Artikel
Rembrandt en zijn tijd

Rembrandtpresentatie in Kunstenaarsherberg Zweeloo. In het Rembrandtjaar gaat onze grootste schilder het kunstenaarsdorp Zweeloo niet voorbij, hoe kan het ook anders? Hebben we dan niet allang alles over Rembrandt gehoord?

Ja, we weten al veel over hem, maar dat geeft ons nou juist de mogelijkheid om met z’n allen de verbeelding te laten spreken en de schilder voor ons te zien. We zien hem lopen, met zijn handen diep in de zakken, langs de grachten van het 17eeeuwse Amsterdam, over de markten waar de schepen van de VOC alle mogelijke exotische goederen hadden aangevoerd, mee neuriënd met de melodietjes van de talloze carillons van de stad.

We zien hem in discussie met kunsthandelaren en opdrachtgevers en kriegelig reageren op de zwierige idealiserende kunst uit het zuiden, waar Rubens de toon had gezet. Rembrandt was geboren in Leiden, maar werd een rasechte Amsterdammer, met beide benen stevig op de grond, met een afkeer van wat hij poespas moet hebben genoemd.
Hij was geen gemakkelijk heerschap, maar dwong respect af door zijn werk. Ook toen hij financieel aan de grond raakte kreeg hij nog belangrijke opdrachten. In die laatste jaren hebben wij het gevoel dat hij heel dicht bij ons staat. Dat je hem bijna kunt aanraken als hij zich terugtrekt in een klein atelier, met het licht als zijn grootste inspiratiebron. Je zit naast hem. Je ziet de lichtval en de schaduwen. Ademloos kijk je toe hoe hij het licht ‘pakt’ in zijn schilderijen. Na afloop ruik je bijna de verf aan je vingers. Een feestje in Zweeloo!


Zondag 13 oktober a.s. boeiende presentatie Jan Timmerman
Zó gaat Jan Timmerman, kunsthistoricus, verbonden aan de Stichting Hollandse Academie voor Cultuurgeschiedenis  te Amsterdam, ons zondagmiddag 13 oktober bijpraten over Rembrandt. In de kunstenaarsherberg te Zweeloo, onderdeel van  Bistro Tante Sweel. Na afloop van de presentatie in woord en beeld, is er gelegenheid om met elkaar aan te
schuiven voor een speciale maaltijd (facultatief!), waarvoor men zich tijdig moet opgeven.
Entree Presentatie: € 7,50 p.p. incl. 1 bon voor kopje koffie of thee. Reserveren niet nodig. Aanvang: 15:00 uur. Inloop: vanaf 14:30 uur. Locatie: Kunstenaarsherberg te Zweeloo. Adres: Hoofdstraat 15 te Zweeloo. Facultatief: Speciale maaltijd in de Bistro. Kosten hiervan: € 21,50 p.p. Men gelieve zich hiervoor tijdig en rechtstreeks aan te melden bij ‘Tante Sweel’.  Contactgegevens: E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Tel: 0591 – 37 1959.

Zelfportret Rembrandt (ets), leunend op een stenen muur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 oktober 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

In iedere gemeente weer een bibliotheek open

In iedere Drentse gemeente is weer een bibliotheek open. De bibliotheken adviseren klanten om voor het bezoek de website te checken voor openingstijden en actuele informatie....

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

Spraakmakende straatmuzikant blaast binnenkort laatste adem uit

De reusachtige straatmuzikant die sinds augustus langs de Frieslandroute staat, wordt binnenkort afgebroken. Het merendeel van de makers voelt niet voor een opknapbeurt van de blikvanger. ,,Dat opknappen was eerst wel de ...

dinsdag, 12 mei 2020

Lees verder

Waardering voor Marcel Zantingh en Jos Govaarts

“Wel gebogen maar niet gebroken’’. Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden komen samen in het veel geprezen boek ‘Wel gebogen maar niet gebroken’’ van Marcel Zantingh. Dit boek – ter...

dinsdag, 5 mei 2020

Lees verder
Willekeurige foto