.

.

 

.

Wisseling van de wacht bij Woongroep Zweeloo

‘We bieden een beschermde woonplek voor iedereen met een zorgvraag’. Na bijna veertien jaar Zorgboerderij ‘t Haantje en ruim vijf jaar Woongroep Zweeloo vonden de oprichters, Rick en Mickey Stern, het tijd voor zichzelf om een andere weg in te slaan. Onder hun bezielende leiding is er in al die jaren een prachtige organisatie opgebouwd waar professionaliteit, betrokkenheid en persoonlijke zorg voorop staan.

“Voor hen was het belangrijkste dat die kernwaarden behouden zouden blijven als zij een stap terug zouden doen. Ook wilden Rick en Mickey graag dat er voor iedereen zo min mogelijk zou veranderen. Dit is gelukt door de samenwerking met Community Support op te zoeken. Zij zijn, samen met het bestaande personeel, doorgegaan met het verlenen van persoonlijke zorg die het belang van de bewoners en deelnemers voorop stelt”, zegt algemeen directeur Harriëtte Maassen.

Inhoudelijk niets veranderd
De basis was en is volgens Harriëtte nog steeds goed. “In die zin is er niets veranderd. Er zijn intern wel wat taken verschoven en er is door de toevoeging van de expertise van Community Support extra kennis direct ‘in huis’. Dat maakt het voor begeleiding of bewoners / ouders nog makkelijker om de iedereen de zorg te verlenen die ze nodig hebben.”

Beschermde woonplek
Harriëtte legt de belangrijkste doelstelling van de Woongroep in Zweeloo uit. “Dat is het bieden van een beschermde woonplek voor iedereen met een zorgvraag. Dat kunnen mensen zijn met een geestelijke, lichamelijke en/of psychische beperking. Persoonlijke aandacht, respect voor elkaar, de omgeving en de natuur staan hierbij voorop.”

Zorginhoudelijk meer betekenen
Na jarenlang dagbesteding te hebben geboden op de zorgboerderij in ’t Haantje, ontstond de wens om zorginhoudelijk nog meer te kunnen betekenen voor de mensen die het nodig hebben. “Hier is inhoud aan gegeven door het realiseren van de woongroep in de dorpskern van Zweeloo. Een prachtige plek, rustig maar toch dichtbij de algemene voorzieningen. En de zorgboerderij op slechts een paar kilometer afstand.

We hebben momenteel twaalf permanente bewoners en zes mensen die regelmatig komen logeren. Voor hun eigen ontspanning en soms ook ter ontlasting van de thuissituatie. Een aantal bewoners krijgt op de woongroep extra zelfstandigheidstraining zodat ze later met individuele ondersteuning op zichzelf kunnen gaan wonen. Van deze bewoners is er zojuist één uitgestroomd; er is dus ruimte voor een nieuwe bewoner. Ook een paar andere bewoners zullen op termijn deze mooie stap kunnen maken.”

Betrokken team
Op de woongroep is een betrokken team van tien begeleiders werkzaam. “Zij worden ondersteund door enkele stagiaires en een aantal trouwe vrijwilligers, die zorgen voor wat extra ontspanning, sportbegeleiding of voor het broodnodige vervoer richting de dagbesteding, onder andere naar de zorgboerderij in ’t Haantje.

We hebben een wens die hoog op de lijst staat: een nieuwe acht-persoons rolstoelbus om iedereen in te vervoeren naar de dagbesteding! Deze is hoognodig toe aan vervanging. Op de zorgboerderij maken we ook gebruik van een dergelijke bus. Enkele jaren terug hebben we een stichting in het leven geroepen, ‘Zorg met Sterren’, die onder andere herfstfairs op de woongroep organiseert. Met de opbrengst kunnen we een deel van het vervoer of andere uitjes bekostigen. Ook hebben we onlangs een mooie donatie gehad van ‘Pluk en Deel’. Helaas is dat niet afdoende om een nieuwe bus van te bekostigen. Donaties blijven dan ook van harte welkom!”, aldus Harriette

Vrijwilligers
“Daarnaast willen we graag kennis maken met mensen uit de omgeving die het leuk vinden om af en toe met de bewoners te sporten, iets te knutselen, muziek te maken, te helpen in de tuin of met het vervoer. Een uurtje in de week is al welkom! Een aantal personeelsleden en de meeste vrijwilligers komen uit Aalden/ Zweeloo en staan al jaren voor ons en de bewoners klaar. We zijn echt ontzettend blij met hun inzet en hun betrokkenheid, dus namens alle bewoners, deelnemers, logées en personeel: heel hartelijk bedankt!’, besluit Harriëtte Maassen.

v.l.n.r. Harriëtte Maassen, Gerda Looije, Geke de Groot, Leonie Koopman (stagiaire), Johan van der Kooi en Albert Lahuis. Op de foto ontbreekt Regiena Werkman. (Foto: Gerda Looije)

Regiena Werkman is al sinds de opening – in 2013 – met veel toewijding werkzaam bij Woongroep Zweeloo. “Ik zorg er samen met mijn collega’s voor dat de bewoners iedere ochtend fris en fruitig naar hun dagbesteding gaan. We beginnen de dag met een heerlijk ontbijtje en verder verzorgen we ook de huishoudelijke taken.”

Vooral de ‘huiselijke’ sfeer spreekt Regiena aan. “Ik vind het fijn dat ik de bewoners mag helpen in hun dagelijkse bezigheden. En dat ik elke ochtend een vrolijke groep mag uitzwaaien als ze naar hun dagbesteding vertrekken.”

Gerda Looije is eveneens enthousiast. De Aaldenaar is vanaf juni 2018 werkzaam als assistent.-begeleidster en invalkracht. ‘’Voor mij is het belangrijk dat ik bewoners op een plezierige wijze kan begeleiden en activiteiten aan kan bieden. De afgelopen maanden waren we uiteraard heel druk bezig met de voorbereidingen voor het Zuidenveldfeest. Het was de eerste keer dat de groep bewoners dit evenement meemaakte en gezien het enthousiasme is het een onvergetelijk feest geworden.’ Ook Geke de Groot is al een aantal jaren werkzaam bij Woongroep Zweeloo. Sinds dit jaar als persoonlijk begeleidster. “Het begeleiden van onze unieke bewoners geeft mij veel voldoening. Het is een fijne werkplek waar de bewoners centraal staan.”

Albert Lahuis en Johan van der Kooi zijn al een aantal jaren als vrijwilliger bij Woongroep Zweeloo betrokken; beide voornamelijk in de rol van chauffeur. “We brengen de bewoners in de ochtend naar de zorgboerderij in ‘t Haantje en naar andere locaties in de regio. Aan het eind van de dag halen we de bewoners weer op.”

Albert en Johan voeren de chauffeurswerkzaamheden in goed onderling overleg uit. “Het geeft natuurlijk een goed gevoel om iets voor deze bewoners te kunnen doen. Tijdens het vervoer is er altijd wel wat te lachen en te praten. Hoewel het vrijwilligerswerk is, wordt er wel op je gerekend. Gemiddeld zijn we hier ongeveer drie uur per week mee bezig.” Ter versterking van het team is de woongroep nog op zoek naar een  chauffeur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 september 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel