.

.

 

.

Zweeloo heeft Van Goghpad

Vincent van Gogh is in Zweeloo nog altijd tastbaar aanwezig. Afgelopen woensdagavond kreeg dat nog eens extra cachet met het door wethouder Jeroen Huizing onthulde Van Goghpad. Een wandelpad tussen de Hoofdstraat en het Klooster. Het is de plek waar Van Gogh tijdens zijn bezoek aan Zweeloo niet alleen heeft gewandeld, maar ook heeft gewerkt.

Uit de kunst
Het Van Goghpad is een initiatief van stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo. ‘In het kader van Zuidenveld Zweeloo willen we graag inhaken op het thema Zweeloo uit de kunst. Dit is een mooi moment voor een hommage aan de wereldberoemde schilder. Veel toeristen worden nog steeds geïnspireerd door de landschappen die Vincent tijdens zijn bezoek aan Zweeloo in zijn hart sloot’, aldus het stichtingsbestuur. Langs het pad is ook een informatiepaneel geplaatst, met wetenswaardigheden over het bezoek van de vermaarde schilder aan Zweeloo. In het kader van het provinciaal project Van Gogh Drenthe zal er ook nog een belevingsroute worden aangelegd, waarin Zweeloo is opgenomen.

Toekomstplannen
Kunstenaarsdorp Zweeloo bruist volgens het bestuur nog van de toekomstplannen en ambities. ‘We hopen nóg meer zichtbare invulling te geven aan ons motto: “Geniet van wat hier ooit was en nog steeds is: beleef de natuur en eenvoud van het leven en kijk door de ogen van de kunstenaar.” Eigenlijk willen we iedereen met onze activiteiten bewust maken van de bijzondere waarden van Zweeloo en omliggende dorpen als kunstenaarsdorp, met de Natuur en Eenvoud als inspiratiebron voor kunstenaars. Dat is ons motto.’

Max Liebermann
De toelating van Zweeloo tot de ‘EuroArt dorpen’ betekende de eerste aanzet tot de vorming van de stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo. ‘Tien jaar geleden werd Zweeloo e.o. vanwege het unieke schilderachtige karakter op initiatief van Stichting Schilderachtig Drenthe toegelaten tot de Europese groep van EuroArt dorpen. Meer dan 150 kunstenaars, waaronder ook de wereldberoemde Max Liebermann, naar wie woensdagavond een speciaal pleintje is vernoemd - hebben de landschappelijke omgeving van Zweeloo op het doek vastgelegd. Het eerste deel van de in totaal  650 schilderijen is inmiddels ook online: collectie.kunstenaarsdorpzweeloo.nl.

Bijschrift foto: Wethouder Jeroen Huizing en Ydo Gort onthulden afgelopen woensdagavond het VanGoghpad. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Bron: Coevorder Courant d.d. 16 juli 2019

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel