Artikel
Garnizoensdagen in Coevorden

In het laatste weekend van augustus 2019 vinden voor de derde keer de Garnizoensdagen in Coevorden plaats.Het thema van dit jaar is “Voeding”. Op de Weeshuisweide zijn diverse groepen die middeleeuws voor de bezoeker gaan koken.

Het Regiment Van Heutsz zal op de Markt met een veldkeuken laten zien hoe de huidige militairen op uitzending en tijdens oefeningen hun maaltijden bereiden. 

   

Vrijdag 30 augustus zullen Kampementen worden opgebouwd en zullen er al activiteiten plaatsvinden in het Arsenaal en op de Weeshuisweide. 

In het Arsenaal zal een “Appel aan de Troepen” met een korte lezing door dr. Vilan van de Loo worden gehouden. Burgemeester Bert Bouwmeester zal rond 20.00 uur de Garnizoensdagen met een knallend schot openen.  

Aansluitend is er een fakkeltocht met verhalen en gedichten. Start is om 20.30 uur bij het Arsenaal en de tocht wordt begeleid door een Trommelaer en de Piekeniers van de Schutterij van Koeverden. Eindpunt is het Kampement op de Weeshuisweide met muziek en een hapje en drankje.

Zaterdag 31 augustus komen de troepen in actie.

Om 09.30 uur inspectie van de troepen door wethouder Jeroen huizing waarna de kanonnen bulderen, schieten de musketten en patrouilleren de militairen van het garnizoen door het centrum van de stad. Om 10.00 en 15.30 uur i.s.m. SOC orgelconcerten in de Ned. Herv. Kerk. 

Militairen van het vroegere garnizoen en 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz geven demonstraties op de Weeshuisweide, Markt en Gedempte Haven.  Om 16.30 uur sluiten het Reünie Orkest Artillerie, het Coevorder Mannenkoor en alle reenactmentgroepen de dag spectaculair af. Verheug u vast op een “daverende” uitvoering van “Ouverture 1812” van Tschaikowsky. 

Door deelname van het 12 Infanterie Bataljon Regiment Van Heutsz wordt een link gelegd naar het hedendaagse leger en het garnizoen. Op de Markt en Gedempte Haven zal door het Regiment van Heutsz gehele dag spectaculaire demonstraties worden gegeven.

Zowel op de Markt als op de Weeshuisweide zullen een aantal kampementen worden ingericht door verschillende re-enactmentgroepen. Hierdoor ontstaat een klein dorp waar bezoekers diverse aspecten van het dagelijks leven in een garnizoensstad kunnen beleven en waar mogelijk ook actief mee kunnen doen. Het kampement wordt de uitvalsbasis voor alle andere activiteiten die zich voor een groot gedeelte afspelen in de winkelstraten. Behalve soldaten zullen ook muzikanten, ambachtslieden en andere historische figuren te zien zijn, zodat de betreffende historische periode nog beter te beleven valt. De muzikanten en ambachtslieden zullen de hele dag aanwezig zijn.

Zondag 1 september nemen wij afscheid van de troepen. 

Om 10.00 uur wordt op de Weeshuisweide gestart met een Hagepreek, begeleid door zang en muziek. Aansluitend demonstraties van de re-enactmentgroepen en nemen daarna afscheid van de troepen.

Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden

www.garnizoensdagcoevorden.nl

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Activiteiten tijdens de Garnizoensdagen 

  • Historische Markt
  • Kampement op de Weeshuisweide
  • Doorlopende demonstraties van re-enactmentgroepen op de Weeshuisweide
  • Doorlopende demonstraties van het 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel op de Markt en Gedempte Haven  
  • Muziek in de winkelstraten door het Reünie Orkest Artillerie en Vive les Gueux
  • Voorstellingen van de Leydse KluchtenCompagnie  
  • Tientallen burgers verkleed en acterend uit de tijdsperiode: 1592 – 1854.
  • muzikanten, ambachtslieden in winkelstraten en op de Markt
  • Patrouilles door de winkelstraten. De groepen in historisch uniform en bij behorende wapentuig zullen zorgen voor een indrukwekkende verschijning.
  • Spectaculaire afsluiting  

Kortom, Coevorden is het laatste weekend van augustus weer even de vesting- en garnizoensstad van weleer.

Coevorden was van 1592 tot 1854 een garnizoensstad. De Staten-Generaal vatten in 1592 het plan op om van Coevorden een grensvesting te maken om de passages naar Groningen en Friesland te bewaken. In 1854 kwam een eind aan het garnizoen en aan de eens vermaarde modelvesting in de Nederlanden.

 

 

 

 

 

        

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto