Artikel
Jos Govaarts presenteert debuutroman “Krassels”

Krassels is het schrijversdebuut van Jos Govaarts (1951) uit Zweeloo. Afgelopen zaterdag mocht Jos zijn debuutroman in Schouwburg het Park in Hoorn tijdens het literaire festival SchrijfEvent aan het grote publiek presenteren.

De roman vertelt het verhaal van Marcus Halen, een bijna veertiger die in een onrustige fase van zijn leven zit. Hij leeft gescheiden van zijn gezin, verliest door een ziekte al zijn haar en zijn vader overlijdt plotseling. In de nalatenschap krijgt Marcus de opdracht om een brief bij iemand af te leveren. Hij weet alleen een naam, verder niets; geen woonplaats en niet wie die persoon is. Het is het begin van een zoektocht. Niet alleen naar de onbekende man, maar vooral naar zichzelf. Hij ontdekt veel over zijn vader en zijn familie, zaken die hij liever niet had geweten.

Schrijven is een vak.
“Een droom najagen klinkt misschien iets te hoogdravend”, vertelt Jos ons in zijn ruime werkruimte aan het Klooster in Zweeloo. “Feit is wel dat ik altijd al een boek heb willen schrijven. Heel vroeger schreef ik al kleine verhaaltjes, maar daar is het ook bij gebleven.

Ruim vier jaar geleden begon het weer te kriebelen. Tegelijkertijd was er het besef dat een boek schrijven niet iets is wat je er even tussendoor doet. Als je vanuit niets begint, zijn tips en adviezen bijna onmisbaar. Daarom heb ik online een cursus gevolgd bij de schrijversacademie Editio. Achteraf een schot in de roos, een andere wereld ging letterlijk en figuurlijk voor mij open. Door zo’n cursus, die je samen met een aantal medecursisten intensief volgt, besef je eens temeer dat schrijven een Vak is met een grote hoofdletter V. En dat het vaak een proces van de lange adem is.”

Geduld en doorzettingsvermogen
Ruim 2 jaar heeft Jos aan het boek gewerkt. Een periode van aanpassen, schaven, wegleggen en opnieuw beginnen, zo omschrijft hij deze zoektocht. Ook een periode van eindeloos geduld en doorzettingsvermogen. Met uiteindelijk een happy-end voor de beginnend schrijver: Uitgeverij Godijn uit Hoorn wilde zijn boek uitgeven.

Hij is tevreden over zijn eerste roman, vertelt Jos bescheiden. Het woordje trots valt nog net niet. Bescheidenheid siert de Drent, zullen we maar zeggen. Ware het niet dat Jos dat een geboren Brabander is. De inmiddels gepensioneerde bedrijfsarts en coach woont echter alweer zo’n 17 jaar samen met partner Willy-Anne in Zweeloo en dan, u raadt het al, mag je jezelf best een beetje Drent noemen. En ja, dan mag je bescheiden zijn, maar ook trots!

Krassels
Resteert nog de ietwat bijzondere titel van het boek: Krassels. Een woord dat we niet eerder gehoord hebben, moeten we bekennen. Vreemd is dat niet, begrijpen we van Jos, het woord staat ook niet als zodanig in het woordenboek. “In mijn zoektocht naar een passende titel voor het boek liep ik er toevallig tegenaan. Ik meende in een geanimeerd gesprek het woord “krassels” te horen, wat achteraf een misverstand bleek te zijn. Het werkwoord krasselen bestaat echter wel degelijk en de betekenis hiervan sluit mooi aan bij het proces dat de hoofdpersoon uit het boek, Marcus Halen, ervaart tijdens zijn zoektocht naar de onbekende man en zijn eigen identiteit. Een proces van vallen en opstaan, maar ook van ongekende veerkracht. Simpel gezegd: er is altijd wel een oplossing te vinden om verder te gaan met het leven. Na emoties, wanhoop, verdriet en berusting komt er uiteindelijk ook weer moed: het leven wordt omhelsd.

Presentatie in de Aelder Meent
Komende zaterdag 18 mei a.s. om 15.00 uur presenteert Jos zijn boek in de Aelder Meent aan de Paardelandsdrift in Aalden. Krassels is hier ook te koop (€ 18,95). Graag vooraf aanmelden per mail (i.v.m. koffie/thee) via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Signeersessies zijn er op 25 mei a.s. bij de Readshop in Coevorden (Friesestraat) en op 1 juni a.s. bij de Readshop aan de Noorderstraat in Emmen.

Twee verhalenbundels
Zaterdag zijn ook nog twee verhalenbundels verschenen met beide een verhaal van Jos Govaarts. Het betreft de Verhalenbundel Onthullingen met daarin het verhaal ‘De Veensoldaten’ en de bundel Rafels met ‘Mag ik u wat vragen?’ De laatste is het resultaat van een wedstrijd

Krassels is verkrijgbaar in elke boekhandel, online bij bol.com en Drogisterij Hollander.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 14 mei 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Gevonden:

In Aelderstraat, tussen Meppen en Aalden. Zwarte pet, merk NY van (jonge?) jon...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

Overlast op wandelroute Aalden Rondomme

Het laatste half jaar is er langs de wandelroute Aalden Rondomme sprake van overlast: routepaaltjes die verdwijnen of vernield worden! Daar kwam in de Coronatijd andere overlast bij, groepen jongeren maken gebruik van de pick...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

De Gazelle bezoekt de Broeklanden

“De koolmeesjes hebben het toch maar mooi getroffen”, kon de Gazelle niet nalaten te zeggen. “Ze hebben dit jaar de slaapplaatsen voor het uitkiezen en hun kostje is met al die...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder
Willekeurige foto