.

.

 

.

Zeeuws Meisje in Drenthe

Betsie Verberk: Zeeuws Meisje in Drenthe…..Ze geeft les in Emmen, ze houdt van wandelen, hardlopen, cultuur en natuur en vertelt op deze plaats regelmatig iets over haar ervaringen op het Drentse platteland. Vandaag de veertiende bijdrage van het Zeeuws Meisje in Drenthe. Dit keer stuit ze op bijzonder afval…

Zeeuw Meisje zoekt zwerfvuil
Ik houd van wandelen. Of het nu een simpel ommetje rond het dorp is of een lange tocht van een kilometer of veertig: alle tochten hebben hun eigen charme. Bos, stad, bezienswaardigheden of eindeloos vogelgezang: het is iedere keer weer een genot. Ok, op dat zwerfvuil na, dat je weliswaar niet ziet als je je neus in de wind houdt, maar ik mag graag een beetje ‘centen zoeken’; een uitdrukking die duidelijk maakt dat je neus nogal eens op de weg gericht is en niet op alles vóór of boven je. Rondom onze vorige woonplaats raapten de man en ik op een tochtje van een paar kilometer soms een tas vol met blikjes en flesjes. Zeker op een populaire route rond de plaatselijke scholen was een ruime buit te halen, waarvan een groot deel naar het oud-ijzer ging. Mooie bijverdienste voor mijn vader, die het transport naar de ijzerboer regelde.

Rondom Zweeloo deden we dit tot kort geleden niet, dat rapen, ook al omdat we hier een stuk minder zwerfvuil langs de wegen zagen liggen. Maar op een gegeven moment kwam ik langs Landal, waar ik een bijzondere kast zag hangen. Er zaten kleine blauwe zakjes in en er stond een verhaal op over vuil dat tijdens een wandeling geraapt kon worden, zodat de omgeving schoon bleef. Ergens diep in mij begon een klein vuurtje weer op te flikkeren en ik wurmde een blauw zakje uit het apparaat. De eerste buit sinds jaren bevatte drie blikjes (1 x Fanta, 2 x Red Bull), een half plastic waterflesje, een lege shagbuil en een wikkel van een Milky Way. De tweede keer dat ik een rondje liep, nam ik zelf een plastic zakje mee, en de opbrengst was bijna even groot. Met een tevreden gevoel wierp ik de blikjes en flesjes in de PMD-container en de rest in ‘de grijze’. Een oude gewoonte is weer opgepikt en het blijkt ook nog eens helemaal hip. In een artikel op Facebook las ik namelijk over ‘plogging’, wat inhoudt dat je tijdens het hardlopen een vuilniszak bij je hebt en die vult met gevonden afval. Het vele bukken houdt je fit. Ik dacht er even over na, maar besloot toen dat ik het zelf maar bij wandelen houd. Wie weet is er wel iemand die daar ook nog eens een hippe naam voor verzint en anders doen we het zonder.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 6 augustus 2019

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel