze oude gemeente herbergt nog tientallen oldtimers, die veelal verscholen in kapschuren, garages en op boerendelen te vinden zijn. Van een aantal 2 CV's en DS'en tot een Ferrari en een zeldzame Volkswagenbus T3’ aan toe, inventariseert Jan Mensinga de oude glorie.

Het aantal oldtimers, auto’s ouder dan dertig jaar, dat in onze omgeving rondrijdt, is nog respectabel: rond de veertig is de voorzichtige schatting. De Zweeler koesteren hun droom-op-wielen. Veel last van strenge milieunormen hebben oldtimerbezitters door de bank genomen nog niet.

Jan Mensinga verknocht aan Fiat 600
Jan Mensinga kan er niet over uit. Zijn Fiat 600 staat er – ondanks een aantal restauraties – eigenlijk nog precies zo bij als in 1973. Het jaar waarin Mensinga de auto gekocht heeft. Het was voor de Aaldenaar destijds liefde op het eerste gezicht. Mensinga is nog steeds de eerste eigenaar. Hij moet er niet aan denken om de oldtimer van de hand te doen. ‘De Fiat 600 is een succesnummer gebleken. Een auto die voor mij in al zijn beperkte afmetingen klopte. De verhoudingen waren goed, het autootje werd in sierlijkheid op de wereld gezet, met fraaie vormen en een gedoseerde hoeveelheid chroom.’

Initiatief
Bijna tien jaar geleden namen Jan Mensinga en Jan Piet Heederik in deze omgeving het initiatief om de eigenaren van een ‘oldtimer’ met elkaar in contact te brengen. ‘Ons doel was in de eerste plaats het uitwisselen van wetenswaardigheden over de oldtimers en het organiseren van puzzelritten. Omdat uitwisselen vaak gemakkelijker en informeler met een hapje en drankje tot stand komt, werd de naam “Auto- en Borrelclub Zweeloo” bedacht.' Ondanks een voortvarende start raakte de plaatselijke oldtimerclub echter wat in de vergetelheid en bleven de activiteiten helaas beperkt tot de oprichtingsbijeenkomst, een zeer geslaagde puzzelrit en een borrel op een zomerse avond bij de toenmalige Herberg van Zweel.

Herstart op 18 april
Op 18 april a.s. zullen de plannen nader worden gepresenteerd. ‘We gaan dan drie acties combineren; de herstart van de ABCZ, onze Zuidenveld-Actie en een film over het ontstaan van de Citroën DS bekijken. Dat staat gepland bij Han Geisler in Benneveld op de donderdag voor Goede Vrijdag, namelijk 18 april. Op korte termijn zullen de 'leden' van weleer, plus potentiële leden die wij her en der hebben gedetecteerd, een uitnodiging ontvangen voor deze avond.  Zie voor meer info ook de ZEEF-kalender in OEK.

De intiatiefnemers Jan Tubben, Han Geisler, Jan Piet Heederik en Jan Mensinga (v.l.n.r.) zijn verknocht aan 'hun' oldtimers. Ze koesteren het gevoel van vroeger. Op de foto ontbreekt Bert Feunekes. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 april 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Foto's Zuidenveld 2019, dressuur en springwedstrijden

Justin Scheffer uit Aalden paradeert tijdens de Zuidenveldkeuring met twee Welsh pon...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Foto's Zuidenveld 2019

Joop Timmer en andere liefhebbers zetten de schouders eronder, met als resultaat een schapenkeuring op zaterdag, compleet met een keurmeester die speciaal vanuit Schotland was ing...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder

Bedankt

Waar een klein dorp groot in kan zijn! Wij blikken met een trots gevoel terug op een zeer geslaagd Zuidenveldfestival. Een geslaagd Zuidenveld krijg je alleen maar als je betrokken inwoners heb...

dinsdag, 16 juli 2019

Lees verder
Willekeurige foto