.

.

 

.

56ste expositie van Het Zweeler Palet

Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 11 oktober tot en met 3 november a.s. in het kerkje van Zweeloo. Tijdens de 56e editie zijn er schilderijen te zien van Loes van Dijk uit Echten en beeldhouwwerk van Henk van den Breemen uit Zuidwolde.

Schilderijen van Loes van Dijk
Het werk van Loes van Dijk kenmerkt zich door een grote diversiteit. Zowel qua discipline en techniek als in benadering en onderwerp. Ruim twintig jaar geleden is zij semiprofessioneel gestart met voornamelijk realistisch werk in olieverf en grafiek. De laatste vijf jaar is er een duidelijke verandering te zien. Een enkele keer komt er nog een realistisch stilleven van de ezel. Echter de voorstellingen worden steeds gestileerder tot abstract.  De warme kleuren, herhaling, ritme en details zorgen daarentegen voor een herkenbare eenheid, die in de etsen en geschilderde werken terug te vinden is.

De gebruikte technieken variëren van etsen, olieverf tot acrylverf waarbij steeds weer naar mogelijkheden gezocht wordt om gedetailleerd te werken. De terugkerende vormen of onderwerpen zorgen voor ritme en een versterkend effect, waarnaar Loes steeds op zoek is. Vaak is de natuur de inspiratiebron, veelal tot uiting gebracht in organische vormen, uitgewerkt in minutieuze details op klein formaat. Zowel de etsen als de abstracte werken zijn vaak in lagen uitgewerkt, waardoor diepte in het werk ontstaat. Het gedekte, warme kleurgebruik zorgt voor een dromerige sfeer.

Henk van den Breemen exposeert beeldhouwwerk
Na zijn vervroegde pensionering was Henk eindelijk in de gelegenheid om zich creatief te uiten. Hij is gaan beeldhouwen. Na aanvankelijk een paar jaar in zachte steensoorten zoals speksteen, serpentijn en albast, gewerkt te hebben heeft hij twee cursussen hakken in harde steen gevolgd. Voor het overige is hij autodidact.   

Vanaf die tijd is Henk gaan werken in hardere steensoorten zoals Marmer, Belgisch Hardsteen en Diabaz. De weerstand bij het bewerken van dit tientallen miljoenen jaren oude materiaal spreekt hem erg aan. Hakken is grotendeels ambachtelijk werk. Raspen, schuren en polijsten is geduldwerk. De beelden die Henk maakt zijn abstract of semi-abstract. De lijnvoering is belangrijk, die bepaalt de uiteindelijke vorm van het beeld.

Zijn beelden zijn niet geëngageerd en hoeven geen emotie op te roepen. Henk streeft  er naar dat ze een zekere rust uitstralen. Na vijf jaar ervaring opdoen vond hij de kwaliteit van zijn beelden zodanig dat hij deze aan anderen durfde te tonen. Sinds die tijd exposeert Henk 3 a 4 keer per jaar in een galerie of beeldentuin. Dit heeft er mede toe geleid dat hij gevraagd is als lid van de Sociëteit van Drentse Kunstenaars. Sinds 2015 is hij begeleider van de 'Speksteengroep” in Toon Hermans Huis Drenthe.

 

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 oktober 2019

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel