Artikel
Opening van de nieuwe kiosk bij Het Frensenhoes in Meppen

Op zaterdag 8 juni 2019, om 10.00 uur, opent Jeroen Huizing, wethouder van de Gemeente Coevorden de nieuwe kiosk bij Het Frensenhoes in Meppen. U bent van harte welkom om deze opening bij te wonen en aansluitend (tot plm. 12.00 uur) onze authentieke timmerwerkplaats (uit 1916!) en onze houtzagerij te bekijken.

Hoe was het ook al weer?

Op 10 juli 1889 wordt in het Drentse Meppen Jan Frensen geboren. Jan wil niet, als zijn vader, boer worden, maar timmerman. Hij volgt hiervoor de benodigde opleidingen en in 1906 maakt hij zijn eigen werkbank om op de deel van de boerderij van zijn ouders, zijn werk te beginnen.

In 1916 bouwt hij een timmerwerkplaats op het huidige adres, De Kockstraat 3 in Meppen.

Jan trouwt met Roelofje Bloemendaal en ze krijgen een zoon, Jan Willem, die in de voetsporen van zijn vader zal treden.

Jan gaat met z’n tijd mee en in de eerste helft van de 20e eeuw doen ‘moderne’ houtbewerkingsmachines hun intrede in de timmerwerkplaats. Deze toen moderne machines staan nog steeds in de werkplaats en ze nog steeds hun werk. Zo staat er een tweedehands Jacobi & Eichhorn die 6 verschillende functies kan uitvoeren.

Jaren later, we schrijven 2009, schenken zoon Jan Willem en zijn vrouw Meltje, hun authentieke timmerbedrijf, woonhuis en ambachtelijke houtzagerij aan de Stichting Het Frensenhoes,

Ze doen dit omdat ze het belangrijk vinden dat hun timmerwerkplaats en houtzagerij voor de toekomst èn voor het dorp Meppen behouden blijft. In hun eigen woorden: “Zodat de mensen later kunnen zien hoe het vroeger was.”

Onze nieuwe kiosk, multifunctionele ruimte, cementhok 2.0 of ….
Op de plaats waar het oude cementhok en kippenhok ooit stond is nu onze nieuwe kiosk geplaatst.

Kijk eens goed rond; u kunt nog steeds het oude cementhok, kippenren en kippenhok herkennen!

In deze kiosk kunnen we onze gasten ontvangen, mooie spullen tentoonstellen, “Frensenhoes-gemaakte” souvenirs, kadootjes etc. verkopen. We schenken onze gasten een kop koffie of thee en voor de kinderen hebben we limonade. Ook hebben we een toiletgelegenheid gerealiseerd.

We zijn er trots op en ongelooflijk blij mee!

Kom kijken naar de werkbank uit 1906 waarmee het allemaal begon. Kom kijken naar de mooie oude machines die nog steeds hun werk doen. Kom kijken hoe in de houtzagerij bomen tot planken gezaagd. Kom kijken naar onze prachtige kiosk. En kom luisteren naar alle mooie verhalen die we te vertellen hebben over Het Frensenhoes!

Kijk op onze website – www.frensenhoes.nl naar alle open middagen en activiteiten. U vindt ons ook op facebook.

Ook de Historische Vereniging Zweeloo is met haar expositieruimte De Gaanderij en hun archief gevestigd bij Het Frensenhoes. Dit jaar houden zij een expositie over Het Zuidenveld door de jaren heen.

U bent van harte welkom en de entree is altijd gratis!

U vindt Het Frensenhoes in het Drentse Meppen, tegenover de pizzeria. Ingang aan de achterkant, via De Dennekampen.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Bibliotheken op dinsdag 24 september gesloten

Studiedag medewerkers. Op dinsdag 24 september 2019 gaan de medewerkers van de Drentse bibliotheken naar een gezamenlijke studiedag. De meeste bibliotheken zijn die dag ges...

vrijdag, 20 september 2019

Lees verder

Aan alles komt een eind:

Ook aan De Toorn van Thunaer. “En dat is wennen”. Het indrukwekkende Drentstalig muziek- en theaterspektakel De Toorn van Thunaer is definitief afgelopen. Zondagavond 8 september klonk tegen elf uur het...

dinsdag, 17 september 2019

Lees verder

Geslaagde schildersdag Zweeloo…

Onder deze naam werd ook dit jaar weer een ‘plein air’ schilderdag gehouden, georganiseerd door Tourist Info en Kunstenaarsdorp Zweeloo, op zaterdag 14 september. Vele superlatieven kunnen worden gebruikt om het suc...

dinsdag, 17 september 2019

Lees verder
Willekeurige foto